Česká vánoční kolekce: Za první republiky jednopatrová vyšla na 10 korun, v éře socialismu stála velká rodinná 96 Kčs
8. 12. 2022 Historie a zajímavosti
Vánoční kolekce jsou takovou českou specialitou. I když si je spojujeme časy dávno minulými, vyrábějí se dodnes a v mnoha domácnostech čokoládové figurky zabalené z barevném staniolu stále zdobí vánoční stromečky. Tyto ozdoby mají jednu velkou výhodu, mlsat můžete rovnou ze stromku.
Vánoční kolekce do každé rodiny
Pokud jste vyrůstali v předrevoluční době, určitě na tyto velké čokoládové bonboniéry vzpomínáte s nostalgií. Když je rodiče donesli z práce, byla to vždy velká sláva. Kolekce se totiž rozdávaly v továrnách a podnicích jako dárek pro děti k Mikuláši od ROH neboli Revolučního odborového hnutí. Platilo tehdy – kolekce do každé rodiny s dětmi - a sehnat další v obchodě bylo poměrně těžké. Není divu, že kolekce byla považována za vzácnost. Největší duté figurky uprostřed kolekce obvykle představovaly dědu Mráze a v mnoha domácnostech si jimi zkrášlovali stromečky a dětem se zakazovalo ze stromku před svátky ujídat.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší byly figurkové kolekce
Na kolekcích bylo výjimečné, že v nich byly různé druhy bonbonů, takže si každý mohl vybrat, co měl nejraději. Někteří nejvíc zbožňovali již zmiňované duté figurky sněhuláků, šišek, zvonečků, medvídků a dalších postaviček, další dávali přednost plněným figurkám ve tvaru rybek s krémovými náplněmi různých ovocných příchutí a jiní nadevše milovali salonky se střapečky s přeslazenou fondánovou náplní.
Čokoláda byla tehdy v kolekcích překvapivě poměrně kvalitní a mnozí pamětníci tvrdí, že dnešní kolekce se těm původním nevyrovnají. A ani jim nepomůže, že si je letos můžete koupit v několika verzích – hořké, mléčné, bílé s bonbony s různými náplněmi nebo jen figurkové, které milují děti. Často jsou i laděné do jedné barvy (červené, modré, stříbrné nebo zlaté), aby se na stromečku figurky pěkně vyjímaly. Oproti nim původní kolekce byly pestrobarevné a v každé kolekci byly obvykle různé druhy bonbonů. I ceny byly jiné, v roce 1979 jste za kilovou kolekci zaplatili pouhých 96 Kčs, dnes velká rodinná kolekce o váze 700 g stojí 380 Kč.
Kolekce jako luxusní zboží
Přestože se vánoční kolekce často pojí s minulým režimem, vznikly mnohem dřív, dokonce již na konci 19. století. První čokoládové figurky a bonbony určené k zavěšení na stromeček se začaly vyrábět již roku 1892. Jsou přímo českým vynálezem, první s nimi přišla továrna na čokoládu ve Velimi, o pět let později začal kolekce ve své cukrářské firmě na pražských Vinohradech vyrábět František Maršner. Z jeho podniku se později vyvinula dodnes existující značka Orion, která už v roce 1935 nabízela 5 druhů kolekcí. Ke konci 19. století je začala vyrábět i olomoucká továrna Zora.
Populárními se staly kolekce v dobách první republiky. Nejmenší jednovrstvá kolekce stávala kolem deseti korun, luxusnější až pětivrstvé kolekce s 260 figurkami stály v roce 1928 přibližně kolem stovky. Dnes se to zdá málo, ale tehdy to byla téměř čtvrtina platu průměrného rolníka. Později se začaly vyrábět i na Slovensku, třeba trebišovském závodě Deva, přičemž místní kolekce byly tak vyhlášené, že se vyvážely i do zahraničí, dokonce i do USA, Kanady nebo Austrálie. To, že šlo o luxusnější zboží, dokládá i fakt, že se jednotlivé krabice ručně balily do papírů, jejichž design se každý rok měnil.
Jedlé ozdoby na stromeček
Největší slávy však kolekce dosáhly až po válce, kdy se staly právě tím tradičním darem ROH. Výjimečné na nich byly nejen různé tvary bonbonů, ale hlavně to, že si jimi v mnoha domácnostech zdobili vánoční stromky. Pro některé byly dokonce čokoládové figurky v pestrobarevných lesklých obalech jedinými ozdobami, neboť ty klasické skleněné byly tehdy drahé a hlavně těžko sehnatelné.
Bonbony se později už rovnou prodávaly se šňůrkou, aby se snadno daly na stromek zavěsit. A prodávají se stále, takže pokud si chcete trochu oživit vánoční stromeček, ozdobte jej třeba právě čokoládou. A pokud byste náhodou do Štědrého dne všechny figurky snědli, můžete v nejhorším vyrazit pro kolekci novou. Dnes už totiž naštěstí jejich příděl do rodiny nijak omezen není.
Zdroje informací:
Čokomuzeum.cz
Orion.cz
Petrov, M.: Retro: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu
e15.cz
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)