Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štercle

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Jídlo našich šumavských předků - štercle, šmorn, někdy se mu také říká drobídl, píprlák nebo rýpl. Dokonce trošku hanlivě i „slepičí žrádlo“. Přitom tahle jednoduchá dobrota z brambor, mouky a soli je skutečně „žrádlo“, ale v dobrém slova smyslu.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 009 kJ /
1 436 kcal
Bílkoviny10,50 g
Tuky124,15 g
Vláknina8,80 g
Cholesterol 113 mg
Sodík 3,23 g
Sůl8,00 g
Sacharidy64,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Štercle:
Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat. Vzhledově to připomíná drobenku. Krok 2: V pekáči rozehřejeme sádlo a tuto drobenku opečeme dozlatova. Během pečení promícháváme. Kdo má raději více opečené, stačí přimačkávat lžící drobečky ke dnu. Krok 3: Podáváme s kyškou nebo s podmáslím.... Krok 4: Obměna:
Do šterclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou (nebo nadrobno nakrájenou) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu, osmaženou cibulku atd.
V polovině pečení zalijeme štercle smetanou.

TIP: Jak dlouho vařit celé brambory ve slupce - rady a tipy

Zveřejněno 11. 10. 2018

Poznámka autorky RubyRom

Tento recept mám od svých předků ze Šumavy, kde žiji. V minulosti byly štercle častým pokrmem chudých lidí žijících na Šumavě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štercle

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6JxO

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štercle

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6JxO

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Merylas: Je to jídlo že staré Šumavy :-K

Moc ráda se vždy podívám na recepty našich babiček. :-K Já osobně toto jídlo z domova neznám. :-K

Miluji tohle jídlo a ani by mě nenapadlo tuhle dobrotu kazit nějakým masem. Nejraději k němu mám sterilované sladkokyselé zelí

Marie Svarcova: Já děkuji. Tento recept pochází od nás že Šumavy a mám ho od příbuzné, která zde žije celý život a je jí již 80 let.

:-)mám ráda takové recepty - jednoduché a moc dobré, <3<3<3 díky za to.že ještě jsou a dík za zveřejnění:-K

BlaV.: Moc děkuji za vyzkoušení.

vyzkoušeno ze zbylých brambor, byla to chutná večeře

Co dodat. Jen obrovské díky za takové recepty.:yes::yes::-K

klukodvody: Moc děkuji :-K

Je to fakt dobrota :yes: - znám jako rýpl:-) - a ten druhý způsob určitě zkusím:-8

Dvě z mých prababiček, ač původem sedlácké dcery, sloužily ve Vídni jako pomocné kuchařky. Takže kuchyně jak z otcovy, tak matčiny strany byla a pořád je monarchií ovlivněna. Vzpomínám, že se třeba moje spolužačky a jejich maminky divily, jak se u nás vaří, zejména spousty zeleninových jídel a maso v různých úpravách, ne jen vařené v polévce. Jednou jsem se velmi výrazně jako hodně malá podivila, že hospodyně v sousedství vařila husu. No, byla z toho mrzutost. Měli sedm dětí a vařené se nezpeklo.

Recpt I. poznám s malou odchýlkou, opekám to na panvici. Neskutočná dobrota a pritom také jednoduché...
Ale aj II. sa mi páči! MIlujem staré tradičné recepty.

:-Kdík za připomenutí receptu. Znám od dětství, česnek jsme přidávali standardně, ale bez uzeniny a sádla muselo být dost, aby brambory zespod udělaly křupavou kůru. Ta byla samozřejmě nejžádanější a každým strávníkem její podíl žárlivě střežený. K tomu mléko od vlastních krav...

hospodyne: Děkuji, tyto staré recepty objevuji moc ráda. Jsou velmi chutné.

Tématické fráze:
bramborové štercle, pečení s kyškou, co jsou stercle, jidlo z brambor štercle, jak se vaří štercle, top recepty-stercle, bramborák s kyškou, rypl recept, set top recepty youtubeseznam, šmorn recept, recepty ze staročeské kuchařky

Suroviny:
brambory, sádlo, sůl, mouka hrubá, česnek, uzenina, cibule, smetana

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu