Újezdecká vánoční štola
Lahodná štola plná ovoce, ořechů a rozinek je jedním ze symbolů Vánoc. Upéct ji můžete nejen volně na plechu, ale také těsto vložit do formy a upéct si tak štolu ve tvaru kapříka nebo třeba biskupského chlebíčku.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 136 kJ / 5 291 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 97,90 g |
Tuky | 263,18 g |
Vláknina | 37,46 g |
Cholesterol | 522 mg |
Sodík | 2,51 g |
Sůl | 6,20 g |
Sacharidy | 603,46 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme spolu s ořechy na kousky. Rozinky, které jsme měli namočené přes noc v rumu necháme okapat. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé.
Krok 2: Do odměrky dáme rozdrobené droždí, posypeme lžíci vanilkového cukru a vařečkou mícháme, až se droždí rozpustí. Z mouky odebereme 50 g, z mléka 100 ml a přidáme do droždí a rozmícháme řídký kvásek, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout.
Krok 3: Zbylou mouku prosejeme do mísy spolu s moučkovým cukrem, přidáme k ní sůl, citronovou kůru, mletý muškátový květ a dobře promícháme. Uděláme důlek, dáme do něj vykynutý kvásek a zbylé mléko a promícháme. Přidáme nastrouhané změklé máslo a vařečkou vypracujeme středně tuhé těsto. Musí být lesklé a nelepit se na mísu a vařečku. Hotové těsto poprášíme trochou mouky, přikryjeme a necháme asi 2 hodiny kynout.
Krok 4: Do vykynutého těsta zapracujeme mandle, rozinky, a ořechy. Necháme ještě 40-50 minut kynout.
Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem a vytvoříme ovál, který přehneme, nebo tvar podobný šišce chleba a na jedné straně vytvoříme hranou ruky hluboký žlábek, který je typický pro tvar štoly. Připravenou štolu necháme opět krátce nakynout, potřeme ji rozšlehaným vejcem a pak ji dáme péci do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 50-60 minut, podle toho, jak nám peče trouba.
Krok 6: Upečenou štolu, ještě horkou, potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypeme bohatě moučkovým a vanilkovým cukrem. Velmi dobře chutná několik dnů proleželá.
Zveřejněno 15. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Újezdecká vánoční štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LxOj
Moje poznámka
Újezdecká vánoční štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LxOj
Nejnovější recepty
Boží milosti
Přidáno před 4 hodinami
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno před 6 hodinami
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno před 15 hodinami
Velikonoční minizákusky
Přidáno před 15 hodinami
Obložené vejce
Přidáno před 23 hodinami
Vajíčková pomazánka s pažitkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Gnocchi s brokolicí, nivou a zakysanou smetanou
Vacice93 před 52 minutami
Velikonoční beránek
Praizlerka před 1 hodinou
Babiččina třená bábovka
Atata27 před 2 hodinami
Mini Pavlova
bousovka před 2 hodinami
Velikonoční jidáše
zujara14 před 3 hodinami
Sloní žrádlo
Kamiku před 4 hodinami
Mazanec pro Irenku
MirkaTioka před 4 hodinami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
alena.sam před 4 hodinami
Babiččina drožďová pomazánka
zizimar před 6 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr moučkový,
máslo,
kůra citronová,
cukr vanilkový,
sůl,
květ muškátový,
rozinky,
mandle,
ořechy,
máslo,
rum,
cukr moučkový,
cukr vanilkový
Komentáře (24)