Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě
Pletenec pečený ve formě nás na řezu zaujme krásnou kresbou náplně. Pro tento moučník jinak řečený "babka" si můžeme zvolit náplň ořechovou, makovou, povidlovou, tvarohovou nebo jen před svinutím těsto potřít máslem a posypat skořicovým cukrem.
Suroviny pro 1 kus
chlebíčková forma 30x12 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 996 kJ / 2 867 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,98 g |
Tuky | 154,29 g |
Vláknina | 18,90 g |
Cholesterol | 397 mg |
Sodík | 756 mg |
Sůl | 1,69 g |
Sacharidy | 266,38 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažného mléka přidáme z už odváženého množství lžíci cukru a lžíci mouky, rozdrobíme droždí a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě vzejít kvásek.
Krok 2: Do mísy prosijeme mouku, smícháme se špetkou soli a cukrem. Přidáme vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěný, ale vlahý tuk. Zaděláme vláčné těsto, můžeme použít ruční šlehač s hnětacími háky. Mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout.
Krok 3: Ořechy jemně nastrouháme a vmícháme je do vařícího mléka s cukrem a vanilkovým cukrem, dochutíme skořicí. Krátce povaříme a rendlík odstavíme.
Krok 4: Po částečném zchladnutí vmícháme rum a zahustíme buď jemnou světlou strouhankou nebo jemně nastrouhanými piškoty.
Krok 5: Ochutnáme a případně dosladíme, obzvlášť, pokud se zahušťovalo strouhankou. Vždy dáváme méně cukru, dosladit jde vždy. Je ale třeba pamatovat, že je sladké i těsto.
Krok 6: Vykynuté těsto na lehce pomoučeném vále rozválíme do obdélníkového tvaru, potřeme náplní a důkladně svineme.
Krok 7: Závin po celé délce, až na malý kousek zkraje, ostrým nožem rozkrojíme na dva stejně velké prameny (viz foto). Pokud používáme silikonový vál, tak překrojíme na nějaké jiné podložce, ať vál neprořízneme.
Krok 8: Prameny spleteme do copu a vložíme do chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili papírem na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Krok 9: Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 10: Po vykynutí povrch potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby.
Krok 11: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 35 minut při 170 °C. Tyto údaje jsou pouze orientační.
Krok 12: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Krok 13: Po upečení formu vyjmeme z trouby a pletenec necháme alespoň částečně zchladnout ve formě. Pak ho můžeme přemístit na mřížku a nechat zchladnout důkladně.
Zveřejněno 2. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8RZr
Moje poznámka
Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8RZr
Nejnovější recepty
Štrúdl s cuketovou náplní
Přidáno před 1 hodinou
Řezy s pudinkem a švestkami
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový kakaový tunel
Přidáno před 2 hodinami
Ředkvičkový salát
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s rebarborou a pudinkem
Přidáno před 2 hodinami
Čočkové placky se sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 3 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kakaový drobenkový fofr koláč s tvarohem
lackulka před 10 minutami
Vázané koláčky nekynuté
Hanulka@ před 1 hodinou
Mrkvovo - kefírové muffiny (hrnkové)
Iwana666 před 1 hodinou
Nejrychlejší tvarohový koláč
Mondik před 2 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Klarina. před 2 hodinami
Vanilková zmrzlina
Ennia před 3 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
bartka_47 před 3 hodinami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
Sarinkad před 4 hodinami
Svíčková hovězí z trouby podle rodinného receptu
Hana84 před 5 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
nelinka62 před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
cukr moučkový,
mléko,
vejce,
máslo,
droždí čerstvé,
máslo,
ořechy vlašské,
mléko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
strouhanka,
rum
Komentáře (22)