Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Újezdecká vánoční štola

Lahodná štola plná ovoce, ořechů a rozinek je jedním ze symbolů Vánoc. Upéct ji můžete nejen volně na plechu, ale také těsto vložit do formy a upéct si tak štolu ve tvaru kapříka nebo třeba biskupského chlebíčku.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min + doba kynutí

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, + doba kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 136 kJ /
5 291 kcal
Bílkoviny97,90 g
Tuky263,18 g
Vláknina37,46 g
Cholesterol 522 mg
Sodík 2,51 g
Sůl6,20 g
Sacharidy603,46 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme spolu s ořechy na kousky. Rozinky, které jsme měli namočené přes noc v rumu necháme okapat. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé. Krok 2: Do odměrky dáme rozdrobené droždí, posypeme lžíci vanilkového cukru a vařečkou mícháme, až se droždí rozpustí. Z mouky odebereme 50 g, z mléka 100 ml a přidáme do droždí a rozmícháme řídký kvásek, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout. Krok 3: Zbylou mouku prosejeme do mísy spolu s moučkovým cukrem, přidáme k ní sůl, citronovou kůru, mletý muškátový květ a dobře promícháme. Uděláme důlek, dáme do něj vykynutý kvásek a zbylé mléko a promícháme. Přidáme nastrouhané změklé máslo a vařečkou vypracujeme středně tuhé těsto. Musí být lesklé a nelepit se na mísu a vařečku. Hotové těsto poprášíme trochou mouky, přikryjeme a necháme asi 2 hodiny kynout. Krok 4: Do vykynutého těsta zapracujeme mandle, rozinky, a ořechy. Necháme ještě 40-50 minut kynout. Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem a vytvoříme ovál, který přehneme, nebo tvar podobný šišce chleba a na jedné straně vytvoříme hranou ruky hluboký žlábek, který je typický pro tvar štoly. Připravenou štolu necháme opět krátce nakynout, potřeme ji rozšlehaným vejcem a pak ji dáme péci do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 50-60 minut, podle toho, jak nám peče trouba. Krok 6: Upečenou štolu, ještě horkou, potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypeme bohatě moučkovým a vanilkovým cukrem. Velmi dobře chutná několik dnů proleželá.

TIP: Kdy péct zázvorky, perníčky a klasickou štolu?

Zveřejněno 15. 12. 2020

Poznámka autorky Jaromira18

Další štoly už peču tím způsobem, že těsto rozdělím na dva díly. Formy silně vymažu omegou a těsto dám do 3/4 formy. Pečením nabude, má tak tvar jaký se mi líbí. Peču je také na 170 °C asi 50 minut.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Újezdecká vánoční štola

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LxOj

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Újezdecká vánoční štola

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LxOj

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Tento recept na štolu vypadá opravdu skvěle :) Letos ji rozhodně vyzkouším upéct, jen přidám kousky marcipánu. 😋

iveta.kroul: S marcipánem bude moc dobrá, také do ní někdy dám marcipánový váleček.

Veronika.Hrozna: :yes::yes:Musela to být dobrůtka, takové jsou nejlepší.:-K:-K:-K

Jaromira18: Včera večer jsem našla poslední kousek ve špajzu. Hezky zabalená do dvou vrstev alobalu a fólie, byla moc dobrá k čaji, jako čerstvá. Nádherně uležela - no co ti budu vykládat, nalezenec - mňamka. ;-)

Veronika.Hrozna: Moc se ti povedla,:yes: je božská,:yes: já poslední upekla mému manželovi, který je velký rybář, kapříka.:-K:-K

Jaromira18: Děkuji, jsem ráda, že se fotka líbí! Moc se povedla a děkuji za recept! :-K

Veronika.Hrozna: Veroniko moc a moc ti děkuji, máš jí moc nádhernou,:yes::yes::yes::yes: to je foto hodné do časopisu.:yes: Ani nevíš jakou jsi mi udělala velkou radost,:-K:-K:-K díky moc a moc.:-K:-K:-K:-K:-K

Jaromira18: Jaruško máš ji tam ! Jak namalovanou! Chodím a ujídám! ;-) Tuším pekl i Casino , ovšem to množství mě odrovnalo! Poslal krásnou fotečku. ;-)

casino: Moc děkuji za radu s rumem a folií. Stále štoly peču, potírám a balím je podle vás do folie. Moc děkuji.:-K:-K:-K

Veronika.Hrozna: Děkuji moc.:-K:-K:-K

Jaromira18: Poslu foto az, odlezi:yes::-*

Veronika.Hrozna: Já bez mandlí také nedělám, v jedné to mám doslova samé mandle. Udělala jsi mi velkou radost, já budu dávat na pekáč další. Jsi moc hodná, moc a moc ti děkuji.:-K:-K:-K:-K:-K

Jaromira18: Upeceno, zabaleno, kousek urezan a vyborne. Ty mandle, dle mne, jsou potrebne, s nimi je to ono.<3<3<3

casino: Moc děkuji, štoly máte nádherné. Já mám takový zvyk, postříkat jí rumem v rozprašovači.K:-K:-K

casino: Diky, zapmnela jsem se zeptat, jestli i rumik primichat.Dam i rumik, zabalim do folie:-! LP LP Mazat ihned , jeste horkou, nebo vlaznou:-?:-?:-?:-? Uz vidim, ze horkou, je to napsane!;-)

Veronika.Hrozna:
Mažu (přidávám i tuzemák:yes: přebohatě shora a štola si cucne i zespodu ;-)
No a balím do fólie a vánočně přeslazeným konzumentům vydrží asi i do velikonoc, že :-D
(přiložena fotečka - každý si se svou vlastní štolou naloží jak mu libo)

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, cukr moučkový, máslo, kůra citronová, cukr vanilkový, sůl, květ muškátový, rozinky, mandle, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový, cukr vanilkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu