Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dortík s citrónovou příchutí a mandarinkami

Hodnocení receptu je 5,0 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dajda Dajda

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 481 kJ /
1 549 kcal
Bílkoviny67,11 g
Tuky95,87 g
Vláknina3,00 g
Cholesterol 707 mg
Sodík 467 mg
Sůl1,17 g
Sacharidy102,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme se špetkou soli sníh. Přidáme cukr a došleháme do tuha. Zašleháme žloutky, olej a horkou vodu. Ručně přimícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a strouhanou citrónovou kůru. Dortovou formu (23 cm) vyložíme papírem na pečení, který potřeme kouskem tuhého másla, vlijeme těsto a upečeme. Troubu na 180, maximálně 200 stupňů, cca 10 až max. 15 minut, špejle nutná. Krok 2: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink. Do ještě teplého zašleháme máslo a poté tvaroh. Osladíme podle chuti. Lze přidat i citrónový cukr, ale opatrně, aby krém nebyl "přecitrónovaný". Polovinu natřeme na korpus, poklademe okapanými mandarinkami, a zakryjeme druhou polovinou krému. Povrch a boky náplně uhladíme a necháme moučník vychladit. Krok 3: Šťávu z kompotu naředíme na množství 250 ml, ochutíme citrónovou šťávou a cukrem a uvaříme želatinovou polevu, kterou rozetřeme po povrchu moučníku (kolem korpusu můžeme nasadit dortový prstenec, obalený potravinářskou fólií). Necháme odležet do druhého dne.

Zveřejněno 11. 5. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dortík s citrónovou příchutí a mandarinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NMW2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dortík s citrónovou příchutí a mandarinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NMW2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

casino: ... zvláště jestli se Vám červenají na zahrádce:-!

Dajda:
Jahody?
Tak určitě:yes:

Eja57: :-O
Tak to musím vyzkoušet.

Veronika.Hrozna
Já u bramboráků sliju vodu, nechám usadit škrob, který vrátím do brambor a mouky dám jen tolik, aby těsto nebylo řídké a drželo pohromadě. Brambory jsou opravdu rozdílné a určitě nelze potřebu mouky udávat ve váhovém poměru, tady to chce skutečně od oka a s citem. Když odlévám vodu, nepřidávám ŽÁDNÉ mléko, to by bylo kontraproduktivní. Černání brambor bez mléka? Brambory valnou většinou nečernají, stává se mi to opravu zřídka, jak se říká, jednou za uherský rok!

magdalenka:
Rozhodně nejsem notorický výrobce domácích nudlí, ale párkrát jsem to již zkusila, s hladkou i hrubou moukou. Nakonec jsme se doma usnesli, že nudle z polohrubé mouky jsou nejlepší!

magdalenka: jj, hladkou na linecké apod., jinak polohrubou na skoro vše, jisku, obaleni řízku apod.

Dajda: Na všechna pečení a vaření z bramborového těsta používám mouku polohrubou. Stejně, jako na bramboráky.
Brambory jsou kvality všelijaké a nikdo netuší, jestli označení typu brambor na obalu, odpovídá obsahu. ;-) Takže aby těsta netekla, nebyla lepivá, i při malém množství přimíchané mouky, používám polohrubou mouku. U hladké mouky je potřebné větší množství a má to dle mne vliv na chuť - cítit více mouku, než brambory.

Eja57: V pořádku. Já jsem to ještě upravila na 180 až 200 stupňů. Přece jenom každá trouba je jiná. Když se přestěhuji na léto na venkov, kde je starší sporák, žádná trouba s horkovzduchem, mám půlku prázdnin moučníky buď dobře vypečené nebo napůl sirové, než si zvyknu na jinou troubu. A když si zvyknu, tak léto končí a já se zase stěhuju "domů" a zvykám si znova! :-D

Tak hlavně vyzkoušjte tu citrónovou náplň. Myslím, že by se do ní hodily i čerstvé jahody, maliny nebo meruňky a taky borůvky.

Dajda: jak pečeme. Na kolik. Už jsem to bez dovoleni:omg: do receptu vložila:-K

Dajda,hospodyne, od istej doby v kuchyni vôbec nepoužívam hrubú múku. Miesto nej som prešla na polohrubú. Dlho som bývala v zahraničí, tam hrubá múka neexistovala. Veselo z polohrubej robím knedle aj nudle, aj zásmažku, obaľujem rezne, do bramborákov a pod.. Hladkú používam na chlieb alebo jemný múčnik, do kysnutých buchiet a koláčov miešam hladkú s polohrubou (metóda "od oka"). Mám dojem, že ak prevláda hladká, cesto je mäkšie.
Dajda, tento tvoj dortík bude, hlavne v lete, príjemne osviežujúci. Už aby tu bolo.

Eja57: Určitě mnohem více než některé jiné komentáře! A jsou tam praktické poznatky. :yes:

Prosím co doplnit? Ty bramboráky nejspíš ne! :-D

hospodyne: pche...je to k věci? Je :-!

Dajda: bych si tedy dovolila to do receptu doplnit, mohu? To je dost podstatné.

:-KDajda: není nad to, " pokecat si " pod receptem!! To nás zase budou někteří tepat!!:-D

hospodyne: Tak to si taky nepamatuju. Na druhé straně mám v paměti babičku, která dělala kynuté knedlíky s ovocem, a jeden dva upekla na plotně jako vdolky. A "blbouni" se přece dělají z hrubé mouky.

Člověk peče čtvrt století něco z hladké mouky a po čtvrt století najednou přešaltuje na hrubou a vydrží mu to dalších 20 let! :-D Já jsem učinila nedávno takovou zkušenost s bramboráky. Z nouze jsem je udělala z polohrubé mouky a připadaly mi daleko lepší. Fakt ale je, že jsme koupili výjimečně dobré brambory. Takže je otázkou, čím to opravdu bylo.

:-KDajda: zrovna před chvílí máti vzpomínala, že se dřív skoro všechno, i svatební koláčky, dělalo z hrubé mouky, já si to ale nevybavuji. Což se divím, protože si vybavuji kdeco. A navíc jsem staromilec:-D

hospodyne: To jsou ta "rodinná stříbra!" Tohle je maminčino těsto na olejovou bábovku, taky vyzkoušené. S hladkou jsem nikdy nezkoušela, piškot bez oleje dělám dokonce z hrubé mouky. :-O Jaký bude piškot je už detail, podstatné je "to nahoře".

:-KEja57: já bych to viděla do 10 minut na cca 170°C ze 2 vajec. Dělám skoro stejně, jen bych dala 4 lžíce vody, na jedno vejce 2 lž, mouky a cukru stejně. Mám to vyzkoušené. Může se dát i hladká mouka, v tom případě je nutné ji zapracovat metlou, ne stěrkou

Eja57: To záleží na tom, jak vám peče trouba, ale jde to rychle, korpus není příliš vysoký. V mé troubě určitě méně než 30 minut. Na nižší piškot je třeba vyšší teplotu, aby se těsto nevysušilo. Takže předehřát na 200 stupňů a brzy zkontrolovat pomoc špejle nebo lehce prstem, ale špejle je jistá. ;-)
Inspiroval mě tento recept https://www.toprecepty.cz/recept/58426-mini-trubic.... Zaujal mě citrónový pudink, takže když jsem ho potkala, bylo jasné, co s ním. Jen jsem to trochu obměnila, krém jsem udělala lehčí s tvarohem a těsto odbyla korpusem z piškotu s olejem. Zkrátka dietnější verze líné hospodyně. :-Q

Souhlasím s hospodyni :yes. To by mi moooc chutnalo, kde je citron jsem já.
Jen možná kolik minut pečeme korpus? 30?

hospodyne: :-K

:-K:yes::yes:

Suroviny:
vejce, mouka polohrubá, cukr vanilkový, prášek do pečiva, olej, voda, kůra citronová, tvaroh jemný, mléko, máslo, pudink, cukr citronový, kompot mandarinkový, želé dortové, cukr

Přidat fotografie receptu