Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mechový dort (se špenátem)

Hodnocení receptu je 4,9 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

KatharinaK KatharinaK

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby chlazení

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby chlazení)

Zelené dorty jsou velkou módou posledních let. Zaujmou svým neobvyklým vzhledem a dobrou chutí. Protože se většinou jen dozdobí ovocem, troufnou si na ně i začátečníci, kteří se zdobení často bojí.

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 441 kJ /
7 515 kcal
Bílkoviny96,64 g
Tuky546,35 g
Vláknina14,50 g
Cholesterol 1,51 g
Sodík 1,05 g
Sůl2,82 g
Sacharidy545,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vyhřejeme troubu na 170 °C. Krok 2: Nejprve si připravíme špenátovou "kaši" tak, že nasekáme špenát na menší kousky a dáme do mixéru s 80 g oleje a mixujeme téměř do hladka. Krok 3: Do mísy dáme 3 vejce a cukr a šleháme ručním šlehačem, dokud nám nevznikne nadýchaná směs (zdvojnásobí objem). Krok 4: Do směsi přidáme postupně 100 ml oleje, poté rozmixovaný špenát, citronovou kůru a šťávu a zašleháme. Krok 5: Postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymícháme těsto. Krok 6: Vymažeme dortovou formu a vysypeme hrubou moukou, dáme těsto do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 40-50 minut. Krok 7: Mezitím než vychladne upečený korpus, připravíme krém. V míse ručním šlehačem smícháme cukr s mascarpone, poté přilijeme šlehačku, přidáme případně ztužovat a šleháme, dokud nevznikne tuhý krém, který ke konci dochutíme citronovou šťávou. Krok 8: Vychladlý korpus rozřízneme na 3 díly a promažeme jednotlivé díly krémem. Krok 9: Horní díl dortu ještě zarovnáme a odkrojený kousek rozdrobíme. Krok 10: Celý dort obmažeme krémem. Krok 11: Drobečky nasypeme na vršek i boky namazaného dortu a lehce přimáčkneme. Krok 12: Zdobíme čerstvým ovocem a po vychlazení v ledničce podáváme.

TIP: Čím nahradit mascarpone? Vyberte si z několika možností

Zveřejněno 21. 5. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YooO

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YooO

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Dělala jsem přesně podle receptu a asi bych snesla dvojitou dávku a dva korpusy, protože dort je dost nízký, ale to možná bude větší formou. Rozhodně je vynikající ☺️

Výborný, všem moc chutnala
Pekla jsme synovi k 1.narozeninam

Upekla jsem do školy ;-) doufám, že bude chutnat:-8

Anna Kocikova: děkuji:-K a chuťově je také výborný, určitě zkuste ;-)

Tak ten je opravdu krásný:-O:-KNenapadlo by mě dát do sladkého těsta špenát:-)

srettka: když o něm člověk neví, tak to ani nepozná;-) a děkuji :-K

Jak je cítit přítomnost špenátu v korpusu? Jinak vypadá dort úžasně :yes:

:-):yes::-K

Suroviny:
špenát baby, mouka hladká, cukr krupice, olej, vejce, prášek do pečiva, kůra citronová, šťáva citronová, tuk, mouka hrubá, mascarpone, smetana ke šlehání, cukr moučkový, šťáva citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu