Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Můj jablečný závin

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 35 min

70 min (35 min příprava + 35 min tepelná úprava)

K podzimu neodmyslitelně patří štrúdly s náplní ze šťavnatých jablek, která je plná rozinek. Tento závin je důmyslně zabalený tak, aby jeho povrch naznačoval jednotlivé porce a určoval, jak ho správně nakrájet.

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 892 kJ /
2 842 kcal
Bílkoviny95,64 g
Tuky35,69 g
Vláknina33,48 g
Cholesterol 783 mg
Sodík 364 mg
Sůl0,69 g
Sacharidy517,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vymažeme tukem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, vanilkový cukr a nastrouháme nahrubo máslo. Do hrnečku dáme vlahé mléko, krupicový cukr, rozdrobené droždí a jen promícháme. Nalijeme do mísy, přidáme vejce a propracujeme těsto. Nedáváme kynout. Uděláme 2 bochánky. Krok 3: Z bochánku rozválíme čtverec o délce strany 28 cm, vysoký půl centimetru. Na protější straně rádýlkem nařežeme proužky 25 mm široké, dlouhé asi 10 cm. Krok 4: Těsto posypeme drcenými piškoty, na ně dáme jablka, nastrouhaná na plátky, rozinky, piškoty a posypeme mletými ořechy. Vše dáváme od sebe a končíme 2 cm před nakrájenými proužky. Krok 5: Závin srolujeme, proužky máme navrchu. Závin po celé délce opatrně pomačkáme, abychom vytlačili vzduch a uzavřeme konce. Krok 6: Přeneseme na plech a potíráme tak, že nadzvedneme proužek, pomažeme rozšlehaným vejcem, proužek dáme zpátky na závin. Těsto je poddajné, tak ho mírně protáhneme a založíme pod závin. Takto pokračujeme až do konce závinu. Znovu ho celý potřeme vejcem a posypeme ořechy. Takhle uděláme i druhý závin. Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C do zlatova, asi 35 minut. Necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme. Chceme-li jeden závin, uděláme polovinu těsta.

TIP: Desatero rad na téma štrúdl neboli jablečný závin

Zveřejněno 21. 3. 2019

Poznámka autorky Jaromira18

Kdo má rád sladké těsto, tak může dát cukru 4 vrchovaté lžičky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Můj jablečný závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mxMp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Můj jablečný závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mxMp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (41)

Veronika.Hrozna: Veroniko jsi moc hodná, často ho také nyní peču a hned se po něm zapráší. Moc ti děkuji.:-K:-K:-K:-K:-K

Letos byla s jablíčky katastrofa, ale na ten tvůj závin, jsem dneska ještě nějaká kadlátka, našla na stromě. Maličké, kyselé ale aromatické, závin jako od Michelinského kuchaře, se povedl. Nechala jsem ho chladit v kuchyni, tak jdu kouknot jestli má ještě konce. :-O Už nemá! Takhle ho chudáka ořezal. :-O Viz fotka!

Veronika.Hrozna: Mám velkou radost, že vám chutná,:-K já bych ho jedla jak tvá sousedka.:-K Moc děkuju, máš ho moc hezký a dobrý.:-K

Jaromira18: Sousedka si ukrajovala, jako dřevorubec ! Nejprve, že prý nechce, tak jsem ze slušnosti ukrojila krajíček a pak už se obsluhovala s krájením sama a baštila! To si piš, byl perfektní!

Veronika.Hrozna: Veroniko máš ho nádherný, musel být vynikající.:-K Jseš šikovná, moc a moc se ti povedl.:-K

Teď jsem vinula , už z vlastních jablíček ! Je v troubě! <3 Už je trošku prochladlý přeložím na tácek a pošlu fotku. Dneska je jak z kuchařky od Rettigový, kdyby ta paní uměla fotografovat!;-)

Výborný závin :-Q, s těstem se dobře pracovalo. Do těsta jsem přidala špetku soli. Před rolováním jsem proužky potřela vajíčkem a pak závin srolovala ... proužky už se nemusí podmazávat každý zvlášť :yes: <3
Přidávám foto ;-)

Veronika.Hrozna: Máš ho moc hezký.:-K

Zobrazit 6 starších odpovědí

Díky moc , už vím ! Už hledám všelijaké recepty, abychom neměli pořád štrúdl, :-((nebo jablkové pité ! Jablkového štrúdlu není pořád dost! :-OJeden se sní a po třech dnech následuje otázka , kdy bude štrúdl! :-// Tak, a teď bude závin!

Veronika.Hrozna: To jsem moc ráda, my moc nesladíme, takhle nám to chutná. :-K Děkuju ti.:-K

Zobrazit 13 starších odpovědí

Je vynikající, recept mám od manželovo tety, která byla vynikající kuchařka.

Abyr70: Děkuju moc, udělala jste mi velkou radost.:-K Máte ho nádhený:-K

Zobrazit 9 starších odpovědí

Vypadá skvěle, určitě vyzkouším:yes::-K

Tématické fráze:
jablečný závin, štrůdl jablečný hera, jablečné recepty, recept můj jablečný závin, recepty na štrůdl, můj jablečný závin, vsechno co mam rada recepty strudl, jablečný závin postup, jablečný závin recept, jablečné záviny, recepty na závin, recepty na záviny, recepty s jablky, jablečny-zavin, záviny sladké jablečné, recept na jablečný štrůdl, štrudl potirame, jablečný.závin, jablečný závin potíráme s vejcem, jablečný strudl

Suroviny:
mouka polohrubá, máslo, vejce, cukr vanilkový, cukr písek, mléko, droždí čerstvé, jablko, cukr skořice, rozinky, ořechy mleté, piškoty dětské, vejce, ořechy mleté

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu