Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový med

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vlajda Vlajda

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 90 min + 24 hodin louhování

130 min (40 min příprava + 90 min tepelná úprava, + 24 hodin louhování)

Venku hřeje sluníčko a louky i zahrady svítí žlutými květy pampelišek. Také jste je chodili sbírat s babičkou a potom z nich vyráběli med? Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem. Nicméně je levný a velice dobrý, doma ho zvládne připravit opravdu každý.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 470 kJ /
8 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků rozprostřeme na plech a odstraníme drobný hmyz, který by na nich mohl zůstat. Krok 2: Očištěné květy vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme vodou. Krok 3: Přidáme omyté citrony rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme, zakryjeme a obsah necháme 24 hodin louhovat. Krok 4: Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko (utěrku) do čistého hrnce. Krok 5: Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší a má tmavší barvu. Krok 6: Hotový, ještě horký pampeliškový med nalijeme do malých čistých skleniček, dobře jim otřeme hrdla a pevně uzavřeme víčkem.

TIP: Nejlepší recepty z pampelišek

Zveřejněno 3. 7. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový med

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RZw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový med

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RZw

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (113)

Pampeliškový med je skvělý, dělávala jsem ho každé jaro, dlouhá léta :-)

Víte, že v kuchyni nemusíte zpracovávat z pampelišek pouze květy? Využít se dá celá rostlina. Kam, to poradí tento náš článek

Přidávám foto i bodíky, je super, jiný už dělat nebudu <3:yes::-K

byl super :-):-):-):-):-):-):-)

Jednoduchý a naprosto výborný. <3

Danka777: Ta žlutá pěna se má zamíchat do toho, protože to je právě ta část s pylem. Když to vyhodíte, tak vám zbyde jenom ta obarvená cukrová hmota.;-(

Petrtwo: Děkuji za odpověď, ale ptala jsem se, co mám dělat s tím žlutým hustým škraloupem. Všechno jsem to lžící dala pryč.

helusa27: On zhoustne až po vychladnutí, jinak je tekutý. Lze to zkusit vylít lžičkou trochu na talířek a nechat zchladnout. Taky jsem si myslel, že to nebude husté a po zchladnutí ve sklenici se to táhne jako ten včelí.:-)

Petrtwo: Hm, už jsem ho vařila 1,5 h a nic. Všechny tyto postřehy z komentářů by nakonec měly být součástí kvalitního receptu :-)

Jen pro upřesnění. Nedoporučuje se vařit med moc dlouho až do zhoustnutí. Je z něj pak spíš karamel. Zhoustne sám po vychladnutí. Když se vaří déle až do zhoustnutí, tak už ztrácí na kvalitě. Pampeliškový med nemá být hustý jako pravý včelí.

Danka777: To je v klidu. On trochu zhoustne až vychladne. Hustý jako ten včelí nebude. :-Q

srettka: Pán Josef-ko má pravdu i vy máte pravdu. Med v pravém slova smyslu to není, ale říká se tomu tak od nepaměti. Má právo se vyjádřit, netřeba to shazovat. EU nemá zas ráda označení rum pro něco z cukrové řepy a (pomazánkové) máslo pro něco, co není máslo. Opravdu to může být zavádějící, ale většinou lidé vědí, o jaké produkty se jedná...;-)

Prosím pomoc!!!Dělám poprvé pampeliškový "med", ale neměla jsem cukr krystal, ale krupici. Vařím - probublává to na sklokeram. desce - 7, už 2hod. "med" stále nehoustne, je to jak voda a na povrchu žlutá hustá vrstva. Když to promíchám, vzkypí mi to. Nikde jsem se nedočetla, jestli tu hustou vrstvu mám sbírat, tak ji sbírám. 250 květů, 1l vody, 1kg cukru, citron. Co s tím mám dělat? Vyhodit? Pokračovat...???

cathleen: Tak pokud je to tak, klidně beru svoje slova zpět:-K
Zatím jsem měla zřejmě štěstí na recepty, kde se videa od postupu odchylovala. A pokud se to změnilo, tak to je jedině dobře a ku prospěchu celých stránek;-)

srettka: sretti, myslím, že tady lehce křivdíš, protože se naše nová videa posunula o několik kategorií výše, než bývala ta první, proti kterým nemělo cenu výhrady vynášet. Nikdo to neřešil.:no:

Nová videa jedou už striktně podle receptu. A pokud potkáte nějaké takové, které opravdu jen dělá ostudu, napište mi to do vzkazu, prosím. Slibuji, že to pořešíme ;-)

Buchyna: že by to bylo třeba proto, že autoři videa nechali pampelišky rozložené, aby z nich vylezl hmyz, než z nich budou med připravovat:-? Aspoň já to tak dělám, když ho vařím. Květy pak většinou vypadají stejně, téměř se zavřou.
Nehledejte prosím problém tam, kde není.

Buchyna: Přesně tak, toho už jsem si všimla a je to docela dlouho. A i když možná tady u těch pampelišek je možné, že je nepoužili hned po natrhání. Oni pak mají tendenci se zavírat. Aspoň jsem si toho teď všimla, když mi vnučka utrhla pampelišky a já jsem si je dala doma do vázy. Zavřely se ještě ten den a už se neotevřely. Takže možná že prostě byly jenom déle natrhané.
Každopádně s tím, že videa a to velmi často neodpovídají receptu, jsem se tu setkala nesčíslněkrát. Pod recepty bylo i podotknuto, že se video neslučuje s popisem. Ale nikdo to neřeší.

sychrova: nepochopím, proč jsou na videu všechny květy zavřené:-(( med se dělá z rozkvetlých květů:-// Co video, to perla. Autoři videí by se měli věnovat kvalitě a dodržovat recept dle jeho autorky/ ra a ne si to dělat po svém. To tam radši to video nedávejte:-((

sychrova: cukrem to nebude. Do celé dávky jsem dala cukr krupici. Ale jen jedna sklenice zkrystalizovala.

Vladka: dobrý den, mám stejnou zkušenost. Všechen med v pořádku, jen jedna sklenice zkrystalizovala. Ale to není žádný problém. V teple nechám zase " zkapalnit ":-D

Eja57: přesně tak. Sama jsem astmatik a med mi nedělá dobře. Léčit medem astma, tak to je hovadina:-((

Bara: místo krystalů zkuste mletý cukr <3

Bara: místo krystalů zkuste mletý cukr <3

Josef-ko: odjakživa se tomu tak říká.I moje babička tomu tak říkávala. Proč Češi pořád ke všemu mají připomínky ? Všechno musí narovnávat, kritizovat a opravovat? 8-(

Dobrý den. Nechci snižovat význam této potraviny, ale nazývat ji medem je zcestné. Med produkují včely pomocí žláz ve svém těle, a to jak z nektaru květů, tak medovice produkované mšicemi. Obohatí jej o enzymy a jiné látky, odpaří vodu a uloží. To vše za studena. Tedy ve zkratce. Porovnáme li to s postupem výroby sirupu, sami vidíme, že jsme vedle. Tento sirup můžeme vesele zahřívat nad 45 stupňů, jelikož jsme jej při výrobě dvě hodiny vařili. Vznikly nám tak karcinogeny ze zahřívání cukru. Jinak mám tento sirup rád, ale necpu se jím a nepovažuji ho za lék.

Eja57: Súhlasím, aj keď...ak akýkoľvek kvet "vypereme pod tekoucí vodou", tak ho zbavíme toho, čo je na kvete najhodnotnejšie a čo môže byť alergénom, teda peľu. Aký zmysel má potom takáto "potravina"?

Nečetla jsem celou diskuzi - ale "léčení astmatu" potenciálním alergenem rozhodně není dobrý nápad:-//

Vařím třetím rokem a letos se mi povedl asi nejlépe,to bude mňamka a vnučka bude mít na zimu do cajicku

Takže jsem med dělala a upozorňuji, že přesně podle receptu a místo krásného táhlého medu mám doma pampeliškovou šťávu ... Vůbec mi to nezhoustlo a to jsem to nechala pobublávat na plotně víc jak 4 hodiny, protože po hodině a půl jak je napsáno v receptu, jsem měla cukrovou vodu. Medu se to rozhodně nepodobalo. Nevím čím to .. Víte někdo prosím ?? :)

Zuzka: Je pravda , že pampeliškový med není hustý , ale je to pouze na zahušťování cukru takže to nepřidává na kvalitu medu , ale pouze na vizualizaci . Já do něj přidávám sušené bylinky , které mám k dispozici a trochu sušených bezinek pro barvu -pozor hodně barví - pak by to nebylo hezké - pak to mívá chuť pravého medu a ještě je to léčivější . Pak to steriluji , aby se nevytvářel povlak na medu ve skleničkách .Počet pampelišek nesleduji - čím více , tím lépe a má větší účinnost. :-K

Zobrazit 3 starší odpovědi

Sevka Conny 6. 5. 2016 16:19
Píšete, že by se med neměl zahřívat nad 45 °C.... A to skoro 2 hodiny vaření tomu nevadí??? Nějaké divné...

Sevka Conny: Ale to se vaří, to až při spotřebě vadí vysoká teplota...:-K

Zobrazit starší odpověď

Dobrý den, chci se zeptat když se pampelišky vaří těch 15 minut zda se přivádí i k varu nebo vaříme na mírném ohni? Děkuji :-)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
med z pampelišek, vyroba pampeliskoveho medu, med z pampelišek recept, recept na med z pampelišek, med s pampelišek, recept med z pampelisek, výroba medu z pampelisek, jak dlouho vařit pampeliškový med, pampeliškový sirup, jak udělat med z pampelišek, jak se dela pampeliskovy med, jak vyrobit med z pampelisek, jak se dela med z pampelisek, recept na med, panpeliškový med, pameliškový med, recept na med s pampelišek, recepty na med, pampeliskovýmed, pampeliskový sirup recept

Suroviny:
květy pampelišek, voda, citron bio, cukr krystal

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu