Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hruškový salám

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie57 029 kJ /
13 631 kcal
Bílkoviny12,33 g
Tuky8,47 g
Vláknina86,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 83 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy3 333,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dva kilogramy měkkých, nepřezrálých hrušek a jeden kilogram padaných jablek nakrájíme a s malým množstvím vody doměkka uvaříme. Krok 2: Ovoce prolisujeme, přidáme šťávu ze dvou citrónů, 3 kg cukru a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se začne od vařečky odlupovat. Během varu můžeme přidat mandle, ořechy, rozinky, semínka (slunečnicová, dýňová...) Krok 3: Hotovou masu na vále sválíme do tvaru salámu (povrch můžeme obalit a při válení podsýpat sezamovými semínky, kokosem, strouhanými mandlemi či ořechy) a dáme do trouby sušit. Uchováváme zabalený do pergamenu a příležitostně ukrajujeme, milují to hlavně děti místo bonbonů.

Zveřejněno 13. 11. 2020

Poznámka autorky MamlajdaD

Protože je recept dost časově náročný, doporučuji zkusit místo vaření za stálého míchání udělat v troubě, asi tak jako se dělají povidla. No možná, že v poslední fázi odpařování bych to dodělala na plotýnce a tu chvíli u toho stála. Tohle nemám vyzkoušené, ale určitě by to tak šlo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hruškový salám

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4NzJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hruškový salám

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4NzJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

magdalenka: Děkuji za typ, asi to bude něco podobného. jak píšeš. Já se po tom ještě podívám, sice jsem na netu hladala, ale asi budu muset být v hleddání důslednější. ;-):-8 Díky a zdravím!:-K:-K:-K

MamlajdaD: teraz som si spomenula na niečo ako jablkové želé...( natrafila som na to pred rokmi, lebo v záhrade som mala dule a hľadala som recepty). Nastrúhané jablká sa dlho varili, potom sa pridal silný cukrový rozvar (+citrón aj kôra), zase sa to varilo a potom na plechu nechalo zatuhnúť, krájať at´d.

hospodyne: Dík za názor, :-8:-K ještě se na to podívám, na kdoulový sýr mám dva recepty a na internetu jich je také asi dost. Z kdoulí jsem nikdy nic nedělala, nikdy jsem je neměla. Jen si jako dítě pamatuji, že maminka je od někoho musela dostávat, dávala je myslím do prádelníku, aby vonělo prádlo. Tedy ani nevím, jestli si to dobře pamatuji, byla jsem malá a o takové věci se děti moc nezajímají. ;-):-D Ale na ty recepty se podívám, jablka i kdoule želírují velmi dobře! Moc dík a zdravím! :-K:-K:-K

MamlajdaD: napadá mě zkusit postup jako u kdoulového sýra. Rozvařit a pak vypékat pomalu v troubě. Ale kdoule jinak želírují atd., takže nevím, zdali by se to dalo u jablek použít. A jestli by efekt vůbec odpovídal vynaloženému.

casino: Díky za poučný komentář, ale to určitě není to, co hledám. ;-) To, co jsem dělávala nebylo zase takhle tuhé, jen trochu pevnější, aby se to nekazilo. A nejdřív se to také vařilo s cukrem. Jen nevím, co se ještě přidávalo, teď nemám na mysli ochucovadla. Ale pletou se mi v paměti dva recepty, jeden byl diabetický, a jeden, který hledám, byl ten pro děti. Oba byly z jablek. :-D Ale snad na to časem přijdu, nebo na to někde narazím. ;-):-8 A když ne - tak se svět nepřestane točit, že? :-D Ale moc dík a zdravím! :-K:-K:-K

casino: poznám ovocnú kožu aj z iného ovocia, aj zo zmesí, nielen jabĺk.

MamlajdaD: "ale já mám podobné recepty."
V době internetu máme všichni hafo receptů, že :-8
Zda neznám něco podobného?
No, něco velmi velmi vzdáleně podobného dělají v jižní Itálii (a patrně i v jiných teplých krajích)
Nastrouhaná jablka rozprostřou asi v centimetrové vrstvě na plechy a další za ně udělá sluníčko. Po vysušení to sloupnou. Říkají tomu "kůže":-) Je to, podle stupně vysušení, z počátku jako tuhé želé, posléze jako velmi tuhé želé. Krájí se to na obdélníky a po svinutí se to převáže špagátem. Když se to potáhne čokoládou pak to vydrží v poživatelné formě celé měsíce; bez čokolády je to po čase jako kůže z nosorožce:-D

Eja57: Evi odpovídám na tvůj druhý komentář (15:50:38). Já jsem ti odpovídala přesně na tvůj první dotaz na sušení v troubě. ;-):-8:-O A casinův recept na Jablkový salám je opravdu pěkný (zrovna tak, jako ten od tejaji), ale je to zcela jiný princip přípravy. Ale to už nechám na každém, aby si vybral. :-)

casino: Ten váš recept je moc pěkný, ale já mám podobné recepty. Musím uznat, že jste zkoušel všemožné variace ochucení! ;-):yes: To je super! :yes:<3 Ale já jsem dělala (kdysi dávno) ještě také takovou sušenou jablkovou placku, byla to 1-2 cm silná placka přes celý plech, bohužel jsem si jí nenapsala nebo recept ztratila. Ve výsledku to bylo takové tužší želé, bylo to moc dobré, nekazilo se to, povrch se sypal krystalovým nebo krupicovým cukrem, krájelo se na kostičky dětem jako pamlsek. Ale zaboha si nemůžu vzpomenout, jak jsem to dělala. Neznáte něco podobného? Dík za komentář a zdravím! :-K:-K:-K

tejaja: tá tvoja sa mi páči najviac, menej cukru, vyzkúšam:yes:

casino: Jablkovú salámu robím aj ja a je výborná. https://www.toprecepty.cz/recept/37384-jablkovy-sa... Určite aj s pridaním hrušiek to bude super. :yes:

MamlajdaD: :-O já jsem se ptala na SUŠENÍ v troubě...
Ale Casino sem dalo fajn odkaz, trouba zjevně není nutná:yes:

Eja57: Evi, já nevím, jak ti mám odpovědět, když jsem to v té troubě nedělala, což i v té poznámce o sušení v troubě píšu. :-) Kdybych to zkoušela, tak bych asi nejdřív zkusila teplotu okolo 200 st. C, ale jak dlouho, to nevím - až by to bylo co nejvíc vysušené, pochopitelně s občasným promícháním. Ale nezkoušela jsem, kdysi se věci takto v troubě nedělaly. Byl to jen nápad, návrh, aby se u toho nemuselo dlouho stát. Ale jestli to vadí, tak to prosím klidně smaž. :-8;-) Zdravím! :-K:-K:-K

"Hruškový salám"
Dělávám cosi podobného a zovu to "Jablkový salám" :yes:
Také velká dobrota :-)
https://www.labuznik.cz/recept/jablkovy-salam/

Mohu se zeptat na to sušení v troubě? Jak přesně - kolik stupňů trouba a tak....Děkuji.

Suroviny:
hruška, jablko, cukr, citron,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu