Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Crostini gravlax - lososové minichlebíčky

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 368 kJ /
2 000 kcal
Bílkoviny123,84 g
Tuky127,60 g
Vláknina1,56 g
Cholesterol 490 mg
Sodík 40,86 g
Sůl101,84 g
Sacharidy88,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny na lososa smícháme. Připravíme krabičku velkou přibližně jako losos. Vysteleme ji větším kusem potravinové fólie. Naspod nasypeme solnou směs jen tak, aby pokryla dno. Krok 2: Lososa omyjeme, případně pinzetou odstraníme kosti a dobře osušíme. Položíme do krabičky kůží dolů a zasypeme zbytkem směsi. Pevně zabalíme do fólie a zatížíme. Dáme do lednice na 24 hodin. Krok 3: Druhý den lososa omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nakrájíme na velmi tenké plátky. Bagetu nakrájíme, pokapeme olejem, lehce osolíme a necháme zapéct v troubě dozlatova. Krok 4: Z lučiny, majonézy, smetany, křenu a kopru zamícháme lehký krém. Vychladlé kousky potřeme krémem. Poklademe plátky lososa, přizdobíme nakrájenou zeleninou, kousky citronu a snítkou kopru.

Zveřejněno 24. 11. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Crostini gravlax - lososové minichlebíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6P0O

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Crostini gravlax - lososové minichlebíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6P0O

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

:-)<3:yes::yes::yes::yes::yes::yes: Nádhera a vůbec bych se nechrěla s nikým dělit:-K, to miluji

Coleta: Ano taky jsem to viděla, ale i 18 hodin a prý je dobrý..no musíme si to vychytat. My už to máme nám to takhle stačí, ale zase záleží na výšce. Dělala jsem z celé půlky a tenké kraje jsem odkrojila a nechala to nejvyšší maso. Doufám, že bude chutnat..

mika59: Mám ho vyšší. Já vám nevytýkám délku naložení, psala jsem, že bych ho nechala déle. V některém receptu jsem našla i 4 dny, asi bych nechala 2 či 3.

Coleta: Psala jsem vám, že nám vyhovuje 24 hodin, ale může být déle. Zrovna teď jsme nakrojili včerejší naložený. Přidávám foto. A prý je luxusní, no každý to máme jinak. A zabalený v lednici vydrží, můžete udělat suši, bruschetty nebo studenou večeři. Ale asi bych to nemrazila.

Tak jsem naložila a vyzkoušela. Trochu mám z receptu rozpačité dojmy. Nakládala jsem i s kůží. První ochutnání a omytí se mi losos zdál velmi sladký a naopak málo slaný. Ze strany kůže byl tvrdý, stejně tak zvrchu (tak to má být). Já bych příště nechala určitě déle než 24 hodin. Chápu, že jde o syrovou úpravu, ale nakládala jsem část z hřbetní - tedy vysokou a nejkvalitnější část, ale losos byl v té vyšší a jakoby hlubší části syrový? Nevím, zdálo se mi to krátká doba na naložení.
Ještě mi půlka zbyla a nevím jak uchovat dál? Zamrazit?

Coleta: Ano hodně tenké plátky.

mika59: A kůži po marinování stáhnete? Krájí se jen čisté maso, že?

Coleta: Určitě se povede, opravdu je to delikatesa. Kdo má rád takové jídlo si pochutná. A zatížila jsem to kiilem cukru. Zrovna dnes taky nakládám .

mika59: Děkuji za rychlou odpověď, takže dělat z půl kila? Mám ho připravený k naložení v lednici a doufám, že se povede.

A ještě dotaz, čím ho zatížíte? Sáček s vodou nebo ..??

Coleta: Může být naložený i déle. Nám to tak vyhovuje, čím déle je, tím je vysušenější a tužší. A jak dlouho vydrží? Určitě několik dnů, ale u nás nemá šanci tak nevím přesně. A musíte počítat s tím, že dost zmenší objem.

Chtěla jsem se zeptat, jak uchováváte po těch 24h, když celého půl kila nespotřebuje. Jak dlouho vydrží? A je nutné 24 h nebo lze nechat uležet déle?

Eja57: Ale toto je podle mne Miladky improvizace-tak proč ne;-)Mě se to líbí a čím víc odlišných verzí,tím líp:yes:

Eja57: Opravdu s minimem práce je výsledek úžasný. Ta okurka je tam opravdu pro fotku, ani ji nemám v surovinách, ale zase 100 lidí 100 chutí. Vždyť si to každý může udělat dle svých chutí. A moc děkuji za komentář.:-K;-)

Pokud mohu doporučit - na tohle se mi osvědčila jako zátěž mikrotenový pytlík vhodné velikosti naplněný vodou tak ze dvou třetin., aby se trochu "rozplácnul".

Kdo nezná, doporučuji vyzkoušet.:yes::yes::yes: Losos opravdu co nekvalitnější, ideálně "hřbetní" část, na krájení velmi ostrý nůž. ( Okurka na fotce vypadá efektně, ale podle mne k tomu chuťově neladí, k tomuhle si myslím není potřeba vůbec nic - kromě sklenky suchého bílého vína.)
Pokud by měl někdo pocit, že stejný výsledek docílí - byť sebelepším lososem uzeným studeným kouřem - tak ne...je to jiné...

mika59: Miladko,tu tvou verzi neznám,ale opravdu se mi moc zamlouvá:-KJen ještě nemám chuť ani čich...Ani na to tvé sladké jsem se ještě nedostala:-(

:yes:Tomu se nedá odolat, nádherná dobrůtka.:-K:-K

Anna Kocikova: Děkuji ti a opatrujte se :-K:-K

MamlajdaD: Děkuji ;-):-K

Mili vypadá to moc hezky:-KNa tyto bruschetty máme už nějaký čas chuť.Ale jsme ve druhé karanténě,tak si musíme nechat zajít chuť:no:

Mňááám!<3:-K:-D:yes::yes:

Suroviny:
losos, sůl, cukr, citron, pepř, kopr, lučina, majonéza, smetana zakysaná, křen strouhaný, kopr, sůl, šťáva citronová, olej olivový

Přidat fotografie receptu