Výborná vánočka z domácí pekárny
Vzpomínáte na lahodnou vánočku jako od babičky nebo maminky? Chcete upéct stejně výbornou? Náš recept vás provede krok za krokem. Na těsto vyzrajeme tím, že ho zaděláme v domácí pekárně. Potom už jen stačí nezauzlovat si ruce při pletení.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 714 kJ / 3 756 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 96,94 g |
Tuky | 114,38 g |
Vláknina | 20,10 g |
Cholesterol | 955 mg |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 2,79 g |
Sacharidy | 574,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme do rumu alespoň dvě hodiny předem. Máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo.
Krok 2: Suroviny vložíme do formy domácí pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny (rozinky můžeme přisypat až ke konci hnětení). Nastavíme program Těsto.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Na vále těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou polovinu rozdělíme na šest kousků. Z nich vyválíme prameny na vánočku, kterou upleteme klasickým způsobem.
Krok 4: Aby se prameny při pletení nelepily na ruce, můžeme je lehce pomoučit. Vál můžeme lehce zaprášit moukou.
Krok 5: Upletené vánočky přendáme na plech, můžeme přikrýt utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.
Krok 6: Včas zapneme nahřívat troubu na 150 °C. Po vykynutí (měly by zdvojnásobit objem) potřeme vánočky rozšlehanými bílky a můžeme posypat oloupanými plátky mandlí nebo sekanými oříšky.
Krok 7: Plech vložíme do trouby a pečeme zvolna zhruba 40 minut. Pokud by se vánočky seshora moc pálily, přikryjeme je pečicím papírem a dopečeme.
Krok 8: Po upečení a zchladnutí vánočky zlehka pocukrujeme.
Zveřejněno 26. 1. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výborná vánočka z domácí pekárny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KEYx
Moje poznámka
Výborná vánočka z domácí pekárny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KEYx
Nejnovější recepty
Ředkvičkové placičky
Přidáno před 12 hodinami
Linecký talíř
Přidáno před 16 hodinami
Povidlová bábovka s kokosem
Přidáno před 17 hodinami
Quinoa salát s kadeřávkem
Přidáno před 18 hodinami
Sýrové kuličky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 6. 4. 2025 05:00
Čočková polévka se zeleninou a bylinkami
Přidáno 5. 4. 2025 21:45
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Extra rychlé lívance
Khulali před 7 hodinami
Svíčková na smetaně
Khulali před 7 hodinami
Vepřová panenka v listovém kabátku
Suumaa před 7 hodinami
Banánový chlebíček s čokoládou
Edibara před 8 hodinami
Panenka pečená v pepřové omáčce
Satya před 8 hodinami
Kuře s nádivkou
Blanka79 před 10 hodinami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
landovska před 10 hodinami
Kuskus s kuřecím masem a zeleninou
Dycky před 10 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Nycka před 11 hodinami
Bezkonkurenční králík
veruskaberuszka před 12 hodinami
Tématické fráze:
vanocka z domaci pekarny,
těsto na vánočku z domácí pekárny,
recept na vybornou vanocku,
domaci vánočka,
vánočka z pekárny,
dobrá a vláčná domácí vánočka,
vynikající vánočka z domácí pekárny,
nadýchaná vánočka recept,
vánočka v domácí pekárně,
vanočka recept z domaci pekarny,
nadýchaná vánočka,
vánočka domácí pekárna,
výborná vláčná vánočka,
vanocka do pekarny,
vanocka se sadlem,
recept na vánočku v domácí pekárně,
vláčná vánočka,
domácí vánočka recept,
vánočka v pekárně,
vánočka z domácí pekárny recept
Suroviny:
mléko,
máslo,
žloutek,
vejce,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
sůl,
rozinky,
kůra citronová,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
droždí sušené,
bílek,
mandle,
cukr moučkový,
rum
Komentáře (64)