Mazanec pro maminku
Mazanec pro maminku je sladký chlebíček z domácí pekárny, plný sušeného ovoce a ořechů. Voní citronem, rumem, vanilkovým cukrem i použitým sušeným ovocem. Po vyklopení je velmi měkký, ale není třeba se obávat – jak postupně chládne, zpevní se.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 648 kJ / 3 740 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 77,08 g |
| Tuky | 135,52 g |
| Vláknina | 24,58 g |
| Cholesterol | 189 mg |
| Sodík | 128 mg |
| Sůl | 0,45 g |
| Sacharidy | 519,92 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravené suroviny (mimo rozinek, citronové kůry, ořechů a sušeného ovoce) vložíme do formy do pekárny v pořadí tekuté, sypké, droždí nahoru na mouku.
Krok 2: Použijeme program Sladký (na sladké kynuté pečivo) nebo Klasik, po zapípání přidáme zbylé, zatím odložené suroviny. Před třetím kynutím vytáhneme z těsta namočenou rukou háky, pekárnu zavřeme a necháme dokončit program.
Krok 3: Hotový mazanec opatrně vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Je opravdu velice měkký a tak to vypadá, že by mohl být nedopečený, ale není to tak. Střída i kůrka hotového mazance se chladnutím zpevní.
Krok 4: Nemáte-li doma pekárnu a recept na mazanec se vám líbí, připravte a nechte vykynout těsto klasicky. Pak ho prohněťte a urovnejte do sádlem vymazané obdélníkové chlebíčkové (nebo bábovkové) formy. Nechte ho v ní vykynout a upečte při 180-190 °C.
Zveřejněno 14. 8. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec pro maminku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9ZDA
Moje poznámka
Mazanec pro maminku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9ZDA
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 7 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 7 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 7 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 7 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 8 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 9 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 9 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 10 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 11 hodinami
Suroviny:
mléko,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr,
cukr vanilkový,
sůl,
máslo,
sádlo,
rum,
šťáva citronová,
kůra citronová,
droždí čerstvé,
ořechy,
fíky,
Komentáře (4)