Suroviny
Porce: 12 housek
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 250 kJ / 2 928 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 81,28 g |
| Tuky | 124,87 g |
| Vláknina | 16,08 g |
| Cholesterol | 623 mg |
| Sodík | 6,71 g |
| Sůl | 16,67 g |
| Sacharidy | 361,69 g |
Postup přípravy
Krok 1: 200 g polohrubé mouky a 200 g hladké mouky prosejeme do mísy, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme moučkovým cukrem a zalijeme částí vlahého mléka. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylé vlahé mléko, vejce, sůl, sádlo. Vypracujeme těsto, které se nelepí mísy ani vařečky. Z těsta odebereme 380 g, dáme do druhé mísy, přidáme celozrnnou mouku a propracujeme. Do zbylého těsta přidáme 40 g polohrubé mouky a také propracujeme. Obě těsta zakryjeme a necháme 1 hodinu vykynout.
Krok 2: Z celozrnného těsta uděláme 12 kuliček po 35 g. Z druhého těsta uděláme 12 kuliček asi po 40 g. Do mističky nasypeme dýňová semínka a celozrnné kuličky v nich obalíme.
Krok 3: Budeme dělat vždy jednu houstičku za druhou. Světlou kuličku prsty rozmačkáme na 12 cm velké kolečko, do středu položíme kuličku obalenou semínky a zaděláme ji. Obrátíme, dlaní rozmáčkneme asi na 2 cm vysokou placičku, rádýlkem prořízneme střed 1 cm od kraje. Prsty podebereme a vyvrátíme řezem navrch. Konce pevně spojíme, zastrčíme pod houstičku a dáme na plech s pečícím papírem. Takto doděláme zbylé houstičky. Na plechu je necháme zakryté utěrkou 30 minut nakynout. Po vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem a do rýhy nasypeme ještě dýňová semínka. Pečeme 25 minut ve střední části trouby při 210 °C dozlatova.
Zveřejněno 5. 3. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Újezdecké housky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7g3A
Moje poznámka
Újezdecké housky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7g3A
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 22 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 23 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 23 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 3 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 3 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 3 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 3 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 4 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 5 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 5 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 6 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 7 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
droždí,
cukr moučkový,
sůl,
mléko,
vejce,
sádlo,
mouka polohrubá,
mouka celozrnna pšeničná,
vejce
Komentáře (31)
Teď mám volno- holky vaří!
Uff, zase ten vyhledávač - máte některá recept na sušenky s čokoládovým krémem, nemohu nic najít , mně jednou z toho vyhledávače, vezme čert.
Bez pečky a velkého robotu bych byla nebohá. A to mi dost pomáhá devadesátiletá matka.