Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašská štědračka - polévka

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 715 kJ /
1 366 kcal
Bílkoviny40,96 g
Tuky59,71 g
Vláknina32,06 g
Cholesterol 646 mg
Sodík 226 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy152,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přisypeme kmín, česnek a mouku, kterou necháme zpěnit za častého míchání. Přisypeme na menší kostičky pokrájené brambory, předem namočené houby, promícháme a přilijeme cca litr vývaru. Krok 2: Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme zhruba 5-7 minut. Pak přisypeme na cedníku horkou vodou propláchnutou pohanku, dochutíme pepřem, majoránkou a dovaříme brambory i pohanku doměkka, kdy dáme pozor, abychom pohanku nepřevařili. Krok 3: Nakonec do polévky vmícháme mírně rozšlehaná vejce, necháme krátce provařit, případně přilijeme dle požadované potřeby vývar, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. Na talířích dozdobíme čerstvě nasekanými bylinkami dle chuti.

Zveřejněno 19. 12. 2020

Poznámka autora recepty73

Inspiroval jsem se časopisem S Penny u stolu, kdy jsem si recept poupravil, podle našich chutí. Polévka je výborná, rychlá, hodně sytá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Jvgv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Jvgv

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

recepty73: Páči. :yes: Dala som si do obľúbených, určite urobím.;-)

tejaja: Eja57: savlinka: ...děvčata, jsem rád, že se Vám polévka líbí:-*:-8 ...děkuji:-K:-K:-K

recepty73: <3 Jirko, ja viem, na obaloch sa to takto píše. Ale je to najmenej šetrný spôsob prípravy pohánky. U nás na východe sa pohánka pripravuje odjakživa, aj pohánková múka. A čo mi už babička vždy odmala prízvukovala: Pohánku nikdy nevar. Samozrejme, o rutíne nemala ani potuchy, hoci oveľa viac rutínu je vo vňati pohánky.
Takže ak dávam pohánku do polievky, tak tak, ako som písala. Pokiaľ na iný účel, dám pohánku do misky a zalejem vriacou vodou asi 1-1,5 cm nad pohánku. Zakryjem a zabalím do paplóna. Zvyknem ešte pricapiť vankúšom. :-D:-D:-D A o 25-30 min je pohánka krásne mäkká a môžem používať ďalej.<3;-)

Krásná polévka a určitě MOC dobrá:yes::yes::yes:

Vrátil jsi mě do dětství:-* mísa polévky u babičky, voňavá a táááák dobrá:yes:...jen si myslím, je to hooodně let, že tam byly krupky a ne pohanka....ale jinak je to ona:yes:

tejaja: ...vařil jsem podle receptu;-), postup je zcela zachován, jen dochucení je výraznější, podle naší chuti;-)<3
...Terezko, pohance určitě stačí úprava, kterou tu popisuješ, ale i v návodu na obalu pohanky je psáno: proplácnout, zalít a VAŘIT do měkka.
Myslet si o tom můžeme své, vařit podle sebe taky, já vařil podle zdroje, který jsem uvedl... a výsledek byl :yes: :-8

Krásna polievka, len...pohánka sa nevarí. Pri tejto polievke by som varila všetko presne podľa receptu a pohánku nasypala do vriacej, už odstavenej polievky. Zakrytú polievku by som nechala ochladnúť na teplotu, kedy sa dá jesť, a vtedy už pohánka v nej bude krásne mäkká. ;-)

Suroviny:
brambory, pohanka, máslo, cibule, mouka hladká, houby sušené, vejce, česnek, majoránka, kmín drcený, pepř mletý, sůl, zelená nať

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu