Velikonoční syrek
Tradičním pokrmem na Šariši je o svátcích jara syrek. Směs vytvořená zatepla z mléka a vajec se podává jako nedílná součást studeného pohoštění - obložených talířů a mís. Nejčastěji se jí společně s uzeninami a chlebem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 347 kJ / 3 190 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 240,88 g |
| Tuky | 165,96 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 4,32 g |
| Sodík | 2,79 g |
| Sůl | 6,36 g |
| Sacharidy | 183,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnce nalijeme studené mléko a rozmícháme v něm vejce. Přidáme hřebíčky, sůl a cukr a za stálého míchání zahříváme, dokud se neoddělí syrovátka. Poté stáhneme z ohně.
Krok 2: Cedník vyložíme dvojitým plátýnkem a směs do něj nalijeme. Svážeme provázkem a necháme do druhého dne vykapat.
Krok 3: Syrek řežeme na plátky a podávame se šunkou jako součást studené mísy.
Zveřejněno 30. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční syrek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgQ5
Moje poznámka
Velikonoční syrek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgQ5
Nejnovější recepty
Vánoční nepečená roláda podle Kamily Nývltové
Přidáno před 1 hodinou
Domácí arašídový nugát
Přidáno před 2 hodinami
Punčové kuličky
Přidáno před 11 hodinami
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 13 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tradiční kynutá vánočka
lenkadra před 19 minutami
Vánočka II
JajkaP před 1 hodinou
Houskové knedlíky z prášku do pečiva
chatrca před 3 hodinami
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 9 hodinami
Vajíčka z trouby
Sahula před 10 hodinami
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 11 hodinami
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 11 hodinami
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 11 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 11 hodinami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 12 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční hrudka,
syrek,
recept na syrek,
syrek recept,
velikonoční jídelníček,
velikonocni syr,
velikonoční recepty jídelníček,
recepty na velikonoční jídelníček,
recepty velikonoční,
klinčeky,
masovy syrek,
peceny syrek,
velikonoční recepty,
velikonoční hrudka recept,
co jsou klinčeky,
velikonoční šoldra,
velkonocny syrek,
velikonoční top recepty,
recept sýrek,
syrek k velikonocům
Suroviny:
mléko,
vejce,
koření hřebíček,
sůl,
cukr krupice
Komentáře (34)
Pridávam foto veľkonočnej raňajkovej misy so syrkom
Janka, zvládneš to určite, len treba miešať, aby ti neprihorelo. Ale ak vymastíš dno jemne tukom, len tenulinko, tak pomôžeš tomu, aby to neprihorelo, ale miešať musíš aj tak, zohrievaj na slabom ohni, aby sa to nezohrievalo rýchlo.
Janana, v chladničke to v pohode vydrží cez celú Veľkú noc, kým to nedojeme, tých 4-5 dní, ja robím z 2 dávok, teda 4 hrudky
Hanička, klinčeky = hřebíčky, idem to tam dopísať
Janka habarka = kvedlačka, rozhabarkovať = rozkvedlat
U nás na Šariši v okolí Prešova je to staré veľkonočné jedlo, keď sme prišli do Košíc, čo je vzdialenosť 30 km, tak tam už to nikto nepoznal