Domácí krůtí šunka
Pokud máte rádi kvalitní šunku s vysokým obsahem masa, je ideální připravit si ji doma. Nejenže máte kontrolu nad jejím složením, ale můžete ji i dochutit přesně podle své chuti. S tímto podrobným návodem to zvládnete raz dva.
Suroviny pro 1
1 kg šunky
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 55 kJ / 13 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,01 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,00 g |
Sůl | 10,00 g |
Sacharidy | 3,26 g |
Postup přípravy
Krok 1: Krůtí maso nakrájíme na kostky 2x2x2 cm.
Krok 2: 1/5 masa nameleme, popřípadě nakrájíme na hodně malé kostičky. Tento krok děláme proto, aby se šunka pomocí malých kousků dobře spojila.
Krok 3: Všechno maso vložíme do mísy a připravíme nálev.
Krok 4: Ve 100 ml vody rozpustíme Pragandu, sůl a med, popřípadě stejné množství cukru. Můžeme přidat i sladkou papriku, popřípadě sušený česnek. Váha těchto ingrediencí je klíčová, proto vážíme opravdu přesně. Mícháme, dokud není vše dobře rozpuštěné.
Krok 5: Nyní je třeba maso pořádně míchat. Nejlépe rukou, popřípadě v domácí pekárně na program „Těsto“. Musí se začít vylučovat bílkovina z masa. To poznáme tak, že maso začíná být mazlavé, lepivé. Po 10 minutách je vše dostatečně promícháno, v ruce to bude trvat asi 2x až 3x déle.
Krok 6: Do šunkovaru dáváme maso po částech a vždy dobře upěchujeme, aby nevznikaly vzduchové kapsy.
Krok 7: Šunkovar zavíčkujeme, péro uvnitř bude maso permanentně stlačovat. Šunkovar dáme do lednice a necháme tam maso uležet 48 hodin.
Krok 8: Po této době vložíme šunkovar do hrnce a zalijeme vodou tak, aby voda byla všude okolo šunky, ale aby nevnikala do šunkovaru.
Krok 9: Nyní zahřejeme na teplotu 75 až 85 °C, ne více, ne méně. Použijeme teploměr, který se dá koupit se šunkovarem. Od té chvíle, kdy dosáhneme teploty 75°C, začneme odpočítávat 120 minut.
Krok 10: Po této době šunkovar dáme chladit do studené vody tak, aby do něj nevnikala voda. Chce to čas, minimálně hodinu v ledové vodě. Potom teprve šunkovar otevřeme a šunku vyjmeme.
Zveřejněno 23. 3. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí krůtí šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2l0P
Moje poznámka
Domácí krůtí šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2l0P
Nejnovější recepty
Kuřecí retro směs Kohoutek
Přidáno před 1 hodinou
Kachna s jarní nádivkou
Přidáno před 6 hodinami
Vaječná tlačenka s červenou kapií
Přidáno před 11 hodinami
Masové drůbeží kuličky v houbové omáčce
Přidáno před 14 hodinami
Nepečený Míša do skleničky
Přidáno před 15 hodinami
Segedínský závitek
Přidáno 9. 4. 2025 16:32
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Strouhaný koláč
ZatkovicovaL@seznam.cz před 27 minutami
Fazolková omáčka
Sahula před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
pavlina.simr před 2 hodinami
Kuřecí játra s protlakem a zeleninou
alcerm před 3 hodinami
Hlíva ústřičná na paprice a fazolkách
mikii před 4 hodinami
Těsto na pizzu
zateckajosef6 před 4 hodinami
Boloňské špagety
Andyzvesnice před 5 hodinami
Cizrna na paprice s pórkem
Andyzvesnice před 5 hodinami
Tvarohová náplň
pavlina.simr před 6 hodinami
Pečené batáty se salátem
sauce1 před 7 hodinami
Tématické fráze:
krůtí šunka,
domaci kuřeci šunka,
krůtí šunka recept,
šunkovar výroba šunky recepty,
domaci kureci šunka recept,
domácí kuřecí šunka z šunkovaru,
domácí šunka kuřecí,
recept na krůtí sunku,
výroba krůtí šunky,
domácí šunka recept,
kruti sunka v sunkovaru,
recept na domácí kuřecí šunku,
výroba kuřecí šunky,
výroba domácí šunky recept,
výroba šunky v šunkovaru,
výroba domácí kuřecí šunky,
recept krůtí šunka,
domaci kureci sunka v sunkovaru,
kureci sunka,
domaci drubezi sunka
Suroviny:
praganda,
sůl,
med,
paprika sušená sladká,
česnek sušený
Komentáře (16)