Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy

Tento výborný šťavnatý dezert se skládá z nadýchaného korpusu, jemného krému z tvarohu a smetany a vynikajícího svěžího želé z bezových květů a citronu. Všechny chutě se v tomto dezertu skvěle doplňují.

Hodnocení receptu je 5,0 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby louhování a chladnutí

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby louhování a chladnutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 602 kJ /
2 295 kcal
Bílkoviny59,52 g
Tuky117,64 g
Vláknina6,54 g
Cholesterol 783 mg
Sodík 495 mg
Sůl1,81 g
Sacharidy246,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve začneme s přípravou želé: utrhneme pěkné, velké, daleko od silnice vykvetlé květy bezu, které dáme do hrnce, společně s důkladně očištěnou žlutou částí citronové kůry. Krok 2: Do půllitrové odměrky nalijeme šťávu z vymačkaného celého citronu a dolijeme odměrku do půllitru tekutiny, kterou vlijeme do hrnce. Vše přivedeme k varu, minutku povaříme a odstavíme. Necháme vše louhovat do druhého dne. Krok 3: Během doby, kdy se budou louhovat bezinky s citronovou kůrou, připravíme korpus a krém. Krok 4: Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem, vše dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Krok 5: Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru cca 22 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C dorůžova, vyzkoušíme špejlí. Krok 6: Na krém smetanu vyšleháme s cukry do tuha a poté pomalu zašleháme i tvaroh. Vytvoříme hladký, jemný krém, který naneseme na zchladlý korpus. Krok 7: Dokončíme želé. Přes cedník vyložený plátýnkem vše scedíme a přes plátýnko vymačkáme do čistého hrnce. Krok 8: Přidáme želatinu a cukr, dle návodu vše krátce povaříme a necháme částečně zchladnout. Krok 9: Poté želé lžící naléváme opatrně na krémovou vrstvu. Krok 10: Dáme do chladničky ztuhnout. Necháme uležet přes noc, pak krájíme a podáváme. Krok 11: Pokud připravíme korpus s krémem den předem, proležení není nutné, postačí nechat želé řádně ztuhnout. Krok 12: Pokud chceme dělat řezy na větší plech, uděláme těsto ze šesti vajec a množství ostatních surovin též navýšíme. Množství náplně postačí z 500-750 g tvarohu a půllitru smetany ke šlehání a želé postačí na 750 ml tekutiny, kdy upravíme množství květů bezinek, citronu a cukru.

TIP: Květy černého bezu v kuchyni

Zveřejněno 7. 6. 2020

Poznámka autora recepty73

Nedoporučuji nahrazovat želé vanilkovým pudinkem, bezinkové aroma se tím výrazně sníží.

Je to velmi jednoduchý šťavnatý dezert, který není nutné kombinovat ovocem, protože tak lépe vynikne svěžest bezinek.

Kdo si však nedovede dezert se želé bez ovoce představit, doporučil bych kompotované mandarinky nebo čerstvé pomerančové filetky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lrP7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lrP7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Krásný dezert :yes:

:-)<3 Líbí se mi recept i krásné foto :yes::yes::-K

srettka: ...děkuji:-K:-K:-K

Tak to bych si dala líbit, svěží a neokoukané. Posílám posla:-D:yes:

Krásný recept:yes: Souhlasím s autorem - NIC na receptu neměnit. Kombinace bezinky + citron není úplně u dezertů obvyklá, ale můj "bezovo - citronový dortík" inspirovaný svatebním dortem Harryho a Meghan byl chuťová báseň a tohle bude taky:yes::-K

Moc hezký recept. :yes::-K

Suroviny:
vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, olej, voda, kypřící prášek do pečiva, mouka polohrubá, smetana ke šlehání, tvaroh měkký, cukr vanilkový, cukr moučkový, květy černého bezu, citron, cukr krupice, želatina, tuk, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu