Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 894 kJ / 3 799 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 124,79 g |
Tuky | 20,69 g |
Vláknina | 37,12 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12,84 g |
Sůl | 32,01 g |
Sacharidy | 759,82 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme kvásek: vše dáme do mírně nahřátého porcelánového hrnečku, zamícháme a necháme 10 až 15 minut zkvasit.
Krok 2: Do mísy rozstrouháme 3 studené, oloupané vařené brambory. Potom přidáme hladkou mouku (dát jen 900 g, zbytek nechat na podsypání nebo dát celý 1 kg, ale dát o malinko více vody), sůl, utlučený kmín, fenykl, přilijeme vzešlý kvásek a necelý půllitr vlažné vody. Vše spojíme a těsto na vále dobře propracujeme. Možná, že se vám bude zdát těsto příliš tuhé, ale nemějte obavy, po vykynutí je pružné.
Krok 3: Na připravený plech dáme 1,5 cm vysokou vrstvu mouky ve tvaru dvou šišek. Vypracované chlebové těsto zvlhčenou rukou ztvarujeme na dvě šišky, které položíme na silnou vrstvu mouky na plech a necháme tři čtvrtě hodiny kynout v teplé místnosti. Po vykynutí smeteme z plechu mouku mimo chléb a pomocí štětky nebo plátýnka zvlhčíme mírně osolenou vodou povrch šišek a dáme péci na 15 minut do maximálně rozpálené trouby (250 st. C) v její horní části, nikoliv spodní. Potom chléb opět potřeme osolenou vodou, zmírníme teplotu (200-220 st. C) a pečeme dalších 30 minut. Opět chléb potřeme vodou a dáme jen na 5 až 10 minut dopéci.
Krok 4: Nakonec chléb z trouby vyndáme, ještě potřeme vodou a necháme zvolna chladnout (například tak, že plech podložíme dvěma vařečkami, aby pod něj mohl proudit vzduch). Chléb pečeme celkem 45 až 50 minut. Má výbornou chuť a vydrží dlouho vláčný.
Zveřejněno 2. 5. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výborný domácí chléb podle časopisu Vlasta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/38GA
Moje poznámka
Výborný domácí chléb podle časopisu Vlasta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/38GA
Nejnovější recepty
Květákový koláč à la pizza bez mouky (vhodný pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Chléb z červené čočky s tahini (vhodný pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvový beránek a kakaové slepičky a vajíčka
Přidáno 24. 4. 2025 18:59
Ovocná tlačenka
Přidáno 24. 4. 2025 17:49
Kakaové muffiny s borůvkovým tvarohem
Přidáno 24. 4. 2025 17:38
Palačinky s jahodovou omáčkou
Přidáno 24. 4. 2025 17:31
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Medovník....
PetraBrno před 5 hodinami
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
Denade před 8 hodinami
Mleté vepřové na způsob kebabu
Sahula před 10 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
PetraBrno před 10 hodinami
Pečený bramborový salát ( teplý)
Lucie1001 před 10 hodinami
Kapusta od babičky
KuchtaPaja před 11 hodinami
Vepřové maso v kapustě v pomalém hrnci
radekfiala před 11 hodinami
Tvarohové lívance
Koffi před 12 hodinami
Slané tvarohové tyčinky
kasicka49 před 12 hodinami
Pomazánka z ředkviček
slunicko166 před 12 hodinami
Tématické fráze:
recept na výborný domácí chleba,
výborný domácí chleba,
výborný domácí chleb,
jak upéct výborný domácí chleba,
jak upéct domácí na chleba,
jak upéct chleba recept,
jak upéct domácí chleba recept,
jak upéct domácí chleba,
recept na výborný domácí chléb,
výborný chleba z trouby,
chleba z pul kila mouky upeceny v troube,
výborný domácí chleba v troubě,
jak upéct domácí chléb,
vyborny recept na chleba,
jak upéct poloviční chléb v domácí pekárně,
jak se dělá kořenový chleba z hladké mouky,
vyborny domaci chleb v troube,
domácí chléb z kila mouky,
chleba z půl kila,
domácí chléb z půl kila mouky
Suroviny:
mouka hladká výběrová,
brambory,
voda,
sůl,
fenykl,
kvásek,
droždí,
voda,
cukr,
mouka hladká
Komentáře (13)