Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Újezdecká vánoční štola

Lahodná štola plná ovoce, ořechů a rozinek je jedním ze symbolů Vánoc. Upéct ji můžete nejen volně na plechu, ale také těsto vložit do formy a upéct si tak štolu ve tvaru kapříka nebo třeba biskupského chlebíčku.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min + doba kynutí

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, + doba kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 136 kJ /
5 291 kcal
Bílkoviny97,90 g
Tuky263,18 g
Vláknina37,46 g
Cholesterol 522 mg
Sodík 2,51 g
Sůl6,20 g
Sacharidy603,46 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme spolu s ořechy na kousky. Rozinky, které jsme měli namočené přes noc v rumu necháme okapat. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé. Krok 2: Do odměrky dáme rozdrobené droždí, posypeme lžíci vanilkového cukru a vařečkou mícháme, až se droždí rozpustí. Z mouky odebereme 50 g, z mléka 100 ml a přidáme do droždí a rozmícháme řídký kvásek, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout. Krok 3: Zbylou mouku prosejeme do mísy spolu s moučkovým cukrem, přidáme k ní sůl, citronovou kůru, mletý muškátový květ a dobře promícháme. Uděláme důlek, dáme do něj vykynutý kvásek a zbylé mléko a promícháme. Přidáme nastrouhané změklé máslo a vařečkou vypracujeme středně tuhé těsto. Musí být lesklé a nelepit se na mísu a vařečku. Hotové těsto poprášíme trochou mouky, přikryjeme a necháme asi 2 hodiny kynout. Krok 4: Do vykynutého těsta zapracujeme mandle, rozinky, a ořechy. Necháme ještě 40-50 minut kynout. Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem a vytvoříme ovál, který přehneme, nebo tvar podobný šišce chleba a na jedné straně vytvoříme hranou ruky hluboký žlábek, který je typický pro tvar štoly. Připravenou štolu necháme opět krátce nakynout, potřeme ji rozšlehaným vejcem a pak ji dáme péci do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 50-60 minut, podle toho, jak nám peče trouba. Krok 6: Upečenou štolu, ještě horkou, potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypeme bohatě moučkovým a vanilkovým cukrem. Velmi dobře chutná několik dnů proleželá.

TIP: Kdy péct zázvorky, perníčky a klasickou štolu?

Zveřejněno 15. 12. 2020

Poznámka autorky Jaromira18

Další štoly už peču tím způsobem, že těsto rozdělím na dva díly. Formy silně vymažu omegou a těsto dám do 3/4 formy. Pečením nabude, má tak tvar jaký se mi líbí. Peču je také na 170 °C asi 50 minut.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Újezdecká vánoční štola

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LxOj

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Újezdecká vánoční štola

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LxOj

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Tento recept na štolu vypadá opravdu skvěle :) Letos ji rozhodně vyzkouším upéct, jen přidám kousky marcipánu. 😋

iveta.kroul: S marcipánem bude moc dobrá, také do ní někdy dám marcipánový váleček.

Veronika.Hrozna: :yes::yes:Musela to být dobrůtka, takové jsou nejlepší.:-K:-K:-K

Jaromira18: Včera večer jsem našla poslední kousek ve špajzu. Hezky zabalená do dvou vrstev alobalu a fólie, byla moc dobrá k čaji, jako čerstvá. Nádherně uležela - no co ti budu vykládat, nalezenec - mňamka. ;-)

Veronika.Hrozna: Moc se ti povedla,:yes: je božská,:yes: já poslední upekla mému manželovi, který je velký rybář, kapříka.:-K:-K

Jaromira18: Děkuji, jsem ráda, že se fotka líbí! Moc se povedla a děkuji za recept! :-K

Veronika.Hrozna: Veroniko moc a moc ti děkuji, máš jí moc nádhernou,:yes::yes::yes::yes: to je foto hodné do časopisu.:yes: Ani nevíš jakou jsi mi udělala velkou radost,:-K:-K:-K díky moc a moc.:-K:-K:-K:-K:-K

Jaromira18: Jaruško máš ji tam ! Jak namalovanou! Chodím a ujídám! ;-) Tuším pekl i Casino , ovšem to množství mě odrovnalo! Poslal krásnou fotečku. ;-)

casino: Moc děkuji za radu s rumem a folií. Stále štoly peču, potírám a balím je podle vás do folie. Moc děkuji.:-K:-K:-K

Veronika.Hrozna: Děkuji moc.:-K:-K:-K

Jaromira18: Poslu foto az, odlezi:yes::-*

Veronika.Hrozna: Já bez mandlí také nedělám, v jedné to mám doslova samé mandle. Udělala jsi mi velkou radost, já budu dávat na pekáč další. Jsi moc hodná, moc a moc ti děkuji.:-K:-K:-K:-K:-K

Jaromira18: Upeceno, zabaleno, kousek urezan a vyborne. Ty mandle, dle mne, jsou potrebne, s nimi je to ono.<3<3<3

casino: Moc děkuji, štoly máte nádherné. Já mám takový zvyk, postříkat jí rumem v rozprašovači.K:-K:-K

casino: Diky, zapmnela jsem se zeptat, jestli i rumik primichat.Dam i rumik, zabalim do folie:-! LP LP Mazat ihned , jeste horkou, nebo vlaznou:-?:-?:-?:-? Uz vidim, ze horkou, je to napsane!;-)

Veronika.Hrozna:
Mažu (přidávám i tuzemák:yes: přebohatě shora a štola si cucne i zespodu ;-)
No a balím do fólie a vánočně přeslazeným konzumentům vydrží asi i do velikonoc, že :-D
(přiložena fotečka - každý si se svou vlastní štolou naloží jak mu libo)

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, cukr moučkový, máslo, kůra citronová, cukr vanilkový, sůl, květ muškátový, rozinky, mandle, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu