Meruňkový páj
Zužitkujte úrodu meruněk v chutném koláči z křehkého těsta. Výrazná, sladkokyselá meruňková náplň přinese chuť léta do vaší kuchyně. Koláč ozdobte mřížkou z těsta a posypte mandlemi. Podávejte s kopečkem šlehačky.
Suroviny pro 1 kus
koláčová forma o průměru 30 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 857 kJ / 3 312 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 52,52 g |
| Tuky | 136,56 g |
| Vláknina | 23,50 g |
| Cholesterol | 565 mg |
| Sodík | 569 mg |
| Sůl | 1,69 g |
| Sacharidy | 428,91 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme těsto. Smícháme uvedené suroviny a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme odležet v chladu.
Krok 2: Připravíme meruňkovou náplň. Meruňky vypeckujeme, nakrájíme na menší kousky, podlijeme 150 ml vody a přidáme vanilkový cukr. Na mírném plameni necháme rozvařit.
Krok 3: Pak osladíme podle chuti hnědým cukrem a zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným v trošce vody. Náplň odstavíme z tepla a vmícháme rum. Necháme skoro vychladnout.
Krok 4: Z odpočinutého těsta oddělíme třetinu a dáme stranou. Zbylé dvě třetiny těsta vyválíme. Plackou těsta vyložíme koláčovou formu. Na těsto naneseme vlažnou náplň.
Krok 5: Odloženou třetinu těsta také vyválíme, nakrájíme na pásky a na koláči vytvoříme mřížku. Koláč nakonec posypeme mandlovými lupínky.
Krok 6: Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut.
Krok 7: Meruňkový džem zředíme rumem. Na pár vteřin ho vložíme do mikrovlnné trouby ohřát, aby se s ním dalo lépe pracovat.
Krok 8: Upečený, ještě horký koláč opatrně potřeme ohřátým džemem.
Krok 9: Koláč před podáváním necháme dobře vychladit, aby náplň pěkně ztuhla. Báječně chutná s kopečkem šlehačky.
Zveřejněno 12. 7. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Meruňkový páj
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pP6V
Moje poznámka
Meruňkový páj
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pP6V
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 22 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 23 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 3 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 3 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 3 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 3 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 5 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 6 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 6 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 7 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 7 hodinami
Tématické fráze:
merunkový páj,
páj,
broskvový páj,
meruňový páj,
recept na páj,
meruňkový džem v troubě,
jak zužitkovat meruňky,
meruňkové moučníky,
meruńkový džem s rumem,
meruňkový džem s vanilkou,
merunkovy paj s tvarohem,
merunkovy sorbet recept,
meruňková páj,
paj ovocny,
moučník paj,
meruňková náplň,
páj recept,
moučník s meruňkami,
meeuňkovy paj,
. merunkovy
Suroviny:
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
cukr,
máslo,
sůl,
vejce,
meruňky,
voda,
cukr vanilkový,
cukr hnědý,
pudink vanilkový,
rum bílý,
lupínky mandlové,
džem meruňkový,
rum bílý
Komentáře (17)
Děkuji za fotečku