Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Bramborový guláš alias buřtguláš zná každá hospodyňka. Je to rychlá a vydatná záchrana, která spolehlivě zasytí a uspokojí i mlsnější jazýčky. Za zkoušku rozhodně stojí tato krémová verze, která nás svou jemnou chutí okouzlí.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 962 kJ / 1 903 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 85,80 g |
| Tuky | 128,19 g |
| Vláknina | 19,46 g |
| Cholesterol | 340 mg |
| Sodík | 4,23 g |
| Sůl | 10,25 g |
| Sacharidy | 94,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uzeninu nakrájíme na menší kostky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme také na menší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 2: Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibuli do sklovata, přidáme uzeninu, osolíme, opepříme.
Necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená. Krok 3: Mezitím do varné konvice dáme vařit vodu a rozetřeme oloupaný česnek se solí. Krok 4: Když je uzenina opečená, zasypeme ji sladkou i pálivou paprikou, aby měl guláš pěknou barvu. Krok 5: Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou, aby paprika nezhořkla. Krok 6: Přidáme nakrájené brambory a utřený česnek, zasypeme trochou majoránky. Takto vaříme přibližně 10-15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Krok 7: V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku, pomalu přiléváme do guláše a takto ho zahustíme. Posléze zalijeme celou smetanou a necháme provařit. Krok 8: Guláš dochutíme podle toho, jak nám vyhovuje. Pro tmavší barvu můžeme přidat papriku, dosolit, nebo ještě více zjemnit smetanou. Krok 9: Podáváme s chlebem.
Necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená. Krok 3: Mezitím do varné konvice dáme vařit vodu a rozetřeme oloupaný česnek se solí. Krok 4: Když je uzenina opečená, zasypeme ji sladkou i pálivou paprikou, aby měl guláš pěknou barvu. Krok 5: Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou, aby paprika nezhořkla. Krok 6: Přidáme nakrájené brambory a utřený česnek, zasypeme trochou majoránky. Takto vaříme přibližně 10-15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Krok 7: V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku, pomalu přiléváme do guláše a takto ho zahustíme. Posléze zalijeme celou smetanou a necháme provařit. Krok 8: Guláš dochutíme podle toho, jak nám vyhovuje. Pro tmavší barvu můžeme přidat papriku, dosolit, nebo ještě více zjemnit smetanou. Krok 9: Podáváme s chlebem.
Brambory - velký přehled bramborových jídel a receptů
Zveřejněno 22. 4. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rqgL
Moje poznámka
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rqgL
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 8 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 8 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 8 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 8 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 9 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 10 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 10 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 11 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 11 hodinami
Tématické fráze:
buřt guláš s bramborem,
buřtguláš,
bramborový guláš,
nejlepší buřtguláš,
buřt guláš,
bramborový guláš podle babičky,
buřtguláš s brambory,
burtgulas recept,
jak vařit buřt gulaš,
buřtguláš s bramborami recept,
bramborovy gulas recept,
recept na buřtguláš,
buřtguláš s bramborami,
vuřtguláš,
buřt guláš recept,
recept burtguláš,
bramborový buřtguláš,
buřgulaš,
nejlepší bramborový guláš,
recept na bramborový guláš
Suroviny:
uzenina,
smetana na vaření,
brambory,
cibule,
česnek,
paprika sušená sladká,
majoránka,
paprika sušená pálivá,
pepř,
sůl,
mouka hladká,
olej
Komentáře (128)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
to vyjádření pana znalce jsem hledal, ale nenašel, a tak se plně sváma ztotožňuju.
Psával jsem i do jiných ,,stremových ,, kulinařin, ale tam je to samá hrubost a plno ,,nevybíravin,, .
Pokud jste hoho ,,znalce ,, vymazala, je dobře.
Teď k tomu receptu, dělávám velmi podobný, jen pečlivě vybírám ten takzvaný ,,buřt,, . Nedávno jsem koupil ve slevě špekáčkový, ale ten byl plno pomletých kostí, tak už nikdy, stejně jak ostravské klobásy- byly plné křupek a kostiček.
U nás je MAKOVEC a prdává vynikající zabíjačkový kabanos.
Jen drobnost, nezaprašuju moukou, ale světlou jížkou, ta mi více zajistí změny chutě jinou než moukovou.
A jestli tam dáváte smetanu, to je přece věcí autora a ostatní , pokud se slušně vyjádří, tak je to návod pro využití či ne.
Příští týden jej udu dělat, tak zkusím tu smetanu.
,,toš tak,,
A že jich tu na Topkách se smetanou je!!!