Pražské bistro Marthy's Kitchen zvedlo ze židle některé matky: Nejsme místo pro nevychované spratky, vzkázali jim
27. 3. 2023 Vaření
Také vás někdy obtěžuje křik a pobíhání dětí v restauraci? Ve známém pražském bistru tomu učinili konec. Vydali prohlášení se sedmi pravidly, která by měli dodržovat rodiče, navštěvující tento podnik se svými ratolestmi. Na Facebooku za to sklidili tisíce lajků a pochvalných komentářů, ale také kritiku.
Tady se po stole skákat nebude!
Jsou místa, která jsou pro děti uzpůsobená - to my nejsme. Jsou místa, kde se musíte s dětmi uzpůsobit vy - to my jsme. Přesně těmito větami doprovází příspěvek o pravidlech na své sociální síti pražské bistro Marthy's Kitchen. Jeho zástupci publikovali dne 23. 3. 2023 soubor sedmi pravidel o tom, jak se mají nebo nemají děti v tomto podniku chovat.
Stručně a jasně: žádné vřískání, pobíhání, vrážení do obsluhy, to vám tady neprojde., Obecně jsme u nás baby-unfriendly, píší na své sociální stránce a dodávají, že k respektujícím rodičům jsou též respektující.
V pravidlech samotných pak najdete například to, že rodiče nemají své děti nechávat pobíhat po podniku, nemají je přebalovat na stole ani na látkových sedačkách a celkově mají dbát na to, aby se dítko chovalo způsobně. Dříve by se zjednodušeně dalo říci: aby bylo „vychované“. Celé znění pravidel si můžete přečíst zde:
Oslovili jsme samotný podnik a máme vyjádření přímo pro naše čtenáře:
„Rádi bychom zmínili, že si zakládáme na tom, že nejsme od našeho začátku proti žádné skupině lidí a už vůbec ne proti rodičům a dětem, ale naopak u nás jsou vítáni všichni. Vymezili jsme se jen proti určitému bezohlednému typu chování,“ uvedla pro Toprecepty.cz Kristina, spolumajitelka Marthy's Kitchen a dodala, že reakcí mají více pozitivních než negativních, což je ostatně znát i na počtu lajků: ani jeden „naštvaný“, ale 1700 souhlasných, byť nesouhlasné komentáře se taky našly.
„Váš příspěvek se nám zdá poněkud “agresivní” návod co dělat a co ne. Stále máme mozek a respekt vůči personálu a hostům a proto víme, co je vhodné a co ne a možná by prostě jen stačilo, kdybyste si na dveře dali značku přeškrtlého mimina a vnímavý pozorovatel pochopí,“ reagovala třeba jedna uživatelka.
Daleko více bylo pod postem ale komentářů souhlasných:
„Skvěle napsáno... i proto k vám tak rádi chodíme.“
„Mate můj respekt a uznáni! Tleskám!“
Podobný názor má i servírka a maminka v jednom, Veronika z Prahy. Ta pro Toprecepty řekla: „Je fakt, že když mám taky v restauraci děti a neumí se chovat, tak mě to rozčiluje, viz to pobíhání na place, což je opravdu nebezpečné.“ Posléze dodala, že podle ní mohla ale restaurace zvolit vlídnější formu sdělení.
Aby se předešlo zbytečným slovním šarvátkám, správce facebookové stránky nakonec pod příspěvkem vypnul komentáře. Ty ale stejně ˇve zprávách chodily a chodí dál, jak se nám svěřila Kristina, spolumajitelka Marthy's Kitchen: „Hodně lidí nám píše do zpráv podporující a hezké zprávy.“
Mohlo by vás zajímat
Jak to vidí odborník na etiketu?
Oslovili jsme také Ladislava Špačka, odborníka na společenskou etiketu. Co si o tom myslí? „Proč by musely být všechny kavárny baby friendly? To není povinné, je to bonus navíc. Nemůže si majitel soukromého podniku sám rozhodnout, jakou klientelu bude preferovat? Ohledy na ostatní hosty jsou pochopitelné. Volba je jako u každé komodity na trhu: Maminky s dětmi ať si vybírají baby friendly podniky, já půjdu do kavárny, kde bude klid," řekl pro Toprecepty.cz.
Pokud jste zdaleka a zajímá vás, jak to v tomto konkrétním bistru vypadá, na to se můžete podívat v naší galerii:
Fotogalerie - Pražské bistro Marthy's Kitchen zvedlo ze židle některé matky: Nejsme místo pro nevychované spratky, vzkázali jim
Edit: Doplnili jsme vyjádření odborníka i námi oslovené maminky a servírky Veroniky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Víte, jaké zvyky naši předci dodržovali během velikonočních svátků? Tyto pokrmy se tradičně připravovaly
Po neděli Pučálné (pučálka je smažený naklíčený hrách), Pražné (pražmo je pražené naklíčené obilí), Kýchavné (kdo kýchne 3x, bude celý rok zdráv),… Číst více
Prostřeno v tomto týdnu: Těšte se na slaný závin, svíčkovou i lívance se žahourem. Poradíme, jak na něj!
Sledujete pořad o vaření Prostřeno? Připravili… Číst více
Slaný závin jako z Prostřeno: Jak ho pečeme u nás v redakci a co dáváme do náplně, aby byla šťavnatá?
V dnešním díle Pořadu prostřeno bude soutěžící… Číst více
Jak zkrášlit parapety na Velikonoce? Využijte skořápky vajíček, bylinky i hrníček na kávu!
O Velikonocích by pěkná jarní výzdoba neměla… Číst více
Záviny z taženého těsta bývaly a jsou chloubou mnohých babiček a maminek. S našimi radami je zvládnete i vy
Z taženého těsta tvoříme záviny sladké i slané, protože má neutrální chuť. Jeho příprava je zcela opačná, než u křehkého těsta. Křehké těsto pracuje… Číst více
Jak tvarovat jidáše. Video poradí s tradičním velikonočním moučníkem
Vytvarovat jidáše podle našeho videa pro vás a vaše případné pomocníky bude příjemnou zábavou. Základem je chutné kynuté těsto podle spolehlivého… Číst více
Jak na velikonoční osení? Místo květináče je dejte do skořápky od vajíček. Tady je návod, jak na to!
Těžko najdete typičtější velikonoční dekoraci,… Číst více
Domácí klíčení krok za krokem: Stačí vám jen zavařovačka a držet se těchto rad, pak dopadne všechno na jedničku
Naklíčené luštěniny a obiloviny přinášejí… Číst více
Přichází první postní neděle. Víte, jak připravit pučálku a liščí preclíky?
Co je pučálka Název „pučálná“ pochází od pokrmu pučálka, která se připravovala z napučených (naklíčených) semen hrachu. Když nebyl po ruce hrách,… Číst více
Komentáře (9)
Pokud se vás zákaz přímo týká, tedy jste rodičem nevychovaného dítěte, tak s ním běžte jinam a neskuhrejte, nikoho to nedojímá.