Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 530 kJ / 2 756 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 66,50 g |
Tuky | 192,57 g |
Vláknina | 32,86 g |
Cholesterol | 299 mg |
Sodík | 2,61 g |
Sůl | 5,15 g |
Sacharidy | 174,65 g |
Postup přípravy
Na másle zpěníme cibuli a přidáme rozebraný květák. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Menší růžičky vyjmeme, zbytek rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko, dochutíme solí, bílým pepřem, zalijeme smetanou, ve které rozpustíme solamyl. Omáčka se hodí ke smaženým pokrmům. (Podle mne by omáčka ještě chtěla dochutit alespoň pár kapkami citr. šťávy, možná i přikořenit např. muškátem.) Krok 2: Mandlová omáčka - podáváme k vařenému a pečenému masu:
Mandle posekáme nadrobno, osmahneme na másle, přidáme najemno postrouhanou karotku, citrónovou šťávu, trochu vody a dusíme doměkka. Směs zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, dochutíme solí a cukrem, povaříme do zhoustnutí. Krok 3: Mandlový rakouský křen:
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme a dochutíme solí, cukrem worčestrem a mandlemi. Omáčku povaříme a nakonec vmícháme jemně strouhaný křen. Pokud je omáčka hustá, zředíme ji vývarem a dobře promícháme. Krok 4: Mistrovská omáčka:
Tuto pikantní omáčku připravíme tak, že smícháme všechny přísady a za stálého míchání je povaříme. Krok 5: Mozečková omáčka:
Na sádle zpěníme posekanou cibuli, odblaněný mozeček osolíme, okořeníme a jemně osmahneme. Připravenou jíšku zředíme vývarem z kostí, přidáme k mozečku, společně povaříme i s mozečkem a pečlivě rozmixujeme nebo protlačíme přes sítko. Dochutíme a zjemníme smetanou.
Zveřejněno 13. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky K, M (květáková, mandlová, mandlový rakouský křen, mistrovská a mozečková)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m34n
Moje poznámka
Omáčky K, M (květáková, mandlová, mandlový rakouský křen, mistrovská a mozečková)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m34n
Nejnovější recepty
Ředkvičkové placičky
Přidáno před 13 hodinami
Linecký talíř
Přidáno před 17 hodinami
Povidlová bábovka s kokosem
Přidáno před 18 hodinami
Quinoa salát s kadeřávkem
Přidáno před 19 hodinami
Sýrové kuličky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 6. 4. 2025 05:00
Čočková polévka se zeleninou a bylinkami
Přidáno 5. 4. 2025 21:45
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
milunek před 36 minutami
Extra rychlé lívance
Khulali před 8 hodinami
Svíčková na smetaně
Khulali před 8 hodinami
Vepřová panenka v listovém kabátku
Suumaa před 9 hodinami
Banánový chlebíček s čokoládou
Edibara před 9 hodinami
Panenka pečená v pepřové omáčce
Satya před 9 hodinami
Kuře s nádivkou
Blanka79 před 11 hodinami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
landovska před 11 hodinami
Kuskus s kuřecím masem a zeleninou
Dycky před 11 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Nycka před 13 hodinami
Tématické fráze:
mozeckova omacka se smetanou
Suroviny:
květák,
cibule,
pepř bílý,
máslo,
vývar,
smetana,
solamyl,
mandle,
mouka hladká,
máslo,
karotka,
cukr,
voda,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
křen,
mandle loupané,
cukr,
omáčka worcesterová,
vývar masový,
omáčka sojová,
cukr,
voda,
olej,
zázvor,
cibule,
česnek,
víno červené dezertní,
škrob,
vývar,
sádlo,
cibule,
mozeček vepřový,
pepř,
mouka,
kost,
smetana
Komentáře (12)