Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 530 kJ / 2 756 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 66,50 g |
| Tuky | 192,57 g |
| Vláknina | 32,86 g |
| Cholesterol | 299 mg |
| Sodík | 2,61 g |
| Sůl | 5,15 g |
| Sacharidy | 174,65 g |
Postup přípravy
Na másle zpěníme cibuli a přidáme rozebraný květák. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Menší růžičky vyjmeme, zbytek rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko, dochutíme solí, bílým pepřem, zalijeme smetanou, ve které rozpustíme solamyl. Omáčka se hodí ke smaženým pokrmům. (Podle mne by omáčka ještě chtěla dochutit alespoň pár kapkami citr. šťávy, možná i přikořenit např. muškátem.) Krok 2: Mandlová omáčka - podáváme k vařenému a pečenému masu:
Mandle posekáme nadrobno, osmahneme na másle, přidáme najemno postrouhanou karotku, citrónovou šťávu, trochu vody a dusíme doměkka. Směs zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, dochutíme solí a cukrem, povaříme do zhoustnutí. Krok 3: Mandlový rakouský křen:
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme a dochutíme solí, cukrem worčestrem a mandlemi. Omáčku povaříme a nakonec vmícháme jemně strouhaný křen. Pokud je omáčka hustá, zředíme ji vývarem a dobře promícháme. Krok 4: Mistrovská omáčka:
Tuto pikantní omáčku připravíme tak, že smícháme všechny přísady a za stálého míchání je povaříme. Krok 5: Mozečková omáčka:
Na sádle zpěníme posekanou cibuli, odblaněný mozeček osolíme, okořeníme a jemně osmahneme. Připravenou jíšku zředíme vývarem z kostí, přidáme k mozečku, společně povaříme i s mozečkem a pečlivě rozmixujeme nebo protlačíme přes sítko. Dochutíme a zjemníme smetanou.
Zveřejněno 13. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky K, M (květáková, mandlová, mandlový rakouský křen, mistrovská a mozečková)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m34n
Moje poznámka
Omáčky K, M (květáková, mandlová, mandlový rakouský křen, mistrovská a mozečková)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m34n
Nejnovější recepty
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 3 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 4 hodinami
Domácí vlašský salát na chlebíčky
Přidáno před 5 hodinami
Čokoládové budino s kávovým podtónem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí prsa na smetaně s paprikami
Přidáno před 19 hodinami
Brambory na cibulce se zelím
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Karamelový likér - latté
Merylas před 14 minutami
Jablkový závin
Lucy27 před 1 hodinou
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 1 hodinou
Moji utopenci
marky79 před 2 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 2 hodinami
Kokosové strojkové cukroví
adela. před 2 hodinami
Sachr cukroví
adela. před 2 hodinami
Hrnková buchta
Helenecka 21 před 4 hodinami
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
tomas.rejzek před 4 hodinami
Vánočka s rozinkami
Terka.Ambrozkova před 5 hodinami
Tématické fráze:
mozeckova omacka se smetanou
Suroviny:
květák,
cibule,
pepř bílý,
máslo,
vývar masový,
smetana,
solamyl,
mandle,
mouka hladká,
máslo,
karotka,
cukr,
voda,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
křen,
mandle loupané,
cukr,
omáčka worcesterová,
vývar masový,
omáčka sojová,
cukr,
voda,
olej,
zázvor,
cibule,
česnek,
víno červené dezertní,
škrob,
vývar masový,
sádlo,
cibule,
mozeček vepřový,
pepř,
jíška,
vývar masový,
smetana
Komentáře (13)
Děkuji za vyzkoušení nejmíň na stokrát
Já mám s fotografováním pořád ještě problémy, když něco vyfotím, tak se mi fotky do počitače stáhnou nejdřív za tři neděle,
Ještě jeden dík