Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 248 kJ / 59 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 1,72 g |
| Tuky | 2,46 g |
| Vláknina | 2,44 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 291 mg |
| Sůl | 0,72 g |
| Sacharidy | 7,12 g |
Postup přípravy
Lilek omyjeme, propícháme (nebo rozpůlíme a potřeme olejem) taktéž pečeme nad grilem do změknutí. Pak ho oloupeme a nakrájíme na jemno. Krok 2: Z oloupaných paprik odstraníme semena a co nejvíc vody. Nakrájíme je nadrobno. Na pánev nalijeme olej, přidáme nasekanou pálivou papričku, česnek také nasekaný, zeleninu, ochutíme cukrem, octem, solí (se solí opatrně, pokud budete pomazánku doplňovat balkánským sýrem), pepřem a hořčicí a dusíme do zhoustnutí. Lilek hodně saje, takže můžete olej přidat, výsledek bude hezky krémový. Chuť musí být vyrovnaná, aby nic nevyčnívalo. Krok 3: Pokud množství surovin znásobíte asi tak 4-5x, můžete v této fázi malidžano sterilovat: Nalijeme hmotu do čistých, vysterilizovaných a suchých sklenic, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 10 minut. Pak navrch nalijeme trochu oleje, rychle uzavřeme a obrátíme na víčko. Necháme chladnout pomalu, nejlépe zabalené do pokrývky na dalších 36-48 hodin. Zchladlé skladujeme v temnu a chladu, otevřené sklenice v lednici. Krok 4: Do hotové pomazánky přidáme např. nastrouhaný sýr balkánského typu, nasekané vlašské ořechy, bylinky a podobně. Podáváme na opečeném pečivu.
Zelený ajvar může tvořit i základ nebo doplněk nejrůznějších teplých pokrmů, může doplnit omáčku na těstoviny atd.
Zveřejněno 19. 5. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Malidžano (Zelený ajvar)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KqJ
Moje poznámka
Malidžano (Zelený ajvar)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KqJ
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 9 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 10 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 10 hodinami
Datlové kuličky
Přidáno před 14 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 6 hodinami
Vajíčka z trouby
Sahula před 7 hodinami
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 7 hodinami
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 7 hodinami
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 7 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 7 hodinami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 9 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 9 hodinami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 10 hodinami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 11 hodinami
Suroviny:
lilek,
paprika,
paprika kozí roh pálivá,
olej olivový,
česnek,
pepř,
ocet vinný,
cukr,
hořčice dijonská
Komentáře (6)