Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládané houby v octě

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

StandaCB

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 5

5

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 441 kJ /
584 kcal
Bílkoviny28,90 g
Tuky3,50 g
Vláknina60,75 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8,10 g
Sůl20,00 g
Sacharidy78,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu na nálev můžeme převařit a pak necháme zcela vychladnout.

Očištěné a nakrájené houby opláchneme a dáme vařit do osolené vody s trochou octa. Povaříme bez pokličky cca 15-20 minut dle druhu (tvrdosti) hub. Poté je přelijeme do sítka a řádně několikrát propláchneme studenou vodou. Krok 2: Do každé skleničky přijde: 1 malý lístek bobkového listu, cca 4 kuličky pepře, cca 1/4 lžičky hořčičného semínka, 1 kolečko křenu, popř. i pár kousků cibule. Krok 3: Houby naskládáme do čistých a vyvařených sklenic, přelijeme studeným nálevem, aby byly zcela ponořené, ale aby hladina sahala asi centimetr pod okraj sklenice.
(Pozn.: do jedné 370 ml skleničky se vejde cca 200-250 g hub). Krok 4: Zavíčkujeme čistými vyvařenými víčky a pak při 90-00 °C 20-30 minut sterilizujeme.

Pozn.: pokud budeme sterilizovat v normálním hrnci, na jeho dno dáme utěrku, na ní položíme skleničky a pak napustíme vodu cca do úrovně poloviny skleniček. Hrnec přiklopíme poklicí a rychle přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu tak, aby se voda jen mírně vařila – probublávala. Nakonec sklenice z hrnce vyjmeme a dáme je na utěrku vychladnout (můžou stát i obráceně - na víčkách).
Houby lze konzumovat nejdříve tři týdny poté.

Zveřejněno 21. 8. 2020

Poznámka autora StandaCB

Skleničky na zavařování jsou á 370 ml.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládané houby v octě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4M7n

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládané houby v octě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4M7n

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

StandaCB: Zase jste mně překvapil tvrzením, že cibule v zavařených houbách na kyselo kvasí a dělá sliz, to jsem ještě opravdu neslyšela. A ani se mi za celé roky nikdy nestalo, aby mi houby, okurky, nebo i jiná zelenina zkvasily kvůli cibuli. Ocet ovšem používám kvasný, 8%, protože kupované jablečné octy mi nechutnají. Ale každý podle svého. Mějte se hezky!:-8

MamlajdaD: Například: liberecky.denik.cz/zpravy_region/nejlepsi-houby-do-octa-nakladaji-borci-z-liberce-20130211.html A další: jdem.cz/fgq3w2
Cibuli nedávám z prostého důvodu, že kvasí a dělá sliz.
Jinak to růžové zabarvení dělá jablečný ocet.

StandaCB: Zavařovala jsem houby prakticky celý život, ale tak do růžova? zbarvené jsem je nikdy neměla. Možná, že je to právě tím dlouhým varem. Nikdy jsem, jak píše i Eja57, tak dloho houby nevařila, jak je uvedeno v receptu. Opravdu stačí těch 5 minut. Navíc do sklenice pod houby patří určitě i pár koleček (nebo půlkoleček) syrové cibule a mrkve, houby jsou pak mnohem lepší. A tak bychom si o zavařování hub mohli ještě povídat, ale to základní jsem myslím řekla. Zkuste to s kratší dobou varu a hlavně s kratší dobou zavařování, uvidítě, že vám barva z kloboučků hub nálev neobarví. A nevěřte povídačkám o tom, že se s houbami musí zacházet jako s masem, to platí jen o syrových houbách a přípravě kuchyňských pokrmů z nich. Z toho možná pramení ta dlouhá doba varu i zavařování. U hub, zavařených v octovém nálevu to neplatí, tam je hlavním konzervantem právě ten ocet. A nenechte se odradit, a vkládejte recepty dál. ;-):-8:-K

StandaCB: "měkkýše":-D no tak to ani náhodou - tak to radši nic....

Eja57: Jasně, co člověk, to (jiný) recept. ;-)
Jinak já nenakládám "měkkýše" :-D , ale pouze mladé, tvrdé houby. ;-)

Opravdu předvaříme 15-20 minut a ještě sterilujeme 30 minut:-O ? Mohu vědět důvod?
( Já houby předvářím tak 5 minut, horké houby + horký nálev, sterilace 10 minut a jsou výborné....)

Suroviny:
houby, voda, ocet, sůl, cukr, koriandr sušený, pepř celý, bobkový list, semínka hořčičná, křen, cibule

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu