Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luxusní a rychlý makovník

Toužíte po kyprém a vláčném makovníku? Vyzkoušejte tento osvědčený hrníčkový recept. Těsto stihnete ušlehat dřív než se zahřeje trouba a výsledkem je skvělý moučník, na kterém si pochutná celá rodina. Stačí jen pocukrovat, ale klidně ho můžete polít citronovou polevou.

Hodnocení receptu je 4,8 (211×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

TerezaRezova

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech o rozměru 35x30 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie37 630 kJ /
8 994 kcal
Bílkoviny177,76 g
Tuky435,77 g
Vláknina79,55 g
Cholesterol 289 mg
Sodík 322 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy1 050,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem, nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Krok 2: Smícháme dohromady všechny sypké suroviny, pak přidáme tekuté a důkladně promícháme. Krok 3: Těsto rozetřeme na připravený plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut při 170 °C. Krok 4: Hotový moučník po vychladnutí nakrájíme na řezy a lehce pocukrujeme.

TIP: Jak zpracovat a uchovat mák?

Zveřejněno 13. 2. 2013

Poznámka autorky TerezaRezova

1 hrnek = 250 ml

Je jedno, jaký použijeme cukr do těsta. Marmeládu zvolíme naši oblíbenou.

Makovník je vynikající, není suchý a u nás se po něm vyloženě zaprášilo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Luxusní a rychlý makovník

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZXQg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Luxusní a rychlý makovník

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZXQg

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (139)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Naprosto úžasný.

Makovník se podařil na jedničku a byl opravdu moc dobrý. Přidala jsem mražené maliny z loňských zásob a moc jsme si pochutnali:-)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Dnes vyzkoušeno. Je rychlý a výborný.👍

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Opravdu luxusní. Vůbec nebyl suchý a dá se jíst i třetí den a není to na něm poznat.
Jen jsem dala méně cukru.

Teda, tak ten je!! Přidala jsem rum a citron. stavu, nahoru posypala malinami (mražené) a mandlemi.. už jsem stihla sníst tři kousky :)

Chci ho mít nižší než je váš, na jak velkém plechu jste ho pekla??? Děkuji.

satelit: Terezko, omlouvám se Vám, nevšimla jsem si, že tam rozměry plechu máte.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Hledala jsem snadnou a rychlou buchtu, váš recept se mi líbil a tak jsme se do něj pustili. Opravdu je vynikající, tak jak se ostatně píše i v jiných komentářích

Tak nevim holky co jsem pos*ala, ale prisel mi vevnitr cely zdrcly, nedopeceny a pritom byl z venku pekne hnedy. Pekla jsem na 170 ale horkovzduch. Byl bez chuti a malo sladky. Pouzila jsem praskovy cukr. Prijde mi, ze mak do sebe nasal mleko a proto to je cele takove hutne, nenadychane.😞

Hannnah: Pokud jste pekla na horkovzduch při teplotě 170 °C, tak to je tak, jak byste pekla klasicky při dolním+horním ohřevu na 190 °C.

Zobrazit 3 starší odpovědi

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Ryclý a výborný👍🤗

Píšete: plech vyložíme....Ale jak velký plech?? Děkuji.

satelit: Dobrý večer, ano, doplnila jsem do poznámky.

Zobrazit 2 starší odpovědi

:-)<3:yes::yes: S džemem nebo povidly je makovec dlouho vláčný a moc dobrý, dělám tak už mnoho let. :-K

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Makovec je již v troubě,vypadá velice dobře,určitě bude chutnat.

Vzdy se povede a jen se po nem zaprasi :))

Super recept. Neskutečně rychlý ychlý a jednoduchý. Dik!

Je výborný já jsem ho upekla a ani můj bratr se na něj neošklíbal protože on se ošklíbá na všechno ale tohohle sem mu mohla dát skoro kolik sem chtěla a jen se po tom zaprášilo...💕❤️‍🔥😋

Rychlý, vláčný a moc dobrý :-K

rychlá, dobrá, dal jsem méně cukru, super

Nejlepší recept na makovec :yes: <3

:yes::yes:<3<3

LUXUS!!!!! 😍

Makovník výbornýýý...také jsem ubrala cukr....mák kupuji v Bille,je dobrý.:yes:

Jednoduchý recept a výsledek byl suprový . Moc jsem si pochutnal

Denda2233: Po otevření sáčku mák ochutnat. Termostabilizovaný mák, hořký nebývá, Dr Ensa.

Ahoj, tak jsem také dělala makovec, ale je hořký. :-//
Co kupujete prosím za mák?
Děkuji. :-K

Makovec je vláčný, chutný a akorát sladký 😋 Poprvé jsem dělala do smaltovaného hlubokého pekáče a byl moc vysoký, podruhé na plech a byl akorát ☺️👍 nejjednodušší buchta a přitom vynikající

:yes:

Výborný <3

Výborný

Veľmi dobrý makovník, zmizol raz-dva.:-)

Výborný, dělala jsem ho z poloviční dávky a místo mléka dala vodu a i tak naprosto božský. Doporučuji <3

Pekl jsem dvakrát, podle komentářů jsem dělal pouze s poloviční dávkou cukru a oleje + místo klasické hladké jsem použil špaldovou mouku. Dal jsem ochutnat i sousedům, všichni chválili. I mně samotnému chutná, není tolik sladký, ale i tak super. :yes:

Píšu a chválím znovu. Delam ho tak 3-4x do mesice. Genialni recept. Muz se ho muze ujist. Jednoduchy, rychly, vlacny... :-K Někdy marmeladu nedavam (kdyz zapomemu :D), jinak jakoukoli, uz jsem pouzila i domaci z kiwi, pouzivam i povidla. Aktualne jsem použila jablecna. Cukr davam jen vanilkovy. Jinak sladim jen Flavodrops apod. S prichuti vanilky, jindy citron, nekdy cookiescream jindy kombinace vicero chuti. Fotky az trochu vystydne. Je z polovicni davky.

Výborný, jen na nás moc sladký, příště poloviční dávku cukru a bude dokonalý.

Ještě musím uvést, že místo prdopeč jsem dala sodu a výborné. Když zbyde, je i 3. den velmi dobrý.

Makovník je výborný, velice jednoduchý na přípravu, pekla jsem déle než je napsáno. Super.

Lepší, vláčnější jsem snad nejedla , dokonce jsem mohla upotřebit marmeládu mandarinky s proseccem, co mi moc nejela :-D:-Q<3

Místo marmelády jsem dala povidla a taky výborné :yes:

Annnn: děkuji :-K

Vůbec nevadí když se do poloviční dávky dá celé vejce

Výborný makovec.
Pekla jsem ho tento týden poprvé,ale rozhodně ne naposledy.

magdalenka: :-O děkuji :-)

Andrea711: vajce rozšľaháš a časť odleješ...

:-):yes::-K

Janina123: o poloviční dávce jsem taky přemýšlela, ale jak jste si poradila s tou 1/2 vejce ? děkuji

Moc nám to chutnalo, příště zas. :-*

Super recept. Makovník je moc dobrý. Příprava je rychlá a jednoduchá, takže přesně pro mě :-) Všem moc chutnal :-) Jenom tím, že jsem ho nepekla na plechu, ale v hlubším pekáčku, tak jsem ho nechala v troubě při 170 stupních 40 - 45 minut a byl opravdu vynikající :-)

Výborný

Já blbka pekla jen 20 minut Pichla do něj a nelepil se ...bohužel ve prostřed ještě nebyl ..jinak moc dobrý, jen ho priste nechat déle pect

Luxusni zalezitost. Muz ho miluje. Delam ho tak 3x 4x do mesice. Velmi ocenuji i rychlost, ze se proste vse nasype do misy a zamicha. A hlavne, jde to snadno, takze i pro ty linejsi bez robota. Ja jinak micham robotem temer vse. :D Zadny snih, zadne treni, nic. Pouzivam uplne klasickou velikost hrnku a na pekacek i na silikonovou formu je testa moc. Uz mi parkrat i utekl. Takze nyni uz davam i do malych formicek(ty samozřejmě vyndavam drive). Viz foto. Pecu tak, jak je potreba, mam starou plynovou troubu a nejsem robot, jsem myslici osoba. Takze cas nevim. A spejle je vyborna kamoska. Pokud pouziju hlubsi, 10cm, formu je jasne, ze mi 20min nestaci. Pokud ho dam na plech s bokem vysokym 2cm, staci minut o dost mene. 200g pytlik maku pouzivam cely. Dle receptu by mi zbylo tak +- pul hrnku, takze nez uchovavat tak male mnozstvi, sypu proste cely pytel. Asi je vic makovy, ale jinak nicemu nevadi. VELMI DEKUJI ZA BAJECNY RECEPT.:-K:-K:-K:-K

Janina123: Odvážná pekařka, ale povedlo se ! To je super!;-)

Veronika.Hrozna: Já dávám citronovou polevu na perník a je to moc dobré, proto jsem jí zkusila i na makovník a byla jsem jenom chválená. Tenká sladkokyselá vrstvička, která udělá skvělou tečku :yes:

Janina123: Mák a citronová poleva, nikdy by nenapadlo, že to pasuje k sobě!:-K

Já jsem navrch dala citronovou polevu a makovník neměl chybu. Pekla jsme půl hodiny z poloviční dávky.

Děkuji za racept, ale pozor, 20 minut rozhodně nestačí. Dle komentářů jsem upravil na půl dávky cukru a půl dávky oleje. I po 35 minutách na 170° bohužel nebyl střed dopečen. Takže je potřeba min 40-45 minut nebo péci na 180°

Opravdu super recept. Do těsta jsem kápla na přání trochu rumu a byl to opravdu skvělý, jemný makovec.

Výborný, výborný a ještě jednou výborný!! :yes::yes::yes:

Dala jsem po přečtení komentářů jenom hrnek cukru a stačilo. Mouky 2 hrnky celozrnné hladké a 1 hrnek kokosové a 2 jemně nastrouhané mrkve. Už mám moučník v oblíbených. Je dobrý, vláčný a dokonce i sytý. Pekla jsem podle potřeby, ne podle hodin. Díky za recept :-)

Včera upečeno,výborný,vláčný. Pekla jsem 40 minut;-).

Je výborný! Nechápu, jak se někomu nemůže povést. Peču pravidelně, někdy jen z poloviční dávky na malý čtvercový plech, a je vždy jako nadýchaná peřinka. Dávám 2 hrnky máku a místo vanilkového cukru vanilkový extrakt, ale vždy výborný a jemný.
ZA MĚ JE TO DRŽÁK. ...a dnes už jsem ho i přepsala k sobě do sešitku s recepty :-)

Dala jsem pouze půlku cukru a i tak je hrozně sladký,místo 20 minut jsem pekla hodinu:no:

Výborný vláčný makovník, chutná celé rodině i spolužákům dětí :-) doporučuji :yes:

Výborný.Jen jsem ubrala cukr.Peču už po několikáté :-) Děkuji

Ahoj. Tak mne se taky nepovedl :-(( .každopádně dala jsem jen půl hrnku cukru a stačilo. Jinak vse jak je psáno. Pekla jsem skoro hodinu. A nevím čím to je ale je jakoby mokry nenadychany. ...udelala jsem i foto ale nevím jak přidat :-(

FISHANDA: to bude kvůli oleji celý hrnek je moc proto se vám nedopekl ...příště dát max půl hrnku :)

Vůbec mi nechutnal. Je přeslazený a na množství tekutin bych přidala 1/2 hrnku mouky. Rozpadal se. Raději než u "luxusních " receptů zůstanu u svých osvědčených tradičních.

:yes:výborný ;-)

Tak jsem jeden zkoušel ráno a druhý plech před chvílí,marodím,takže času cisterna.Oba se povedly,a to jsem ještě nikdy buchtu nepekl.Dal jsem i lžíci medu a drcený badyán.Prostě boží,díky moc!:-K

Vynikající recept. Před chvílí jsem vytáhla z trouby a snad vydrží do zítra. :-):yes: Pekla jsem též 30 minut.

Nejlepsi makovec! Kvuli kojeni jsem si udelala jakousi "zdravejsi" variantu: 1hrnek mouky jsem nahradila hladkou ryzovou moukou, prasku do peciva jen pulku, cukru jen 1hrnek a jeste trtinovy, mleka neco malo pres 1 hrnek, pridala jsem lzicku skorice a vysledek byl proste uzasny :-))) jo a pect urcite 30 minut ;-)

:-K:yes:

Nadlajbi Pekelný 26. 3. 2017 18:42
Právě jsem ho vyndal z trouby po 30min a je to akorát, 20 minut je moc málo.

Vyborny moucnik. Makovec miluji a tento je taak dobry a jednoduchy. Dekuji za recept.

Dajda: k te vasi poznamce o halabala vyfocenem jidle...Ja treba nemam rada naaranzovane fotky a naopak preferuji jidlo vyfocene tak, jak si ho clovek doma skutecne da na talir. Bez serepeticek, ozdubek kolem. To me naopak rusi pri pohledu na vyfocene jidlo.

Krásný den ,,včera jsem ho upekla...je moc dobrý...povedl se...doporučuji!! :-)

Velmi dobre na marmeladu nalit cokoladovu polevu z kvalitnej horkej cokolady :yes:

Výtečný:yes:

S přítelem žijeme v Anglii a dostali jsme chuť na český makovník. Tenhle recept je fakt super a olizujeme se ještě teď.
Velké díky :-*

Tématické fráze:
makovník na plech, makovník, makovec, oblíbený recept na makovník, makovec recept, recept na makovník, makovník recept, luxusní makovec recept, vláčný makovník, luxusni makovec, makovník s jablky, recept na makovec, recept makovník, makovník bez vajec, výborný makovník, recept makovec, makovník bez vejce, makovec recepty, nejlepsi makovnik, vláčný makovec

Suroviny:
mouka hladká, cukr krupice, kypřící prášek do pečiva, cukr vanilkový, vejce, olej, mléko, mák mletý, marmeláda, tuk, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu