Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 717 kJ / 2 800 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 145,29 g |
| Tuky | 163,47 g |
| Vláknina | 33,04 g |
| Cholesterol | 691 mg |
| Sodík | 3,16 g |
| Sůl | 7,67 g |
| Sacharidy | 171,67 g |
Postup přípravy
Krok 1: Slaninu nakrájíme na proužky, vložíme na chvíli do mrazáku a pomocí úzkého nože prošpikujeme maso. Lehce osolíme. Připravíme silný ovocný čaj.
Krok 2: V kastrolu rozehřejeme jednu lžíci přepuštěného másla a maso zprudka opečeme. Vyndáme a dáme stranou. Přidáme zbytek másla a vložíme nakrájenou zeleninu, kousek citronové kůry, koření, cukr a chvíli restujeme.
Vrátíme maso do kastrolu, podlijeme ovocným čajem, trochou vývaru a rozmícháme lžíci brusinek.
Přikryjeme a zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby přidáváme vývar.
Když je maso měkké, vyndáme ho a udržujeme v teple. Z omáčky odstraníme koření, dochutíme solí, citronem, druhou lžíci brusinek a rozmixujeme na jemný krém. Krok 3: Knedlík: rohlíky nakrájíme na kostičky a perník nastrouháme nahrubo. Dáme do mísy a zalijeme mlékem. Necháme chvíli nasáknout, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, mouku, špetku soli, perníkové koření a vše promícháme.
Hrnečky vymažeme máslem a naplníme cca do dvou třetin těstem- Vložíme do kastrolu s vařící vodou - má dosahovat přibližně kousek nad polovinu hrnečku. Zakryjeme a vaříme cca 25-30 minut. Zkusíme špejlí - když zůstane suchá, knedlík je hotový. Z tohoto množství je 7-8 plátků.
Vrátíme maso do kastrolu, podlijeme ovocným čajem, trochou vývaru a rozmícháme lžíci brusinek.
Přikryjeme a zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby přidáváme vývar.
Když je maso měkké, vyndáme ho a udržujeme v teple. Z omáčky odstraníme koření, dochutíme solí, citronem, druhou lžíci brusinek a rozmixujeme na jemný krém. Krok 3: Knedlík: rohlíky nakrájíme na kostičky a perník nastrouháme nahrubo. Dáme do mísy a zalijeme mlékem. Necháme chvíli nasáknout, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, mouku, špetku soli, perníkové koření a vše promícháme.
Hrnečky vymažeme máslem a naplníme cca do dvou třetin těstem- Vložíme do kastrolu s vařící vodou - má dosahovat přibližně kousek nad polovinu hrnečku. Zakryjeme a vaříme cca 25-30 minut. Zkusíme špejlí - když zůstane suchá, knedlík je hotový. Z tohoto množství je 7-8 plátků.
Zveřejněno 8. 11. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ynkA
Moje poznámka
Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ynkA
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 13 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 14 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 14 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 16 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 18 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramboračka
danal před 1 hodinou
Dalmatské čufty
Ceesay před 9 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 12 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 13 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 14 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 15 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 16 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 16 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 18 hodinami
Suroviny:
kýta jelení,
slanina,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
bobkový list,
pepř černý,
koření nové koření,
jalovec,
cukr třtinový,
citron,
čaj ovocný,
brusinky,
ghee,
vývar masový,
sůl,
rohlík,
perník na strouhání,
vejce,
mléko,
máslo,
mouka hrubá,
koření do perníku,
sůl
Komentáře (3)