Vánočka netradičně
Vynikající kynutá vánočka z těsta zadělaného smetanou ke šlehání je nadýchaná a jemná jako peříčko. Po upečení ji potřete máslem s medem a docílíte úžasné vůně, lesku a skvělé chuti.
Suroviny pro 1
1 velká
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 350 kJ / 3 908 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 86,92 g |
Tuky | 193,74 g |
Vláknina | 16,60 g |
Cholesterol | 1,40 g |
Sodík | 223 mg |
Sůl | 0,56 g |
Sacharidy | 445,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do misky připravíme kvásek z 1 lžíce mouky , 2 lžic vlahého mléka, 1 lžičky cukru a 20 g droždí. Promícháme, zakryjeme a necháme na teplém místě vzejít.
Krok 2: Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme. Rozehřejeme máslo a necháme zchladnout na vlahé. Mírně ohřejeme i smetanu. Zkontrolujeme objem a do 250 ml doplníme mlékem (některá má 200 nebo 215 ml). Do mléka (těch 50 ml) dáme žloutky a vidličkou rozkvedláme, lépe se rozptýlí v mouce.
Krok 3: Do mouky vmícháme smetanu, vejce v mléce i kvásek a vypracujeme hebké, nelepivé těsto. Nejprve promícháme vařečkou a pak dobře prohněteme. S těstem se krásně pracuje, nelepí se, je vláčné a velmi rychle vykyne. Těsto v míse přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout 30-60 minut. Do těsta přidáme rozinky a mandle, část mandlí ponecháme na posypání upletené vánočky.
Krok 4: Těsto rozdělíme na 9 dílů, z každého dílu vyválíme dlouhý pramen a spleteme nejprve 4 prameny, začneme uprostřed, dopleteme k jednomu kraji, otočíme a dopleteme k druhému kraji. Přemístíme na plech vyložený podložkou nebo pečicím papírem. Pak upleteme cop ze 3 pramenů. Do upletené části na plechu uděláme hranou ruky prohlubeň a na ni uložíme cop ze 3 pramenů. Smotáme jednoduše poslední 2 prameny, uděláme prohlubeň v copu ze 3 pramenů a umístíme smotaný dvojpramen. Konce z obou stran podsuneme pod spodní část. Takto upletenou vánočku propíchneme uprostřed a kousek od konců půlkami špejlí, zlehka zakryjeme čistou utěrkou a necháme upletenou vánočku znovu na plechu vykynout 20 minut.
Krok 5: Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Krok 6: Vykynutou vánočku potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme odloženými mandlemi. Vložíme do vyhřáté trouby na 7 minut, pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 25-35 minut (podle trouby). Pokud by vánočka začala na povrchu tmavnout, použijeme pečicí papír na zakrytí a dopečeme zakrytou. Po vyndání z trouby ihned potřeme upečenou vánočku máslem smíchaným s medem a necháme vsáknout, získá tím vůni, chuť i lesk.
Zveřejněno 5. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka netradičně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PBL6
Moje poznámka
Vánočka netradičně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PBL6
Nejnovější recepty
Kuřecí kapsa se zeleninovým salátem (pro diabetiky)
Přidáno před 1 hodinou
Kapustový závitek s houbami a vejcem
Přidáno před 2 hodinami
Brokolicový nákyp s mrkví a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Obalený květák z remosky
Přidáno před 3 hodinami
Sušenky z mandlové mouky
Přidáno před 8 hodinami
Bryndzové pirohy
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Suz4n před 22 minutami
Španělské ptáčky se smetanovou omáčkou
Andyzvesnice před 38 minutami
Netradiční cibulačka se žampiony
Andyzvesnice před 40 minutami
Pikantní čočka
Karel849 před 45 minutami
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
JanaVoza před 2 hodinami
Panenka s mačkaným hráškem a pečeným bramborem
Benetka před 3 hodinami
Tvarohové tiramisu
3M_BOYKA před 3 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
evavolflova před 5 hodinami
Koka sušenky
faluska před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
smetana ke šlehání,
máslo,
žloutek,
sůl,
cukr krupice,
droždí čerstvé,
rozinky,
mandle loupané,
vejce,
máslo
Komentáře (21)