Makový závin de luxe
Tento nadýchaný kynutý závin plněný mákem si můžete připravit jen tak ke snídani nebo pro návštěvu ke kávě. Je vláčný, jemný a hlavně zdravý. Mák totiž obsahuje velké množství vápníku a tak je velmi dobrou prevencí proti osteoporóze.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 21 903 kJ / 5 235 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 109,40 g |
| Tuky | 229,86 g |
| Vláknina | 47,10 g |
| Cholesterol | 676 mg |
| Sodík | 1,78 g |
| Sůl | 4,36 g |
| Sacharidy | 658,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z mléka a droždí necháme vykynout kvásek, přidáme ostatní suroviny a zaděláme klasické kynuté těsto.
Krok 2: Necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.
Krok 3: Mezitím mák zalijeme vroucím mlékem, přidáme drobně pokrájené vše ostatní, důkladně zamícháme a necháme vychladnout.
Krok 4: Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a na pomoučněném vále vyválíme obdélník asi 30x40 cm (délka plechu).
Krok 5: Potřeme jej makovou náplní, po delší straně zavineme a stiskneme okraje.
Krok 6: Závin položíme na plech, vyložený pečicím papírem, švem dolů.
Krok 7: Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Potom jej po celé délce ostrým nožem asi 1/2 cm hluboko nařízneme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C nebo plynové na stupeň 2 asi 30-50 minut dozlatova.
Krok 8: Ještě horký závin potřeme rozehřátým máslem, smíchaným s moučkovým cukrem a pak ještě pocukrujeme.
Krok 9: Necháme vychladnout.
Zveřejněno 10. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makový závin de luxe
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N9Zp
Moje poznámka
Makový závin de luxe
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N9Zp
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 15 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 16 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 17 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 18 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 21 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 20 minutami
Kávový krém do dortu (retro)
Cikitaka před 41 minutami
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 1 hodinou
Domácí chléb II.
Penkapa před 2 hodinami
Bramboračka
danal před 3 hodinami
Dalmatské čufty
Ceesay před 11 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 14 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 15 hodinami
Tématické fráze:
makový závin,
nejlepší makovy zavin,
makový štrudl,
kynutý makový štrúdl,
makovy zavin de lux,
recept na makový závin,
maková náplň do závinu,
kynutý makový závin,
luxusní makový závin,
nejlepší kynuté těsto na závin,
makovy zavin deluxe,
těsto na makový závin,
dobrý makový závin,
makový závin z kynutého těsta,
proc praska strudl,
proč praská kynuté těsto,
jednoduchy makovy zavin,
proc praska zavin,
nejlepší kynutý štrůdl,
makový závin kynutý
Suroviny:
mouka hladká,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr,
citron,
sůl,
vejce,
máslo,
mák mletý,
mléko,
cukr,
mandle sekané,
citronáta,
rozinky v rumu,
máslo,
cukr moučkový
Komentáře (55)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jinak chtěla jsem přidat foto, ale neustále mi přes obrazovku skace reklama, stejně tak vlastně už během hledání receptu.. chápu že bez toho to už dneska nejde, ale tady to je něco tak otravného, že se stránky téměř nedají používat. Příště se podívám po receptu jinde.. škoda, byla jsem tady zvyklá