Čokoládky pro děti
Malé mléčné čokoládky pro menší děti můžete lehce připravit i doma. Zdobit se dají například želatinovými medvídky, oříšky, menšími lentilkami a i jiným cukrářským zdobením. Jistě se rády zapojí i samotné děti a o to více jim pak budou čokoládky chutnat.
Suroviny pro 1 dávka
Množství podle potřeby
1dávka
Postup přípravy
Krok 1: Mléčnou čokoládu můžeme použít jak v čočkách, tak i tabulkovou, kterou nasekáme na menší kousky.
Krok 2: Pokud budou čokoládky určeny k rychlé spotřebě, tak čokoládu pouze rozehřejeme nad párou a nebo v mikrovlnné troubě.
Krok 3: Pokud ale chceme lesklé čokoládky, které "nevykvetou" tukem, musíme čokoládu vytemperovat. V malém množství a v domácích podmínkách se dá použít technika očkování, kdy se větší část čokolády z celkového množství rozehřeje na cca 45 °C a pak se vmíchává zbytek nasekané čokolády a tím se zchladí. Když má čokoláda 31 °C, začneme s ní pracovat a po celou dobu se snažíme tuto teplotu udržet.
Krok 4: Do misky (nebo většího hrnku s uchem) vhodné do mikrovlnné trouby dáme zhruba 2/3 připravené čokolády. Vložíme do mikrovlnné trouby a při sníženém výkonu začneme čokoládu rozpouštět. Ze začátku v intervalech cca 10 sekund vždy misku vyjmeme a čokoládu promícháme. Ke konci už mícháme intenzivněji a průběh kontrolujeme častěji, čokoládu rozpustíme na teplotu cca 43-45 °C. Ke kontrole použijeme teploměr.
Krok 5: Do rozpuštěné čokolády po větších částech intenzivně vmícháváme zbylou čokoládu, až do doby, kdy získáme teplotu 31 °C. V tom okamžiku začneme s čokoládou pracovat.
Krok 6: Rozpuštěnou čokoládu vlijeme do vhodné silikonové formy a povrch uhladíme. Je dobré mít pod formou arch papíru na pečení, přebytečná setřená čokoláda pak na něm ztuhne a půjde odloupnout. Malé čokoládky pak zdobíme na povrchu.
Krok 7: Pokud formu nemáme, tak na pevný podklad (třeba plech) položíme arch papíru na pečení a z rozpuštěné čokolády děláme malé hromádky, které se roztečou do šířky. Můžeme plechem lehce "bouchnout" o pracovní desku. Taktéž na povrchu zdobíme.
Krok 8: Pokud máme silikonovou formu na pralinky, tak dolů dáme několik na sucho opražených a oloupaných lískových oříšků a čokoládou je zalijeme. Můžeme zvolit i opačný postup, první dáme čokoládu, doprostřed oříšky a opět čokoládu.
Krok 9: Malé čokoládky v různých tvarech můžeme dělat i bez dozdobení.
Krok 10: Po naplnění necháme čokoládky ztuhnout a z formy je vyjmeme. Jde to velice lehce.
Zveřejněno 9. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čokoládky pro děti
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yP9gV
Moje poznámka
Čokoládky pro děti
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yP9gV
Nejnovější recepty
Čokoládové s kytičkou
Přidáno před 6 hodinami
Brambory na smetaně 2
Přidáno před 8 hodinami
Pečená štika s dýní
Přidáno před 12 hodinami
Masové kuličky v zeleninové omáčce s bramborovou kaší
Přidáno před 13 hodinami
Halloweenští duchové s ořechovou náplní
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí válečky s mozzarelou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý ořechový závin
Sladkostiodbarborky před 4 hodinami
Kuřecí prsíčka s hruškou, kešu a červenou řepou
Komtesina před 5 hodinami
Tvarohový koláč se švestkami
Valis před 5 hodinami
Nejlepší špenát
Zaneta23 před 8 hodinami
České buchty
Zaneta23 před 9 hodinami
Gulášovka z mletého masa
trdlo před 10 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
Merylas před 10 hodinami
Sýrovo-brokolicové placky
Eva z HK před 12 hodinami
Ostružinový kynutý věnec
Cejenka před 14 hodinami
Zapečené špagety se sýrem
Lennulinka před 14 hodinami
Suroviny:
čokoláda mléčná,
ořechy lískové,
nesolené arašídy,
mandle,
rozinky,
ovoce kandované,
lentilky,
zdobení cukrářské,
semínka slunečnicová
Komentáře (11)