Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokroutky neboli kraple

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gregusa Gregusa

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 45 min tepelná úprava zahrnuje postupné smažení

55 min (10 min příprava + 45 min tepelná úprava, tepelná úprava zahrnuje postupné smažení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 505 kJ /
838 kcal
Bílkoviny36,73 g
Tuky14,71 g
Vláknina5,10 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 201 mg
Sůl0,46 g
Sacharidy137,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V misce metličkou vymícháme těsto, mléko přidáváme postupně, aby vzniklo řídké těstíčko asi jako na palačinky. Krok 2: Na smažení potřebujeme vyšší vrstvu rozpáleného tuku, nejlépe sádla. Já použil fritovací hrnec a nastavil teplotu na 170 °C. Krok 3: Formičku - tvořítko v tuku předehřejeme a následně ponoříme opatrně do těsta, ale jen těsně pod horní okraj a opět ponoříme do rozpáleného tuku. Krok 4: Usmaženou krapli sloupneme na talíř a postupně posypeme moučkovým cukrem.

TIP: Smažené moučníky - oblíbené recepty

Zveřejněno 6. 4. 2023

Poznámka autora Gregusa

Opět mne inspiroval TV pořad "Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli", kde jsem uviděl výrobu kraplí.

Uvědomil jsem si, že tuto formičku na kraple mám a také, že v receptech po mamince mám na ně recept pod názvem pokroutky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pokroutky neboli kraple

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kvx1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pokroutky neboli kraple

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kvx1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Gregusa: Máš tam chybu? Má to být tip ;-)

Pacesko: Nejsem sice autorkou receptu, ale znamená to, že tvořítko na chvilku ponoříme do rozehřátého oleje nebo sádla, pak do těstíčka a opět do tuku. Řekla bych, že postup je srozumitelný. :-K

Ehm, co to je "tvořítko v tuku"?

Merylas: díky za zájem a mám typ, kde je sehnat::-K www.tescoma.cz/tvoritka-na-vaflove-rozetky-delicia-4-ks

Moc hezký recept a kraple vypadají naprosto báječně. :yes: Z domova tento moučník neznám a pokud bych chtěla vyzkoušet, musím nejprve sehnat tvořítka. :-K

Dělám i na slano - výborný!!!

EvaSk: tak to je možné, ale já prodávám jak jsem koupil. Já jsem jen uvedl jak ho měla maminka nazvaný ve svých receptech. :-K Po původu názvu jsem už nijak nepátral.

Pocházím z Police nad Metují. Pokroutky u nás byly placky z těsta z vařených brambor.

Betyna: díky :-K tak ještě ukázat jaké jsou z nich pěkné krapličky.<3:-)

Dovolila jsem si přidat fotku mojich formiček. :-K

Super :yes::yes:

:-)<3:yes::yes: přesně tak to znám od babičky i od maminky mého zetě :-K

:yes: to je krása

Suroviny:
mouka hladká, vejce, cukr vanilkový, mléko, sádlo, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu