Ovocné kůže
Ovocné kůže jsou zdravá dobrota, kterou si může doma připravit každý z nás. Základem je zralé ovoce. Ovoce ve formě těchto ovocných placek (kůží, pergamenů – každý jim říká jinak) si zachovává většinu svých živin i vitamínů.
Postup přípravy
Krok 1: Ovoce přebereme, očistíme, vykrojíme nejedlé části, popř. větší ovoce pokrájíme a v mixéru ho rozmixujeme na pyré husté tak, aby to náš mixér zvládl. Snažíme se tvrdé ovoce (jablka apod.) moc nepodlévat vodou, kterou pak z ovoce stejně musíme sušením odstranit. Drobné ovoce jde rozmixovat velmi lehce a snadno.
Krok 2: Pyré usušíme v troubě nebo v sušičce. Pro sušení v sušičce je potřeba mít do sušičky plata plná, bez síta. Pokud je sušička nemá, stačí podle klasických plat se sítem vystříhnout a vložit pečicí papír. Naše sušička tuto možnost má.
Krok 3: Před rozetřením pyré plato zlehka otřeme papírovým ubrouskem pomaštěným olejem, aby se schnoucí kůže k platu nepřilepila. Na připravené plato rozetřeme pyré ve vrstvě asi 4 mm. Sušičku zapneme na 40-45 °C a kůže necháme usušit, Trvá to asi 9-10 hodin, přibližně v půli plata přehodíme (spodní posuneme nahoru a vrchní dolů).
Krok 4: Pro sušení v troubě si připravíme několik plechů na pečení a vyložíme je pečicím papírem. Rozmixované pyré na plechy rozetřeme ve vrstvě silné asi 4 mm.
Krok 5: Naskládáme je do trouby, zapneme horkovzduch na 30-40 °C, maličko pootevřeme dvířka, aby mohla odcházet vlhkost, a takto necháme placky usušit.
Krok 6: Placky jsou suché, když na dotek přestanou lepit. Neměly by se ale lámat, to jsou už přesušené. Usušené kůže z podkladu opatrně sloupneme a pokrájíme na menší kusy. Ty pak můžeme svinout do ruliček, a je-li třeba, převázat je provázkem.
Krok 7: Skladujeme v chladnu a temnu zabalené tak, aby k nim nemohli moli. Ideální skladování je ve vzduchotěsné nádobě. Ty naše jsou stočené do ruliček a takto zavakuované v pevném sáčku.
Krok 8: Dosladit kyselejší ovoce můžeme třeba rozmixováním ovoce spolu s přezrálým banánem, nebo rozinkami, sušenými datlemi, trochou javorového sirupu, nemusí to být vždy jen cukr.
Zveřejněno 23. 7. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ovocné kůže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M8ZoG
Moje poznámka
Ovocné kůže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M8ZoG
Nejnovější recepty
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Přidáno před 43 minutami
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči a Birellu v pomalém hrnci
Přidáno před 12 hodinami
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Vajíčkový cottage salát
Přidáno před 16 hodinami
Palačinky v troubě
Přidáno před 18 hodinami
Vejce v pikantní rajčatové směsi
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrnková bábovka z Margotky
sarkahumlova před 1 hodinou
Nadýchaný závin bez kynutí
sarkahumlova před 1 hodinou
Návykové bramborové smaženky
nespokojenost před 1 hodinou
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Birdmann před 9 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Ivulinek před 10 hodinami
Poctivá květáková polévka
boxerka69 před 10 hodinami
Kuřecí maso s rýží
kacalovaleona před 14 hodinami
Vláčný velikonoční mazanec
Květoš před 15 hodinami
Krémová kedlubnová polévka se sýrem
brtna před 15 hodinami
Jarní zeleninová polévka s vejci
PetraN98 před 16 hodinami
Suroviny:
jablko
Komentáře (10)