Kakaové turbánky
Upečte rodině zajímavě tvarované kynuté bochánky se sladkou kakaovou náplní. Jen na první pohled se postup zdá být složitý, postupujte dle našeho receptu, vlastní příprava zabere jen pár minut, o zbytek se postará droždí a správně vyhřátá trouba.
Suroviny pro 1 dávka
16 kousků
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 320 kJ / 4 379 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,41 g |
Tuky | 135,78 g |
Vláknina | 36,50 g |
Cholesterol | 370 mg |
Sodík | 669 mg |
Sůl | 1,51 g |
Sacharidy | 665,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Najprv pripravíme kvások: z mlieka odoberieme asi polovicu, ohrejeme, pridáme z odmeraného množstva 2 lžíce cukru, rozdrobíme droždie a necháme stáť v teple cca 20 minút.
Krok 2: V pracovnej mise zmiešame obe múky, soľ, cukor, pridáme kvások, jogurt, olej, vlažné mlieko, prešľahaný vaječný bielok.
Vypracujeme pružné cesto, ktoré po dobrom prepracovaní necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Krok 3: Vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na 16 častí, spracujeme "bochánky", ktoré necháme v teplom prostredí pod utierkou znovu nakysnúť 15-20 min. Krok 4: Každý kúsok vyvaľkáme na ovál hrubý cca 3 mm, potrieme mäkkým maslom (nie úplne ku krajom), posypeme zmesou kakaa a cukru. Ovál preložíme po dĺžke, prejdeme valčekom po preloženom ovále, v strede po dĺžke spravíme 3 zárezy -použijeme ostrý nôž, alebo koliesko na pizzu. Skrútime ako keby sme žmýkali prádlo a stočíme do turbana, venčeka. Foto postupu uvádzam.
Cesto v podstate nie je potreba podsypávať, alebo naozaj mierne. Krok 5: Ukladáme na pečiaci papier, necháme zas stáť pod utierkou cca 15 min. Krok 6: Potrieme žĺtkom, ktoré sme prešľahali s mliekom. Môžeme posypať drvenými orieškami, arašidmi. Krok 7: Pečieme asi 20-25 min pri 180 °C. Krok 8: Môžeme pocukrovať pred podávaním. Sú mäkké a chutné aj na druhý deň.
Vypracujeme pružné cesto, ktoré po dobrom prepracovaní necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Krok 3: Vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na 16 častí, spracujeme "bochánky", ktoré necháme v teplom prostredí pod utierkou znovu nakysnúť 15-20 min. Krok 4: Každý kúsok vyvaľkáme na ovál hrubý cca 3 mm, potrieme mäkkým maslom (nie úplne ku krajom), posypeme zmesou kakaa a cukru. Ovál preložíme po dĺžke, prejdeme valčekom po preloženom ovále, v strede po dĺžke spravíme 3 zárezy -použijeme ostrý nôž, alebo koliesko na pizzu. Skrútime ako keby sme žmýkali prádlo a stočíme do turbana, venčeka. Foto postupu uvádzam.
Cesto v podstate nie je potreba podsypávať, alebo naozaj mierne. Krok 5: Ukladáme na pečiaci papier, necháme zas stáť pod utierkou cca 15 min. Krok 6: Potrieme žĺtkom, ktoré sme prešľahali s mliekom. Môžeme posypať drvenými orieškami, arašidmi. Krok 7: Pečieme asi 20-25 min pri 180 °C. Krok 8: Môžeme pocukrovať pred podávaním. Sú mäkké a chutné aj na druhý deň.
Zveřejněno 24. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kakaové turbánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ek2l
Moje poznámka
Kakaové turbánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ek2l
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Kůzlečí roláda s nádivkou
Přidáno před 2 hodinami
Topinky se zajíčky
Přidáno před 5 hodinami
Velikonoční lívance
Přidáno před 6 hodinami
Kinder mléčný řez
Přidáno před 6 hodinami
Knedlíky ze žluté cukety s cuketovým zelí
Přidáno před 21 hodinami
Fazole na mexický způsob
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší špenát
joanam před 6 minutami
Kuře na medu
Lubos74 před 4 hodinami
Domácí nudle
Lubos74 před 4 hodinami
Dva beránci...
Santa Suzana21 před 4 hodinami
Čokoládová zmrzlina
Krys0760 před 6 hodinami
Budapešťská pomazánka II.
PetrZappa před 12 hodinami
Babiččin trhanec s jablky
eviii před 17 hodinami
Martinské rohlíčky
Fitulka před 18 hodinami
Moravský vrabec
Fitulka před 18 hodinami
Tématické fráze:
co jsou turbánky s máslem,
turbanky na jídlo
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr,
sůl,
jogurt bílý,
mléko,
olej,
droždí čerstvé,
bílek,
máslo,
cukr,
kakao,
žloutek,
mléko,
Komentáře (18)