Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malé housky nebo rohlíčky

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy Kynutí-1 a 1/2 hod ,pečen í- 15 min

Kynutí-1 a 1/2 hod ,pečen í- 15 min

Suroviny

Porce: Dle velikosti pečiva-až 30 ks

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 225 kJ /
2 444 kcal
Bílkoviny72,10 g
Tuky65,81 g
Vláknina17,40 g
Cholesterol 427 mg
Sodík 5,02 g
Sůl12,46 g
Sacharidy382,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do pekárny vlijeme mléko, přidáme vejce, řídké máslo, sůl, mouku, droždí, cukr a zapneme program těsto. Krok 2: Po vykynutí z těsta na vále tvoříme housky nebo rohlíky. Krok 3: Housky dáme na plech potřený tukem (nebo pečicí papír), potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme, kmínem, solí a ihned bez dalšího kynutí pečeme v horké troubě asi 15 minut (dle velikosti). Krok 4: Rohlíky děláme tak, že z vyváleného těsta nakrájíme delší trojúhelníky, potřeme je rozpuštěným máslem a svineme do tvaru rohlíčku. Další úprava a pečení jako u housek. Jsou dobré jako příloha k polévkám, gulášům, aj.

Zveřejněno 22. 5. 2009

Poznámka autorky mirca75

Velikost je na vás, já dělala 15 ks, ale jde až 30 (proto malé).

Tenhle recept jsem objevila v kuchařce z roku 1969. Samozřejmě byl určen na ruční zpracování těsta, ale já si půjčila pečku a zkusila to v ní a ani jsem nemusela nijak pohybovat s gramáží surovin.

Pečivo je moc dobré, lehce hutnější konzistence, jde krásně dělit (odlamovat), snad proto si tolik rozumí s guláškem.

Jedli jsem je i druhý den k snídani s máslem, sýrem /salámem / medem na co kdo měl chuť a taky tak byly dobré.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vmr5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vmr5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

zonoro: ja by som beztak nechala stáť na plechu nejakých dobrých 10 minút...pečivu to určite neublíži, bude ľahšie.

magdalenka: takže né blbý dotaz, ale blbá čtenářka. Děkuji moc :-K

zonoro: Nie je to blbý dotaz, každý raz začínal. Mrkni na bod 3, je to tam napísané.

Ahoj, můžu dotaz? Ohledně kynutého těsta si vůbec nejsem jistá. U ostatních (podobných) receptů se vždycky vytvarují housky/buchty/rohlíky..... a pak se nechávají na plechu "dokynout". Platí to prosím i zde, jen to není napsané? Nebo to není třeba?
Děkuji a omlouvám se za pravděpodobně hloupý dotaz ;-)

Maxmilian 19. 1. 2012 20:33
na kolik stupnu mám dát troubu?

Mirka,dnes som piekla prvý raz v živote housky (teda keď nerátam ešte jeden pokus asi pred 10 rokmi:-D) a myslím,že sa podarili,sú výborné,len každá je inak veľká a má iný tvar,viz.foto:-DChce to viac praxe;-)+bod:yes:

dobrý den, mohla by jste mi napsat na email postup při přípravě těsta ručně?.Děkuji tady je email AndreaVodak@seznam.cz. Děkuji:-)

Včera jsem houstičky zkoušela, už nejsou...mooooc dobréééé, dnes dělám znovu ;-) Dávám bodíka :-K

Miruš, potěším tě ještě jednou-budu je dělat často a zrovna se na ně dneska zase chystám:-D;-)

Bibinko:-)ty se ti tedy povedly:yes:.Hned bych si jednu nabídla:-p.Děkuju za vyzkoušení pochvalu i fotečky;-).

Mirko, chválím ti tento recept na houstičky, jsou výborné a moc jsem si pochutnala, taťulda už je nejedl, protože když se vrátil z cest tak se přejedl a pak už jen hekal....:-D, ale záviděl mi je a říkal, to je krása. Dělala jsem větší a tak jako uzlíky. Bodík už jsem dala, tak ti přidám fotky.

Simko.jit:-)díky za pěknou fotku;-).Merylas:-)jako bulky jsem je ještě nezkoušela:-O.Nezbylo u vás pár kousků?Klidně bych na noc trošku zhřešila:-p:-8.Máš je parádní:-).

Miruš, dnes jsem pekla tvé housky, navíc jsem do těsta přidala jednu vařenou bramboru a proto jsem musela i malinko přidat mouky. Nemotala jsem je, ale použila jsem raznici na kaiserky. Nahoře jsou jen potřeny trochu herou, zbyla mi od jiného pečení. Nejsou malé, udělala jsem 10 kousků, takže jsou větší. Housky jsou moc dobré:yes: Přidávám + a foto:-8:-)

dnes už receptík nebude, dnes dodávám fotky:-D

Jdi k Mirče, my jsme s Jitkou pokecaly po SZ a tak mě s fretčákem neodmítne...:-D

Načíst další komentáře (13)

Tématické fráze:
pečení housek, pečeme housky, pečení housky, malé houstičky, pletení housek, pečené housky, pečení housek recept, pleteni rohliku, jak uplést rohlíky, pletení pečiva, domácí housky, vyzkoušený recept na housky, jak uplést rohlík, housky pečení, pečené rohlíčky, recept na pečení housek, jak péct housky, housky bez kynuti, recept pečení housek, pečené houstičky

Suroviny:
mléko, vejce, máslo, sůl, cukr, mouka polohrubá, droždí, bílek, kmín celý, sůl, mák,

Přidat fotografie receptu