Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky
Martinské rohlíčky (podkovy) se tradičně pečou na svátek sv. Martina, kynuté či nekynuté, se sladkou nebo slanou náplní, ale dokonce i neplněné. Tyto podkovy jsou naplněné ořechovou náplní, provoněnou mletými perníčky.
Suroviny pro 18 kusů
18kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 911 kJ / 4 759 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 112,57 g |
Tuky | 221,06 g |
Vláknina | 32,36 g |
Cholesterol | 352 mg |
Sodík | 731 mg |
Sůl | 1,74 g |
Sacharidy | 547,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout.
Krok 2: Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát propracujeme.
Krok 3: Připravíme ořechovou náplň. Mleté ořechy spaříme vroucím mlékem, promícháme a spojíme s ostatními surovinami.
Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na třetiny, z každé uděláme velkou bulku a necháme 8-10 minut odpočinout.
Krok 5: Rozkynuté bulky rozválíme na kruhové pláty a všechny rozřežeme na šestiny.
Krok 6: Na širší část každého trojúhelníčku těsta uložíme náplň, těsto opatrně svineme a rohlíčky zahneme do podkovy. Osvědčený postup je lehce rozválet malým válečkem do stran širší stranu trojúhelníku těsta ještě před plněním a teprve pak uložit náplň. Rohlíčky jsou delší a jdou lépe ohýbat do podkov.
Krok 7: Hotové martiny uložíme na plech s pečicím papírem nebo fólií, necháme je cca 30 minut dokynout.
Krok 8: Potom potřeme zbytkem vejce a můžeme posypat sekanými ořechy nebo mandlovými lupínky
Krok 9: Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 18-20 minut.
Zveřejněno 4. 11. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mJE0
Moje poznámka
Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mJE0
Nejnovější recepty
Vláčná mramorová bábovka
Přidáno před 1 hodinou
Vejce s dijonskou omáčkou s mrkvovými knedlíky
Přidáno před 1 hodinou
Mrkvové knedlíky s mozzarellou
Přidáno před 2 hodinami
Palačinky se špenátem
Přidáno před 12 hodinami
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvové muffiny se sladkým sýrovým krémem
Přidáno 29. 4. 2025 15:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové maso ve vlastní šťávě
mifor před 3 hodinami
Čokoládová poleva (krém)
panilek před 4 hodinami
Výborná svíčková
Nikki60 před 4 hodinami
Kuskusový nákyp s tvarohem a jablky
TondaJ před 7 hodinami
Klasické české rohlíky
Vavrofka před 7 hodinami
Kuře pečené na mřížce
vaclavagregrova před 7 hodinami
Domácí krtkův dort
Rezinka26 před 7 hodinami
Cuketa v pikantním sýrovém těstíčku
vagundova před 8 hodinami
Smetanová pórková polévka
Fitulka před 8 hodinami
Brasírovaný hovězí krk (aneb i mistr kuchař se splete)
Renata Svetnov před 10 hodinami
Tématické fráze:
martinovi rohlíčky,
martinské rohlíčky,
rohlíky podle martiny markéty,
recept martinské rohlíčky,
mart. rohlíčky
Suroviny:
voda,
žloutek,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
kůra citronová,
sůl,
cukr vanilkový,
cukr,
máslo,
droždí čerstvé,
ořechy mleté,
mléko,
perníčky,
med,
cukr,
rum,
bílek,
mandle,
rohlík
Komentáře (8)
Uplácala jsem rohlíčky, jen bez vanilkového cukru a perníčků. Dala jsem skořici a nakrájené rozinky namočené v rumu, i s tím rumem, my malé děti nemáme.
Klidně bych si dala rohlíčky k obědu, ale muž se nějak netvářil.