Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté štoličky

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 43 min Doba tepelné úpravy: 17 min bez dob kynutí

60 min (43 min příprava + 17 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 16 kusů

16kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 955 kJ /
3 335 kcal
Bílkoviny70,61 g
Tuky100,00 g
Vláknina31,02 g
Cholesterol 204 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy501,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na kvásek (omládek) dobře promísíme a zakryté necháme kynout 60 minut. Krok 2: K vykynutému přidáme ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které bude asi 90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíme. Krok 3: Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 16 dílků, ze kterých vytvarujeme malé bulky. Každý bochánek pak v sekaných mandlích prsty zlehka rozmáčkneme na mailčký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý). Krok 4: Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme prsty (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štolička nerozvinovala. (Vnitřek štoličky je bez sekaných mandlí, vnější strana je v nich oválená, tlakem kousky mandlí vtisknuty do těsta.) Krok 5: Štoličky necháme na plechu s pečicím papírem nakynout téměř na dvojnásobek velikosti, potřeme je máslem a upečeme (200 °C/asi 17-20 minut). Krok 6: Ještě horké potřeme znovu rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.

TIP: Jak péct kynuté moučníky - rady a tipy

Zveřejněno 18. 11. 2020

Poznámka autorky cathleen

Štoličky se dají upéct i v máslem dobře vymazaném hrnku (jako na fotografii).

Váleček těsta vložíme do hrnku, necháme tak vykynout i upéct. Peče se tak vlastně v obalu (ve formě) pomaleji a bude muset pobýt v troubě o pár minut déle, než malé štoličky. Povrch upečené štoly v hrnku také potřeme máslem a pocukrujeme a po krátkém prochladnutí štolu z hrnku opatrně vyklepneme. Než dobře vychladne, hrnek umyjeme a vysušíme, vložíme do něj zpátky zcela studenou a vydýchanou štolu, zlehka ji znovu pocukrujeme a takto i s hrnečkem zabalíme do celofánu a zavážeme mašlí. Nádherný, jedlý dárek pro milého člověka je hotov.

Tento a další moje recepty najdete na http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté štoličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OA8R

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté štoličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OA8R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Merylas: však je zkus, Maruš, a uvidíš, jak se budou líbit! ;-)

cathleen: Taky jsem už po nich pokukovala, že by to byl moc pěkný dárek, taková milá pozornost. :-K

veronika_straka: děkuju :-) a ty, pečené v hrnečku, jsou navíc i pěkný dárek :-8

<3 ty jsou kouzelné

:-)<3 pěkný recept,:yes: krásná práce:yes: a skvělý nápad s jedlým dárkem :yes::-K

Peču už poněkolikáté - příjemné těsto, se kterým se dobře pracuje, štoličky jsou jako nadýchané obláčky, chuťově výborné - vše zaslouží pochvalu - děkuji za recept.

Betyna: ...a taky moc dobré! :-8 Děkuju :-K

:-K ty jsou krásné!!!

Zdenka1971: děkuji za fotku štoliček :-K mám radost, že se recept hodil i osvědčil :-)

Dycky: Dělala jsem kolegyním taky do práce. Koupila jsem vesničky, do hrnicku jsem dala štoličky, přidala čaj, cokoladovehoMikulase a balíček hotový.

Štoličky jsou výborné, těsto heboucke. Krásná práce:yes::-). Delala jsem jako Mikulašsky balíček pro kolegyně do prace.

Mňam! Děkuju za inspiraci, určitě udělám jako dárek kolegyním do práce. Pecka nápad a dobrota:yes:

super nápad :yes:

Vypadají moc pěkně <3

:yes::yes:

Suroviny:
voda, med, mouka hladká, droždí čerstvé, voda, rum, cukr, cukr vanilkový, sůl, máslo, mouka hladká, brusinky, ovoce kandované, kůra citronová kandovaná, mandle sekané, máslo, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu