Lokše plněné sýrem
Lokše jsou placky z bramborového těsta, které se hodí jako výborná příloha, ale lze je dobře využít i jako samostatné jídlo. Spojení se sýrem je rafinovaná dobrůtka, která bude hrát dohromady třeba se zeleninovým salátem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 741 kJ / 1 850 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 49,28 g |
| Tuky | 40,26 g |
| Vláknina | 28,00 g |
| Cholesterol | 286 mg |
| Sodík | 4,16 g |
| Sůl | 10,21 g |
| Sacharidy | 308,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
Krok 2: Přidáme vejce, sůl, a mouku. Zpracujeme na nelepivé těsto.
Krok 3: Těsto vytvarujeme do válečku a nakrájíme na kousky, podle toho jak chceme mít placky velké.
Krok 4: Rozválíme na tenkou kulatou placku, položíme plátek sýru a přiklopíme další tenkou plackou a přimáčkneme. Při vyvalování podsypáváme.
Krok 5: Rozpálíme suchou pánev, nejlépe litinovou, nebo nerezovou a smažíme placku dozlatova z obou stran, až budou hnědé puchýřky.
Krok 6: Po upečení potíráme rozpuštěným sádle a skládáme na sebe. Podáváme teplé, ale i studené jsou výborné.
Zveřejněno 13. 11. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lokše plněné sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yQQ
Moje poznámka
Lokše plněné sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yQQ
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 11 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 11 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 11 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 11 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 12 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 13 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 13 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 14 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 14 hodinami
Suroviny:
brambory,
vejce,
sůl,
mouka polohrubá,
mouka,
sádlo,
sýr
Komentáře (12)
Bramborové placky se švestkami a mákem
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0Dobře vím, že placky a lokše se poněkud liší, proto jsem do závorky dala, že se nejednalo o lokše, ale o placky. U nás se lokše nikdy nedělaly, ani já je nedělám. I když v těstě žádný rozdíl nevidím, ale hlavně ve způsobu pečení. Placky dělám silnější, lokše jsou tenounké, placky jsou smažené na trošce tuku, proto už se tukem nepotírají.
Do placek nedávám vajíčko, ale ani v jiných receptech na lokše vajíčko není - např.
Výborné lokše
Recept ještě nebyl hodnocen 4,6