Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky
Martinské rohlíčky (podkovy) se tradičně pečou na svátek sv. Martina, kynuté či nekynuté, se sladkou nebo slanou náplní, ale dokonce i neplněné. Tyto podkovy jsou naplněné ořechovou náplní, provoněnou mletými perníčky.
Suroviny pro 18 kusů
18kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 911 kJ / 4 759 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 112,57 g |
Tuky | 221,06 g |
Vláknina | 32,36 g |
Cholesterol | 352 mg |
Sodík | 731 mg |
Sůl | 1,74 g |
Sacharidy | 547,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout.
Krok 2: Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát propracujeme.
Krok 3: Připravíme ořechovou náplň. Mleté ořechy spaříme vroucím mlékem, promícháme a spojíme s ostatními surovinami.
Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na třetiny, z každé uděláme velkou bulku a necháme 8-10 minut odpočinout.
Krok 5: Rozkynuté bulky rozválíme na kruhové pláty a všechny rozřežeme na šestiny.
Krok 6: Na širší část každého trojúhelníčku těsta uložíme náplň, těsto opatrně svineme a rohlíčky zahneme do podkovy. Osvědčený postup je lehce rozválet malým válečkem do stran širší stranu trojúhelníku těsta ještě před plněním a teprve pak uložit náplň. Rohlíčky jsou delší a jdou lépe ohýbat do podkov.
Krok 7: Hotové martiny uložíme na plech s pečicím papírem nebo fólií, necháme je cca 30 minut dokynout.
Krok 8: Potom potřeme zbytkem vejce a můžeme posypat sekanými ořechy nebo mandlovými lupínky
Krok 9: Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 18-20 minut.
Zveřejněno 4. 11. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mJE0
Moje poznámka
Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mJE0
Nejnovější recepty
Pomalu pečené vepřové v mrkvi
Přidáno před 21 hodinami
Zapečená brokolice
Přidáno 12. 3. 2025 16:02
Halušky s peperonatou
Přidáno 12. 3. 2025 14:02
Krkonošské sváteční škubánky
Přidáno 12. 3. 2025 13:55
Zapečený bramborový knedlík s brokolicí
Přidáno 12. 3. 2025 13:50
Báč s vinnou klobásou
Přidáno 12. 3. 2025 13:41
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Frankfurtská jemná polévka
Sahula před 1 minutou
Nejlepší koblihy, jaké znám
lendlova.j před 3 minutami
Africké kuře
Tommyk před 21 minutami
Pikantní špecle se slaninou a rajčaty
Lucie1001 před 1 hodinou
Vepřové nudličky podle Milana
agsk1 před 2 hodinami
Kuřecí "čína" se zelím
Horskadana před 2 hodinami
Žampionová omáčka
Ashelin před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
PetrHajny před 4 hodinami
Banánové muffiny
Markeeta před 4 hodinami
Kulajda s cibulí
Monika146 před 5 hodinami
Tématické fráze:
martinovi rohlíčky,
martinské rohlíčky,
rohlíky podle martiny markéty,
recept martinské rohlíčky,
mart. rohlíčky
Suroviny:
voda,
žloutek,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
kůra citronová,
sůl,
cukr vanilkový,
cukr,
máslo,
droždí čerstvé,
ořechy mleté,
mléko,
perníčky,
med,
cukr,
rum,
bílek,
mandle,
rohlík
Komentáře (8)