Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobré bramborové knedlíky - podrobně

Hodnocení receptu je 4,9 (161×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 42 min Doba tepelné úpravy: 18 min bez doby vaření a chladnutí brambor

60 min (42 min příprava + 18 min tepelná úprava, bez doby vaření a chladnutí brambor)

Podle podrobného postupu přípravu bramborových knedlíků zvládne určitě každý. Těsto využijeme nejen na bramborové knedlíky, ale připravíme z něj i noky, šišky nebo plněné taštičky.

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 265 kJ /
1 737 kcal
Bílkoviny57,36 g
Tuky18,12 g
Vláknina28,00 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 6,66 g
Sůl16,42 g
Sacharidy322,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyté brambory ve slupce uvaříme skoro doměkka, ihned slijeme a necháme vychladnout (horkem ještě dojdou). Krok 2: Oloupeme a nastrouháme je na jemno, na válu je posypeme krupičkou, moukou a Solamylem, osolíme, přidáme vejce a vše zpracujeme v pevné těsto. Podle potřeby přidáme mouku i krupičku. Krok 3: Těsto má být pevné, skoro nelepivé, asi jako plastelína. Zpracováváme ho rychle, dlouhým hnětením řídne. Krok 4: Hotové těsto rozdělíme na 3 díly, z každého uděláme podlouhlý knedlík (podsypáváme hrubou moukou). Okamžitě vkládáme do vroucí vody. Krok 5: Knedlíky klesnou ke dnu, proto je za několik sekund opatrně vařečkou odlepíme a pod poklicí vaříme středním varem 9 minut. Pak knedlíky vařečkou otočíme a zakryté vaříme dalších 9 minut. Krok 6: Jeden knedlík vyjmeme, rozkrojíme nití v půlce a přesvědčíme se, jestli je těsto uprostřed knedlíku uvařené. Pokud není, knedlík hned vrátíme do vroucí vody k ostatním a ještě chvíli povaříme.

TIP: Nejlepší recepty na bramborové knedlíky

Zveřejněno 6. 9. 2009

Poznámka autorky mirca75

Vodu na knedlíky dáme vařit před zpracováním těsta, abychom knedlíky mohli ihned vkládat do vroucí osolené vody! Když dělám z těsta šišky, vložím je do vroucí vody, opatrně promíchám a minutku po vyplavání na povrch je vyndávám - jsou uvařené. Z tohoto těsta dělám knedlíky, noky, šišky, .... už hodně let a pokud z uvařených brambor přímo neteče voda (špatná odrůda, nebo brambory), tak se vždy povedou.

Brambory na knedlíky vařím nejraději večer, do rána vychladnou a můžu z nich v klidu dělat. Brambory nevařím úplně doměkka - 1. ještě dojdou a za 2. knedlíky nemají tendenci se pak rozvářet.

Recept asi vypadá dlouze a složitě, ale je jen podrobně rozepsaný, aby se i začínající kuchařinky orientovaly..

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobré bramborové knedlíky - podrobně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jql4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobré bramborové knedlíky - podrobně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jql4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (131)

Miluju tenhle recept ❤️

Vyborny recept, knedliky se vzdy povedou ! <3

Já mám svůj bleskový recept. Asi tu někde bude od někoho ale nenašla jsem.
500 g brambor oloupeme a vaříme doměkka.
Zároveň dáme vařit vodu na knedlíky.
Měkké brambory slijeme a v použitém hrnci rozstouchame. Přidáme 1 vejce a cca 220 g krupicky, přidáme dle potřeby, ev. i lžíci škrobu. Rukama v hrnci zpracujeme v těsto, tvarujeme šišky a opatrně vkládáme do vroucí vody. Vaříme obvyklým způsobem.
Chce to plechové ruce ale jsou moc dobre.

Skvělý recept na bramborový knedlík a už jiný dělat nebudu 👍

Nejlepší bramborové knedlíky, chuťově dobré a krásně jemné :yes:

Dnes jsem bramborové knedlíky dělala, polovina byla ve tvaru šišek a z druhé poloviny těsta jsem udělala knedlíky plněné malinoostružinami. Na švestky si musím ještě chvíli počkat. Ovocné knedlíky a nebo šišky mám ráda posypané opraženou strouhankou a samozřejmě posypané moučkovým cukrem a přelité máslem. :-K

Alca B.: Otacela jste na paraku? Ja delam houskove jen na paraku a bramborovy bych take rada... Diky.

Krásný recept i pro nekuchare

Dopadlo dobře. Knedlíky ocenila celá rodina. Mouky jsem musela dát mno
hem více, což bylo dáno kvalitou brambor. Ač byly céčkové, tak byly dost vodnaté.

Coleta: To je hrozně hezké, mít těsto v ruce, to nám ostatním hodně pomůže, mimochodem alchymie se píše s Y, ale my, co to běžně nevaříme, potřebujeme nějaký návod. Tchyně tyhle knedlíky sice umí, ale já ne a manžel je má rád, tak se učím odtud. Tady je to moc hezky popsané. U nás v rodině se vařilo stylem "na to si každá kuchařka musí přijít sama"......a to je pak velmi smutné, když se holka musí učit vařit sama

Bramborový knedlík jsem dělala prvně a zvolila tento recept.
Vařila jsem v páře a je skvělý! Děkuji.

Děkuji za recept :yes: knedlíky poprvé v životě a povedly se na jedničku díky vašemu podrobnému návodu <3

Perfektní návod, knedliky se povedly a byly vynikající :yes:

Knedlíky jsem za těch 30 let, co vařím, dělala asi dvakrát, moc to doma nejíme. Takže vařit je fakt neumím. Tyhle se ale dneska povedly na 1*. Takže jestli se někomu rozvařily, je chyba někde jinde, ne v receptu ;-)

Skvělé, díky, konečně jsem ty knedlíky pokořila! :-8

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
bramborový knedlík který se vždy povede, bramborové knedlíky, bramborovy knedlíky domácí, bramborové knedlíky recept, bramborové knedlíky z nových brambor, bramborovy knedlik, jak dlouho varit bramborové knedlíky, recept na bramborové knedlíky, recept na bramborové knedlíky, recept bramborové knedlíky, recepty na domácí bramborový knedlík, bramborový knedlík recept, recept bramborový knedlík, jak dlouho vařit bramborový knedlík, bramborový knedlík z nových brambor, bramborové knedle, bramborové knedle recept, jak dlouho se vaří bramborové knedlíky, recept na bramborový knedlíky, jak dlouho se vaří bramborový knedlík

Suroviny:
brambory, vejce, sůl, krupice dětská, mouka hrubá, solamyl, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu