Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 248 kJ / 59 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,72 g |
Tuky | 2,46 g |
Vláknina | 2,44 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 291 mg |
Sůl | 0,72 g |
Sacharidy | 7,12 g |
Postup přípravy
Lilek omyjeme, propícháme (nebo rozpůlíme a potřeme olejem) taktéž pečeme nad grilem do změknutí. Pak ho oloupeme a nakrájíme na jemno. Krok 2: Z oloupaných paprik odstraníme semena a co nejvíc vody. Nakrájíme je nadrobno. Na pánev nalijeme olej, přidáme nasekanou pálivou papričku, česnek také nasekaný, zeleninu, ochutíme cukrem, octem, solí (se solí opatrně, pokud budete pomazánku doplňovat balkánským sýrem), pepřem a hořčicí a dusíme do zhoustnutí. Lilek hodně saje, takže můžete olej přidat, výsledek bude hezky krémový. Chuť musí být vyrovnaná, aby nic nevyčnívalo. Krok 3: Pokud množství surovin znásobíte asi tak 4-5x, můžete v této fázi malidžano sterilovat: Nalijeme hmotu do čistých, vysterilizovaných a suchých sklenic, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 10 minut. Pak navrch nalijeme trochu oleje, rychle uzavřeme a obrátíme na víčko. Necháme chladnout pomalu, nejlépe zabalené do pokrývky na dalších 36-48 hodin. Zchladlé skladujeme v temnu a chladu, otevřené sklenice v lednici. Krok 4: Do hotové pomazánky přidáme např. nastrouhaný sýr balkánského typu, nasekané vlašské ořechy, bylinky a podobně. Podáváme na opečeném pečivu.
Zelený ajvar může tvořit i základ nebo doplněk nejrůznějších teplých pokrmů, může doplnit omáčku na těstoviny atd.
Zveřejněno 19. 5. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Malidžano (Zelený ajvar)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KqJ
Moje poznámka
Malidžano (Zelený ajvar)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KqJ
Nejnovější recepty
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno před 1 hodinou
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno před 9 hodinami
Velikonoční minizákusky
Přidáno před 9 hodinami
Obložené vejce
Přidáno před 18 hodinami
Vajíčková pomazánka s pažitkou
Přidáno před 18 hodinami
Vajíčková pomazánka s petrželkou a okurkou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Velikonoční jidáše
AnnaGrabmylerova před 56 minutami
Babiččina drožďová pomazánka
zizimar před 1 hodinou
Šlehačkový beránek
MirkaTioka před 1 hodinou
Velikonoční Jidáše
Akuska před 1 hodinou
Kanellbular - skořicové šneky
mruberova před 2 hodinami
Velikonoční nádivka z letáku Albert
Horyna77 před 3 hodinami
Mrkvové řezy s mascarpone
Lusyl před 4 hodinami
Piškotový beránek
Pajkujka před 5 hodinami
Velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami
JulkazPaseky před 5 hodinami
Suroviny:
lilek,
paprika,
paprika kozí roh pálivá,
olej olivový,
česnek,
pepř,
ocet vinný,
cukr,
hořčice dijonská
Komentáře (5)