Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čalamáda moc dobrá

Doma sterilovaná směs zeleniny neboli čalamáda, kterou můžeme vytvořit z přebytků ze zahrádky, je skvělý způsob uchování zeleniny do další sklizně. Pikantní čalamády používáme všude tam, kde bychom použili sterilované okurky.

Hodnocení receptu je 4,9 (133×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hoskovavl

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 65 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby odležení

90 min (65 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 896 kJ /
4 755 kcal
Bílkoviny13,24 g
Tuky303,40 g
Vláknina29,45 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 56,25 g
Sůl140,50 g
Sacharidy481,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky. Přidáme cukr, sůl, ocet, olej a promícháme. Krok 2: Necháme do druhého dne odležet. Zelenina pustí šťávu a není potřeba žádný nálev. Krok 3: Zeleninu dáme do skleniček a až poté doplníme šťávou. Bude jí dostatek do všech sklenic, proto zeleninu zbytečně nepěchujeme. Při pěchování nám šťáva zůstane. Krok 4: Zavařujeme na 80 °C 25 minut.

TIP: Jak sterilovat zeleninu

Zveřejněno 30. 9. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čalamáda moc dobrá

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOJE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čalamáda moc dobrá

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOJE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (120)

Udělal jsem loni a všechno jsem vyhodil, olej žluknul a bylo to hnusné. Tal letos bezn oleje.

Honza61: Osobně vezmu ten, který mám zrovna doma. Neřeším

Zobrazit 2 starší odpovědi

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Naprosto perfektní! Chutná všem. 🤩

Já taktéž používám rukavice.Jinak tento recept nemá chybu

Čalamáda je výborná. Jen jsem dala 60 g soli a je to akorát. Moje hlávka zelí měla 1,75 kg, paprik jsem dala 5 a navíc přidala 2 okurky. Sklenic při zavaření jsem měla 7 po 405ml (střední Majolka®) ps: minimálně 1 sklenici jsme snědli před zavařením :-D

Eja57: díly moc. Mám jich 17 a super

Všem děkuji 😘💕 za krásné fotečky📸. Jen tak dál, posílejte. 😍

Tak jsem zkusila, od léta už třetí várka. Je to vynikající. Přidala jsem ještě okurky. Foto přidáno. Recept uložen, ať mám na příště. Dokud bude zelenina, jedu dál ;-)

Recept moc pěkný, ale hlávka zelí může vážit 0,5 kg až 2 kg. Bylo by fajn upřesnit váhu :-).

Cuuulie: našla jsem ve staré diskuzi že 15 skleniček 250- 330 ml

Zdravím vás,moc prosím kolik klasických sklenic od okurek se dá cca naplnit z jedné dávky? Děkuji všem

Čalamádu jsem vyzkoušela a podle rad zde jsem dala jen 90 g soli. Opravdu to bohatě stačí. Se 140 g soli to musí být opravdu přesolené.:-)

Perfektní, bál jsem se dát tu hromadu cukru a soli, ale je to dobré.

Vypadá to jednoduché ale náročnost spočívá v krájení, strouhání.Pak už je to hračka.Zalila jsem svým nálevem na okurky po babičce.Soli a cukru jsem dala přiměřeně.Dělala jsem poprvé tak snad bude chutnat<3;-):yes:

Eja57: No dobře, ale stejně bude krájet chleba a dotýkat se ho, mísit těsto nebo krájet maso na guláš, bude se těch potravin dotýkat a nebude mít rukavice. Já bych dala přednost tomu, aby si pořádně umyl ruce! To je běžná praxe. Fakt ale je, že film je film a tam jde leccos nalakovat na růžovo! :-D

Dajda: třeba nemá chlupaté ruce:-8

Gazpacho: A Vy doma vaříte v rukavicích? :-O

Recept vyzerá jednoduchý a preto nenáročný na prípravu.
Na videu ruší miešanie ingrediencií chlpatými rukami a bez rukavíc...

heleonora: kusy

Prosím vás to je 2ks ci 2 kg papriky dakujem

Vynikající čalamáda. Soli jsem dala taky méně, asi jen polovinu dávky v receptu. Chutná báječně. Moc děkuji za tento recept :yes::yes::yes:<3<3<3:-K:-K:-K

Robil som ju, je výborná, len soli som dal menej, kludne stačí 100g. Dal som aj pálivú paprika aby bola pikantnejšia.

Také jsem jí udělala podle tohoto receptu, ale moc jsem suroviny neměřila, paprik jsem dala méně, ale zato jsem tam dala pálivou, aby to celé bylo pikantnější, oleje cca 2 deci, půl litru octa a cca půl kila cukru. Jen tam dávám DEko jako konzervant a pak než steriluji nechávám den nebo dva odležet. Je to moc dobré. Někdy dám jen výluh z pálivých paprik, někdy křen, ale základ je zelí, cibule a paprika a mrkev. Ještě přidávám nastrouhané přerostlé okurky, pokud je mám. U nás to má úspěch:-)))

Dnes jsem ji udělala a máma mi ji ujídala že prý se to ani nemusí zavařovat prý se to dá jíst jen tak jako salát :-D fakt vynikající je :yes: opravdu doporučuji :-K

ČALAMADA JE VYNIKAJÍCÍ,ŠTÁVY JE OPRAVDU DOST A JÁ JSEM TAM DALA JEŠTĚ NEDOZRÁLÉ RAJČATA,UŽ MĚ TO MANŽEL UJÍDAL KDYŽ TO ODPOČÍVALO!!!<3:-K

Jarmila Šišková 11. 10. 2016 14:33
Je opravdu moc dobrá-ale já vůbec nedodržuji poměr zeleniny-papriku, zelí, mrkev,cibuli nakrouhám na robotu, mírně prosolím, nechám odstát pouze tak 1-2hodiny a dávám do sklenic.Zaliji běžným okurkovým nálevem,do kterého přidám 1-2 lžičky kari a zrovna tak červenou sypkou papriku.Navrch zeleniny ve sklenici přidám lžičku třtinového cukru(sráží kyselost), zakápnu olivovým olejem a zavařuji cca 30-40 min v horkovzdušné troubě (vysoký pekáč ,do kterého naliji vařící vodu),tak na 100-110 stupňů-knoflík je otočený na bod mezi 100-110....vejde se mi tam 14 velkých sklenic.....když sklenici vytahuji z trouby, ještě jednou dotahuji víčko-ručně(používám pouze šroubovací víčka ) a nechám vychladit hlavou dolů do druhého dne.....jinak recept je skoro stejný......:-8:-8:-8:-8:-8:-8

Děkuji za recept, čalamáda je výborná. Vypadalo to že ji sním zasyrova :-D

Dekuji za recept. Je to mozne nedat tolik cukru?

Prosím o odpověď pisatelku receptu. Opravdu jste dodržela množství soli.?? Už loni jsem tuto čalamádu dělala a nevím jestli jsem tu váhu dodržela. Myslím, že tady někdo napsal, že je lepší dát méně soli.

Záleží na velikosti hlávky, ale když je velká tak podle receptu.

Všem děkuji za krásné recenze. A budu moc ráda za vaše fotečky.

díky za recept - čalamáda je výborná :yes::yes::yes:

Tématické fráze:
čalamáda, čalamáda recept, recept na čalamádu, domaci calamada, čalamády, jak se dělá čalamáda, recept na domácí čalamádu, domácí čalamáda recept, calamada bez zavarovani, recept čalamáda, recepty na čalámádu, recepty na čalamády, čalamáda recepty, výborná čalamáda, výborná domácí zeleninová čalamáda, recept na dobrou čalamádu, recepty čalamada, zavařování čalamáda, jak udelat calamadu, zavarovani calamady

Suroviny:
zelí hlávkové, paprika čerstvá zelená, paprika čerstvá červená, paprika čerstvá žlutá, cibule, mrkev, ocet, olej, cukr krystal, sůl

Přidat fotografie receptu