Vánočka ve formě
Není Vánoc bez doma upečené, kynuté vánočky. Vánočka provoní vaši kuchyni vanilkou a rumem, navíc je pečená ve formě, takže odpadne zaplétání. Kromě rozinek můžete přidat kandované ovoce, sekané mandle nebo ořechy.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 38 420 kJ / 9 183 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 179,84 g |
| Tuky | 333,61 g |
| Vláknina | 59,79 g |
| Cholesterol | 1,69 g |
| Sodík | 192 mg |
| Sůl | 0,34 g |
| Sacharidy | 1 335,36 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve 100 g vody rozmícháme med (nebo sladěnku), droždí a 130 g hladké mouky (vše z připravených, odvážených surovin). Dobře promísíme a necháme 45-60 minut kynout.
Krok 2: K hotovému kvásku (omládku) přidáme zbytek všech surovin a uhněteme volné těsto, které necháme v teple místnosti asi 45 minut kynout.
Krok 3: Formu na vánočku zatím vymažeme sádlem nebo máslem a vysypeme mandlovými lupínky.
Krok 4: Těsto poté propracujeme a hned urovnáme připravené keramické vánočkové formy.
Krok 5: Necháme vykynout (podle okolního tepla 45-80 minut) a vložíme upéct do trouby, kterou včas předehřejeme na 190-200 °C.
Krok 6: Prvních 5 minut pečeme při 190-200 °C, pak teplotu snížíme na 160 °C a dopečeme.
Krok 7: Podle velikosti vánočky pečeme 45-60 minut – upečení vyzkoušíme špejlí, která po vytažení musí být suchá. Kdyby vánočka svrchu hodně hnědla, zakryjeme ji alobalem.
Krok 8: Upečenou vánočku necháme chvilku ve formě odpočinout, pak ji opatrně vyklopíme a pocukrujeme.
Zveřejněno 23. 11. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka ve formě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/A4A1
Moje poznámka
Vánočka ve formě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/A4A1
Nejnovější recepty
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 6 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 11 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 18 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Okoun mořský na sumahu
Kajkajak před 2 hodinami
Domácí piškoty
Marjet před 4 hodinami
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 5 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 7 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 7 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 7 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 7 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 7 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 8 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 8 hodinami
Tématické fráze:
vánočka do formy,
vánočka do formy recept,
vánočka z formy,
vánočka ve formě,
forma na vánočku,
vánočka pečená ve formě recept,
recept na vánočku do formy,
vánočka recept,
pečení vánočky ve formě,
vánočka pečená ve formě,
recept na vánocku do formy na pečení,
vanočka do formy na pečení,
vanocka z formy recepty,
vánočka z formy na pečení,
recept vanocku do formy na pečení,
pečení vánočky ve formně,
recept na vánočku v keramické ve formě,
vánočka ve ve formě,
recept na beránka do silikonové půl formy na pečení,
vánočka pečená ve ve formě
Suroviny:
voda,
mléko,
med,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
žloutek,
máslo,
olej,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
rozinky,
kůra citronová,
sůl,
droždí čerstvé,
voda,
mléko,
med,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
žloutek,
máslo,
olej,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
rozinky,
kůra citronová,
sůl,
droždí čerstvé,
sádlo,
lupínky mandlové
Komentáře (15)