Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 069 kJ / 973 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 11,36 g |
| Tuky | 80,64 g |
| Vláknina | 16,25 g |
| Cholesterol | 250 mg |
| Sodík | 466 mg |
| Sůl | 1,20 g |
| Sacharidy | 44,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očistíme zeleninu.
V hrnci na másle orestujeme cibuli do zlatova, přidáme kořenovou zeleninu, zarestujeme, přidáme sůl, cukr a necháme zkaramelizovat. Mírně podlijeme a přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a lžíci plnotučné hořčice. Krok 2: Vedle na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu, necháme malinko usmažit a dáme na ni osolené a opepřené maso. Z obou stran orestujeme a maso i se šťávou dáme k zelenině. Dusíme do měkka asi 2 hodiny. Krok 3: Poté maso vyjmeme a udržujeme v teple, např. v alobalu. Zeleninu nalijeme do mixéru, rozmixujeme, vlijeme zpět do hrnce, přilijeme 250 ml sladké smetany a provaříme. Krok 4: Nakonec přidáme lžíci zakysané smetany. Promícháme. Nepřidávam mouku, omáčka je už tak dost hustá. Takhle ji vařila moje babička.
V hrnci na másle orestujeme cibuli do zlatova, přidáme kořenovou zeleninu, zarestujeme, přidáme sůl, cukr a necháme zkaramelizovat. Mírně podlijeme a přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a lžíci plnotučné hořčice. Krok 2: Vedle na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu, necháme malinko usmažit a dáme na ni osolené a opepřené maso. Z obou stran orestujeme a maso i se šťávou dáme k zelenině. Dusíme do měkka asi 2 hodiny. Krok 3: Poté maso vyjmeme a udržujeme v teple, např. v alobalu. Zeleninu nalijeme do mixéru, rozmixujeme, vlijeme zpět do hrnce, přilijeme 250 ml sladké smetany a provaříme. Krok 4: Nakonec přidáme lžíci zakysané smetany. Promícháme. Nepřidávam mouku, omáčka je už tak dost hustá. Takhle ji vařila moje babička.
Zveřejněno 18. 1. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vVr8
Moje poznámka
Svíčková mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vVr8
Nejnovější recepty
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 4 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 23 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Moravanské kuřecí nudličky
wimra před 9 minutami
Sýrové karbanátky
Slaninova.L. před 11 minutami
Jahodový likér
Jirka55221 před 1 hodinou
Domácí chleba
Samjda před 1 hodinou
Vánoční věnec
Stefi.f před 6 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 13 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 15 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 15 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 15 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 15 hodinami
Tématické fráze:
svíčková od babicy,
recepty od babičky plecko,
svíčková recept,
top recepty svíčková dle babičky,
svíčková od babičky
Suroviny:
plec vepřová,
cibule,
mrkev,
petržel,
celer,
máslo,
slanina uzená,
sůl,
cukr,
hořčice plnotučná,
koření nové koření,
pepř celý,
bobkový list,
smetana ke šlehání,
smetana zakysaná
Komentáře (34)
a) Vaší babičce to chutnalo a to je důležité;
b) Když nebude zelenina tak nahrubo nakrájená, lépe se vyrestuje do omáčky;
c) v technologickém postupu změníte pořadí - nejprve zelenina, a až když je zabarvená (trvá to déle než u cibule), pak teprve přidejte cibuli, ta nepotřebuje tolik času a jsou pak zároveň připravené k dalšímu vaření;
d) Maso vcelku (jak správně píše někdo v komentářích) je správně, protože ho můžete našpikovat (hovězí maso je suché) a vcelku opéct, čímž srazíte povrchovou bílkovinu a tím uzavřete póry a alespoň trochu zamezíte vysoušení masa. V jednotlivých porcích není co zachraňovat, tak můžete dělat hovězí plátky na česneku, ale ne svíčkovu na smetaně.
e) rozhodně pochvala za hustotu omáčky bez mouky, značí to neošizený základ na omáčku, dostatek zeleniny a dalších ingrediencí.
Kritické poznámky přijímejte s klidem, buď jsou inspirativní a pak je využijte, protože jsou míněny v dobrém, nebo ne, a pak si jimi nekažte náladu.
Babička měla evidentně v oblibě nenavinulou omáčku (nepoužila citron či ocet), protože na 5 mrkví (sic
No, autorce ale určitě nelze upřít jistou upřímnost: "hovězí kýta, plec v celku (já měla teď silnější plátky)"
Babička dělala maso vcelku, protože jistojistě věděla, že maso krájené ex post je proti předem krájenému masu jako nebe a gajdy, že