Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční syrek

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Tradičním pokrmem na Šariši je o svátcích jara syrek. Hmota vytvořená zatepla z mléka a vajec se podává jako nedílná součást studeného pohoštění- obložených talířů a mís. Nejčastěji se jí společně s uzeninami a chlebem.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 347 kJ /
3 190 kcal
Bílkoviny240,88 g
Tuky165,96 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 4,32 g
Sodík 2,79 g
Sůl6,36 g
Sacharidy183,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do studeného mlieka rozhabarkujeme ( rozkvedláme ) vajcia, pridáme klinčeky, osolíme a ochutíme cukrom a za stáleho miešania zohrievame, kým sa neurobí syrovátka. Krok 2: Zoberieme dole z ohňa, rozlejeme do dvoch redšie tkaných obrúskov, zviažeme a dáme do druhého dňa otiecť. Krok 3: Syrek režeme na plátky a podávame so šunkou ako súčasť obloženej misy.

TIP: Velikonoční symboly v naší kuchyni

Zveřejněno 30. 3. 2009

Poznámka autorky tejaja

Je to tradičná súčasť Veľkonočných raňajok u nás, na Šariši.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční syrek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgQ5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční syrek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgQ5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Dala som trochu petržlenu a pažítku, povedala by som, že chuť to ani neovplyvnilo, ani som veľmi nechcela. Viac menej pre farbu. Chutilo mne aj manželovi, určite to bude súčasť veľkonočného menu...ďakujem za recept a pridávam foto.

magdalenka: :-) Super, ďakujem ti za pekné fotečky. Teší ma, že vám chutnalo. U nás bez syrka nemôže byť Veľká noc. Je to tradičné jedlo. Ďakujem. :-K;-)

Syrek, hrudku poznám, ale nikdy som nerobila! Nastal čas, tak prosím o radu. Robievaš aj s bylinkami, alebo je najlepšia klasika - bez. Mám petržlen a pažítku. Ďakujem!

tejaja: preto som sa pýtala, lebo pri istých veciach sa neoplatí veľmi meniť receptúry...ja som to ani nejedla nikdy, takže som syrkom nepobozkaná...:-D ďakujem, že si sa ozvala.

Zobrazit starší odpověď

octavie1:Ježiškove husličky, odkiaľ je babička? Z Veľkého Šariša alebo z Malého Šariša? :-O Ja som Prešovčanka, hoci už 35 rokov bývam v Košiciach. A môj otecko pochádzal práve z Veľkého Šariša...napíš prosím niečo bližšie o babičke, trebárs aj na soukromý vzkaz , díky ;-)

Babička pochází ze Šariše takže sýr znám. Musí se ho u nás dělat hodně je o něj boj :-). Jinak aby se nepřipaloval děláme v pískáčku. 13 bodík :yes:

Vaclav Fronek: Vašku, pôjde, pravdaže...veď autíčko k nám s mliekom chodí len 2 roky, dovtedy som kupovala mlieko z obchodu, kúp plnotučné. Bez syrka u nás slávnostné veľkonočné raňajky byť nemôžu :-D;-)
Pridávam foto veľkonočnej raňajkovej misy so syrkom;-)

Terko. To mne láká MOC MOC MOC. Ale myslíš si že to půjde i z kupovaného mléka ze supermarketu a ne jen od kravičky přímo nadojené. ???? Prosím sděl mi.+bodík 11

Přidávám fotky a děkuju za obměnu jídelníčku :-p:yes:

Tak mě už v koupelně tahle dobrůtka odkapává, zítra přidám fotečku :-p:-p:yes::yes:, já tam přidala i špetku skořice, pro diabetika je to výborné.

terysha.mathey: :-D;-);-);-)

tejaja: my už mlsáme:-K no vlastně jsme nikdy nepřestali:-8

terysha.mathey: Ďakujem za fotečku, Veľká noc bude o chvíľu, zase si pomlsáme;-):-D

Děkuji, parádní, přidávám fotku - trochu jsem ho posypala kořením ač to tak původně nemá být ;-)

a kdo bude čekat do velikonoc:-?:-D:-D:-D:-D:yes::yes:;-)

:-O Terezko, děkuji za tento recept. Moje bývalá suseda o něm mluvila, že ho doma dělávali (pochází od Košic) a dokonce mi ho jednou nadiktovala, ale už nevím, kam jsem ho založila bez vyzkoušení. Tak teď to snad vyjde a vyzkouším. Jsem zvědavá na chuť, kterou si nějak nedokážu představit.

tak tohle by me nenapadlo...super napad, ktery si bodik zaslozi :-K

Maruška, kľudne môžeš použiť krabicové, trvanlivé, vajcia to zrazia. Nemusí byť čerstvé mlieko.
Janka, zvládneš to určite, len treba miešať, aby ti neprihorelo. Ale ak vymastíš dno jemne tukom, len tenulinko, tak pomôžeš tomu, aby to neprihorelo, ale miešať musíš aj tak, zohrievaj na slabom ohni, aby sa to nezohrievalo rýchlo.;-);-)

Terezko, asi se musí použít čerstvé mléko a ne krabicové, trvanlivé, ne ?

já to zkusím z té menší dávky, zase nějaká změna:-8:-p:yes: Popsané je to srozumitelně, takže to zvládnu:-O:yes:

Dievčatá, môžete si to skúsiť v malom, či vám to bude chutiť, trebárs z 3 vajec a 5 dl mlieka. Osolíte, 1 klinček, štipka cukru. Syrek nesmie byť sladký, musí byť cukrom len ochutený.

Laďka, ako píšeš, mlieko sa len ohrieva. Vajíčka v studenom mlieku dobre rozhabarkuj ( kvedlačkou alebo jednoduchšie ručným šľahačom kratúčko)a pri ohrievaní treba stále miešať. Keď sa zašnú tvoriť väčšie zrazeniny, treba scediť. Z jednej dávky urobím 2 hrudky. Cedím cez redšiu kuchynskú utierku, ktorú vožím do cedníka a postavím na hrniec. Potom nad hrudkou, teda ešte len masou previažem špagátom a zavesím. Pozor, podložiť hrnček, aby syrovátka mala kde kvapkať. Robím v sobotu poobede a nechávam odkvapkávať do večera alebo nedele rána. Keď chytíš hrudku cez utierku, cítiš, či je už pevná. Čím dlhšie necháš, tým bude tvrdšia. Ako tvaroh. Ak je pevná, môžeš ju vybaliť, dať do chladu.
Janana, v chladničke to v pohode vydrží cez celú Veľkú noc, kým to nedojeme, tých 4-5 dní, ja robím z 2 dávok, teda 4 hrudky:-D Ale konzumovať môžeš hneď ako vyberieš z obrúska, netreba nechávať odležať.
Hanička, klinčeky = hřebíčky, idem to tam dopísať:-D;-)
Janka habarka = kvedlačka, rozhabarkovať = rozkvedlat;-);-)
U nás na Šariši v okolí Prešova je to staré veľkonočné jedlo, keď sme prišli do Košíc, čo je vzdialenosť 30 km, tak tam už to nikto nepoznal;-):-D:-D:-D

Jéé, Jani díky, mě pořád napadalo, že to jsou nějaké zvonečky či co....:-O

Rozhabarkujeme, to je taky výraz!:-)):-D:-)) Ale myslím, že je to rozškvrdlat;-)

Hani, hřebíčky!!

Terezko prosím, co jsou to klinčeky:-?:-O je mi to takové povědomém ale fakt nevím:-//

Terezko jak ho můžu uchovat a jakou dobu, nebo lépe kdy ho mám připravit. Konzumuje se hned, nebo se nechá odležet??:-p:-8 Nikdy jsem o tomto pokrmu neslyšela:-8:-( asi hned, když tak jsou vejce:-8

Terezko, to bych vyzkoušela - předpokládám, že mléko se pouze ohřívá, nevaří, ale musí se míchat - jak dlouho ti asi tohle množství trvá, než ho můžeš dát do ubrousku vykapat?

Tématické fráze:
velikonoční hrudka, syrek, recept na syrek, syrek recept, velikonoční jídelníček, velikonocni syr, velikonoční recepty jídelníček, recepty na velikonoční jídelníček, recepty velikonoční, klinčeky, masovy syrek, peceny syrek, velikonoční recepty, velikonoční hrudka recept, co jsou klinčeky, velikonoční šoldra, velkonocny syrek, velikonoční top recepty, recept sýrek, syrek k velikonocům

Suroviny:
mléko, vejce, koření hřebíček, sůl, cukr

Přidat fotografie receptu