Vánočka netradičně
Vynikající kynutá vánočka z těsta zadělaného smetanou ke šlehání je nadýchaná a jemná jako peříčko. Po upečení ji potřete máslem s medem a docílíte úžasné vůně, lesku a skvělé chuti.
Suroviny pro 1
1 velká
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 350 kJ / 3 908 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 86,92 g |
Tuky | 193,74 g |
Vláknina | 16,60 g |
Cholesterol | 1,40 g |
Sodík | 223 mg |
Sůl | 0,56 g |
Sacharidy | 445,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do misky připravíme kvásek z 1 lžíce mouky , 2 lžic vlahého mléka, 1 lžičky cukru a 20 g droždí. Promícháme, zakryjeme a necháme na teplém místě vzejít.
Krok 2: Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme. Rozehřejeme máslo a necháme zchladnout na vlahé. Mírně ohřejeme i smetanu. Zkontrolujeme objem a do 250 ml doplníme mlékem (některá má 200 nebo 215 ml). Do mléka (těch 50 ml) dáme žloutky a vidličkou rozkvedláme, lépe se rozptýlí v mouce.
Krok 3: Do mouky vmícháme smetanu, vejce v mléce i kvásek a vypracujeme hebké, nelepivé těsto. Nejprve promícháme vařečkou a pak dobře prohněteme. S těstem se krásně pracuje, nelepí se, je vláčné a velmi rychle vykyne. Těsto v míse přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout 30-60 minut. Do těsta přidáme rozinky a mandle, část mandlí ponecháme na posypání upletené vánočky.
Krok 4: Těsto rozdělíme na 9 dílů, z každého dílu vyválíme dlouhý pramen a spleteme nejprve 4 prameny, začneme uprostřed, dopleteme k jednomu kraji, otočíme a dopleteme k druhému kraji. Přemístíme na plech vyložený podložkou nebo pečicím papírem. Pak upleteme cop ze 3 pramenů. Do upletené části na plechu uděláme hranou ruky prohlubeň a na ni uložíme cop ze 3 pramenů. Smotáme jednoduše poslední 2 prameny, uděláme prohlubeň v copu ze 3 pramenů a umístíme smotaný dvojpramen. Konce z obou stran podsuneme pod spodní část. Takto upletenou vánočku propíchneme uprostřed a kousek od konců půlkami špejlí, zlehka zakryjeme čistou utěrkou a necháme upletenou vánočku znovu na plechu vykynout 20 minut.
Krok 5: Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Krok 6: Vykynutou vánočku potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme odloženými mandlemi. Vložíme do vyhřáté trouby na 7 minut, pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 25-35 minut (podle trouby). Pokud by vánočka začala na povrchu tmavnout, použijeme pečicí papír na zakrytí a dopečeme zakrytou. Po vyndání z trouby ihned potřeme upečenou vánočku máslem smíchaným s medem a necháme vsáknout, získá tím vůni, chuť i lesk.
Zveřejněno 5. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka netradičně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PBL6
Moje poznámka
Vánočka netradičně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PBL6
Nejnovější recepty
Jahodovo-tvarohová zmrzlina
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové s cibulovou omáčkou a paloučkovým knedlíkem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Roláda s kopřivami
Přidáno před 13 hodinami
Pletýnky s čokoládou a kávou
Přidáno před 14 hodinami
Rýžová svačinka
Přidáno před 15 hodinami
Drobenkový koláč s pudinkem a broskvemi
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovocné tvarohové knedlíky
Yennefer1 před 1 hodinou
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Antonausprag před 6 hodinami
Bleskový kynutý mazanec
Konsel před 6 hodinami
Banánová bábovka
Monika146 před 7 hodinami
Valašské frgály
Mili5 před 7 hodinami
Boloňská omáčka
Sally.K51 před 8 hodinami
Citronová buchta s tvarohem
JarkaT před 9 hodinami
Vepřové kostky po bratislavsku
Houska68 před 11 hodinami
Výborné kynuté těsto
Nadezda76 před 12 hodinami
Borůvkové muffiny
NikolaV před 12 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
smetana ke šlehání,
máslo,
žloutek,
sůl,
cukr krupice,
droždí čerstvé,
rozinky,
mandle loupané,
vejce,
máslo
Komentáře (21)