Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lečo bez zavařování

Hodnocení receptu je 4,8 (86×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

AgataSikora

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 50 min

60 min (10 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Uvařte si plný hrnec čerstvého leča, dokud je letní zelenina ještě v kondici. Kdy jindy totiž dostanete polní papriky a rajčata, která mají na rozdíl od těch zimních opravdovou vůni a chuť. Jako konzervant poslouží hořčice, tudíž není potřeba sklenice zavařovat.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 885 kJ /
4 036 kcal
Bílkoviny48,00 g
Tuky272,40 g
Vláknina100,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16,60 g
Sůl41,00 g
Sacharidy315,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka nebo jak jsme zvyklí, rajčata můžeme oloupat. Krok 2: Do hrnce dáme olej, vsypeme cibuli a papriky, podusíme pod poklicí, až pustí dostatečně tekutiny. Krok 3: Potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý, tj. 200 g kelímek hořčice a opět provaříme. Krok 4: Ještě vroucí plníme do čistých sklenic, utřeme hrdla, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru - jako při marmeládě.

TIP: Lečo - oblíbené recepty

Zveřejněno 4. 8. 2011

Poznámka autorky AgataSikora

Lečo se nekazí, jako konzervant slouží hořčice, kterou ale není v leču chuťově poznat. Takto dělám lečo už 10 let a vydrží v klidu dva roky, jestli déle, to netuším, pak ho vždycky už sníme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lečo bez zavařování

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xoEB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lečo bez zavařování

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xoEB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (163)

Podle tohoto receptu dělám lečo už 13 let a opravdu je moc dobré:-QDávám pod maso,na topinku a někdy s míchanými vejci.Ty smažím zvlášť:-)Ještě jednou velké díky za recept:-K

Fantastický recept ,dělám už několik let , nepoužívám na lečo, ,ale po uvaření vyklopím skleničku do hotového guláše a chvilku prohřeji .A to teprve dostane ten pravý gulášový šmak :-):yes::-):yes::-)

Vynikající a opravdu vydrží do další sezóny

Každé léto se odhodlávám vyzkoušet lečo bez zavařování. Od kamarádek slýchám jen samou chválu na tento postup. Byla jsem celkem skeptická, protože jsem už podobný recept asi před deseti lety zkoušela, ovšem nepodařilo se. Časem jsem přišla na to, že jsem udělala chybu při uskladnění. Výsledek zní - ne špatný recept, ale špatná kuchařka! Takže podle vašeho receptu jdu letos do toho. Věřím, že se mi to povede ;-)

Dělám poprvé, tak uvidím. Přidal jsem dvě pálivé papriky, lžičku pepře a lžičku sušeného česneku. Máme rádi pikantní 😉....

cathleen (moderátorka): Taky jsem loni vyzkoušela a fakt se to nezkazí! ;-)

Každý rok jsem na tento recept koukala lehce nevěřícně :-D až vloni jsme vyzkoušeli. S perfektními zkušenostmi :yes::yes: takže letos bude opakování!

Dělala jsem ho loni a letos opět. Za mne 5*. Chuťově výborné, rychlé a bez zavařování se opravdu nezkazilo. Děkuji za recept. :-K

Děkuji autorce za tento recept! Zpracovávám úrodu ze zahrady podle něj už několik let a opravdu se lečo nekazí a navíc mu hořčice dodá výbornou chuť! Toto lečo přidávám i k různým směsím typu Katův šleh a tam se výborně hodí. Každou zimu autorku receptu velebím, že mi šetří čas při vaření.

To musím letos vyzkoušet.

Dala jsem dneska skleničku do guláše , když už bylo maso měkké ,jenom prohřát a je to dobré , moc ????

Houska68 : fakt dobrý nápad ,:yes: ty papriky už byly skoro měkký ,tak jsem už nechtěla dál vařit ,aby nebylo místo leča bláto.Dala jsem to do skleniček i s tou "vodou" , nevím proč jí bylo letos tolik :-) děkuju :-K

zdenka.s: Když je šťávy opravdu hodně, dávala jsem ji zvlášť do malých skleniček, zasterilovala a pak přidala třeba do guláše nebo pod plátky.

ivulinka : mockrát děkuji :-K

zdenka.s: vař déle a nechej tekutinu varem odpařit a pořádně míchej;-)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
lečo na zimu, zavařujeme lečo, recept na zeleninové lečo do sklenic, domácí lečo zavařování, lečo, jak zavařit lečo, zeleninové lečo zavařování, zavarovani leca do sklenic, lečo do sklenic, zeleninové lečo bez zavařování, zavařování leča v troubě, leco s horcici, jak se dela leco, jak se zavařuje lečo, lečo na zavaření, recept na vyborne leco, zavařování zeleninové lečo, jak zamrazit lečo, zaváření leča, zeleninové lečo na zimu

Suroviny:
cibule, paprika čerstvá červená, rajče, olej, hořčice plnotučná, sůl, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu