Makový chléb
Máte-li rádi mák, zkuste ho někdy přidat do chleba. Makový chléb je poměrně hodně nadýchaný, s křupavou kůrkou a měkkou a pružnou tečkovanou střídou. Mák při jídle mezi zuby trochu křoupe, i na chuť ho v chlebu určitě příjemně poznáte.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 117 kJ / 2 179 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,38 g |
Tuky | 44,32 g |
Vláknina | 24,93 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 370,18 g |
Postup přípravy
Krok 1: V zadělávací míse dobře promícháme suroviny na omládek a zakrytý ho v ní necháme 45 minut kynout.
Krok 2: K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které zakryjeme složenou utěrkou a necháme v míse asi 45-60 minut vykynout.
Krok 3: Vykynuté těsto vyškrábneme na stůl, tam ho propracujeme a vytvarujeme z něj bochník.
Krok 4: Vložíme ho vykynout do pomoučené ošatky (na cca 45 minut). Ošatku i s těstem opět zakryjeme čistou utěrkou nebo ji můžeme vsunout do nového igelitového pytle, u kterého pak zakroutíme konec a přichytíme ho pod ošatku. Těsto si v uzavřeném prostoru vytvoří teplé a vlhké klima, ve kterém se mu dobře kyne.
Krok 5: Vykynutý bochník z ošatky vykulíme na plech s pečícím papírem, ometeme z něj mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230 °C / asi 45 minut).
Krok 6: Hotový chleba necháme vychladnout na mřížce, aby větral i odspodu. Krájíme až zcela vychladlý.
Zveřejněno 8. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wGAj
Moje poznámka
Makový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wGAj
Nejnovější recepty
Čekankový salát s ředkvičkami
Přidáno před 44 minutami
Jahodovo-tvarohová zmrzlina
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové s cibulovou omáčkou a paloučkovým knedlíkem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 19 hodinami
Roláda s kopřivami
Přidáno před 19 hodinami
Pletýnky s čokoládou a kávou
Přidáno před 20 hodinami
Rýžová svačinka
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Velikonoční nádivka z letáku Albert
radekfiala před 1 hodinou
Domácí kmínový chleba
MaKaDuHa před 5 hodinami
Kuřecí vývar
MaKaDuHa před 5 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
Yennefer1 před 7 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Antonausprag před 12 hodinami
Bleskový kynutý mazanec
Konsel před 12 hodinami
Banánová bábovka
Monika146 před 13 hodinami
Valašské frgály
Mili5 před 13 hodinami
Boloňská omáčka
Sally.K51 před 14 hodinami
Citronová buchta s tvarohem
JarkaT před 15 hodinami
Suroviny:
voda,
sladěnka,
droždí čerstvé,
mouka hladká,
voda,
olej,
sůl,
kmín drcený,
mák,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná
Komentáře (4)