Suroviny
Porce: Podle velikosti nakrájených koousků
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 136 kJ / 5 291 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 97,90 g |
Tuky | 263,18 g |
Vláknina | 37,46 g |
Cholesterol | 522 mg |
Sodík | 2,51 g |
Sůl | 6,20 g |
Sacharidy | 603,46 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme spolu s ořechy na kousky. Rozinky, které jsme měli namočené přes noc v rumu necháme okapat. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé. Do odměrky dáme rozdrobené droždí, posypeme lžíci vanilkového cukru a vařečkou mícháme, až se droždí rozpustí. Z mouky odebereme 50 g, z mléka 100 ml a přidáme do droždí a rozmícháme řídký kvásek, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout.
Krok 2: Zbylou mouku prosejeme do mísy spolu s moučkovým cukrem, přidáme k ní sůl, citronovou kůru, mletý muškátový květ a dobře promícháme. Uděláme důlek, dáme do něj vykynutý kvásek a postupně zbylým mlékem promícháme a pak teprve k němu přidáme nastrouhané změklé máslo a vařečkou zpracujeme středně tuhé těsto. Musí být lesklé a nelepit se na mísu a vařečku. Hotové těsto poprášíme trochou mouky, přikryjeme a necháme asi 2 hodiny kynout.
Krok 3: Do vykynutého těsta přidáme mandle, rozinky, ořechy a těsto propracujeme a necháme ještě 30-50 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem a vytvoříme ovál, který přehneme, nebo tvar podobný šišce chleba a na jedné straně vytvoříme hranou ruky hluboký žlábek, který je typický pro tvar štoly. Připravenou štolu necháme opět krátce nakynout, potřeme ji rozšlehaným vejcem a pak ji dáme péci na 180°C asi na 50-60 minut, podle toho, jak nám peče trouba. Upečenou štolu, ještě horkou, potřeme rozpuštěným máslem smíchané s rumem a posypeme bohatě moučkovým a vanilkovým cukrem. Velmi dobře chutná několik dnů proleželá.
Zveřejněno 15. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Újezdecká vánoční štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LxOj
Moje poznámka
Újezdecká vánoční štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LxOj
Nejnovější recepty
Vepřová kýta na žampionech a okurkách
Přidáno před 5 hodinami
Řezy s kaštanovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí prsa se slaninou a vínem
Přidáno 23. 10. 2024 14:00
Kuřecí rolky s mletým masem a sýrem
Přidáno 23. 10. 2024 13:41
Pizza z cottage placky pro děti
Přidáno 23. 10. 2024 09:53
Kapustové knedlíčky v kuřecím vývaru
Přidáno 22. 10. 2024 20:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Náš život s celiakií: Záludnosti bezlepkového pečení aneb Když se těsto trhá nebo srazí
Plněné papriky: Báječně chutnají se směsí správně ochuceného mletého masa, vařené rýže a s lahodnou rajskou omáčkou
Pořiďte si jedinečný kalendář na rok 2025 se slevou: Toprecepty.cz nabízí za 59 Kč inspiraci k vaření i pomocníka s časem
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová panenka na houbách
keks50@seznam.cz před 33 minutami
Filety z aljašské tresky na másle
Valis před 1 hodinou
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Petaja před 4 hodinami
Řízky z uzeného hovězího jazyka
vladhn před 5 hodinami
Čínská kuchyně: Kachna na pekingský způsob
pvlas57 před 5 hodinami
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Hovez81 před 6 hodinami
Zapékané vepřové plátky s anglickou slaninou a sýrem
jtrecepty před 17 hodinami
Svěží dvoubarevné dortíky
wimra před 17 hodinami
Zimní polévka z mrkve a červené čočky
wimra před 17 hodinami
Houbový kuba
Moanka před 18 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí,
mléko,
cukr moučkový,
máslo,
kůra citronová,
cukr vanilkový,
sůl,
květ muškátový,
rozinky,
mandle,
ořechy,
máslo,
rum,
cukr moučkový,
cukr vanilkový
Komentáře (22)